Monday, October 13, 2008

Παναγιωτόπουλος με κλειστά μάτια


ΕΠΙΜ.: ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ

Με πανηγυρικό τρόπο και με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, άρχισε την Παρασκευή το 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ε» σε έναν κατάμεστο «Απόλλωνα» για χάρη μιας ελληνικής ταινίας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σκηνοθέτης τού «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη», παλιά καραβάνα του Πανοράματος, αστειεύτηκε λέγοντας ότι διαθέτει «λευκή κάρτα» για το φεστιβάλ, αφού ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης διάλεξε τη νέα του ταινία για την έναρξη χωρίς καν να την έχει δει. Κι αυτός, βέβαια, απάντησε πως οι ταινίες του Παναγιωτόπουλου είναι πάντα εγγύηση.

Υπουργός Πολιτισμού συναντά κορυφαίο Ελληνα σκηνοθέτη. Μιχάλης Λιάπης και Νίκος Παναγιωτόπουλος στα εγκαίνια του Πανοράματος της «Ε»
Ο σκηνοθέτης παρέστη στην προβολή μαζί με τον σεναριογράφο της ταινίας Μισέλ Φάις και τους τρεις πρωταγωνιστές της, τον Λευτέρη Βογιατζή, την Αλεξία Καλτσίκη και τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Παρόντες στην πρεμιέρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός και πολλοί καλλιτέχνες (Ελένη Καραΐνδρου, Διονύσης Σαββόπουλος, Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Βόγλης).

Ακολούθησε το πάρτυ στο μπαρ Τ Palace του ξενοδοχείου King George. Στα decks εναλλασσόταν η dream team του ελληνικού ραδιοφώνου, ενώ ο γκουρού Γιάννης Πετρίδης ύστερα από πολλά χρόνια έπαιξε ζωντανά σε μπαρ για περισσότερες από δύο ώρες και συναντήθηκε στα πλατό και με τον βουλευτή του Συνασπισμού Γρηγόρη Ψαριανό.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

«ΑΠΟΛΛΩΝ»

* «Dreams & Desires» της Τζοάνα Κουίν (10') και «Tommy» του Ολε Γκιέβερ (12') Μικρού μήκους. (5.30 μ.μ.).

* «Ολα τα πρωινά του κόσμου» του Αλέν Κορνό με τους Ζαν-Πιερ Μαριέλ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αν Μπροσέ, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ. (5.45 μ.μ.).

Βασισμένη στον Γάλλο μουσικό Μεσιέ ντε Σαν Κολόμπ (Μαριέλ) του 17ου αιώνα, ο Κορνό παραδίδει ένα αριστούργημα που έγινε αμέσως κλασικό, κέρδισε Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο, επτά Σεζάρ και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες όπου παίχτηκε. Ο συνθέτης επιστρέφει σπίτι για να μάθει πως η γυναίκα του έχει πεθάνει. Μέσα στη θλίψη αφιερώνει τη ζωή του στη μουσική και στις δύο κόρες του. Την ιστορία αφηγείται ο ηλικιωμένος πια μαθητής του (Ζεράρ Ντεπαρντιέ).

* «Το αβγό» του Σεμίχ Καπλάνογλου (Διαγωνιστικό τμήμα) με τους Νετζάρ Ισιέρ, Σααντέτ Ακσόι, Ουφούκ Μπαϊρακτάρ (8 μ.μ.).

Με αφορμή τον θάνατο της μητέρας του, ο Γιουσούφ επιστρέφει στο παραμελημένο, ετοιμόρροπο σπίτι του, όπου θα βρει να τον περιμένει η νεαρή Αΐλα. Μη γνωρίζοντας τίποτα για τη μακρινή αυτή συγγένεια, η παρουσία της θα μαλακώσει τον πόνο της απώλειάς του. Μετά την κηδεία όμως οι ενοχές θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο.

«Μην αγγίζετε το τσεκούρι» του Ζακ Ριβέτ
* «Μην αγγίζετε το τσεκούρι» του Ζακ Ριβέτ (αβάν πρεμιέρα) με τους Μισέλ Πικολί, Ζαν Μπαλιμπάρ, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ (10 μ.μ.).

Ο Ζακ Ριβέτ («Η ωραία καβγατζού») στρέφεται στο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ «Η κόμισσα Λανζέ», για να αφηγηθεί μια παθιασμένη, αν και ανεκπλήρωτη, ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα στρατηγό και μια παντρεμένη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας. Αρχικά εκείνη αρνείται να ανταποδώσει τον έρωτά του, όταν όμως εκείνος αποφασίζει να την εγκαταλείψει, αρχίζει να αισθάνεται έρωτα και κλείνεται σε μοναστήρι. Ο Ριβέτ αφηγείται την ιστορία του με διάλογο ιδιαίτερα λογοτεχνικό, δίνοντας το βάρος της στιλιζαρισμένης σκηνοθεσίας του σε όμορφες, εικαστικά έξοχες εικόνες, αποσπώντας δύο πολύ καλές ερμηνείες από τη Ζαν Μπαλιμπάρ και τον Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ.

«ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ»

* «Τα σημάδια της νύχτας» του Πάνου Κοκκινόπουλου («Ελληνικές ταινίες μυστηρίου και φαντασίας») με τους Στράτο Τζώρτζογλου, Κατερίνα Λέχου, Αντώνη Κατσάρη, Δημήτρη Καταλειφό, Αννα Μακράκη, Τάκη Μόσχο, Ερση Μαλικένζου (5.30 μ.μ.).

Ενας νεαρός μετά την αποφυλάκισή του φτάνει σε ένα νησί του Αιγαίου αναζητώντας ένα φίλο του που του χρωστά χρήματα. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με παράξενα φαινόμενα που έχουν τις ρίζες τους σε τοπικές δεισιδαιμονίες και γνωρίζει μια περίεργη κοπέλα που ως σύγχρονη μάγισσα θα τον φέρει αντιμέτωπο με μεταφυσικά και επικίνδυνα φαινόμενα.

* «29 φοίνικες» του Μπρούνο Ντιμόν («Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο») με τους Εκατερίνα Γκολούμπεβα, Ντέιβιντ Βίσακ (7.15 μ.μ.).

Ο φωτογράφος Ντέιβιντ και η Κάτια φεύγουν από το Λος Αντζελες και κατευθύνονται προς την έρημο της νότιας Καλιφόρνιας, όπου αναζητούν ένα φυσικό τοπίο για να το χρησιμοποιήσουν ως σκηνικό για φωτογράφηση. Κάνοντας μανιωδώς έρωτα πολύ συχνά τσακώνονται και την επόμενη στιγμή τα ξαναβρίσκουν. Μέχρι που κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει και τερματίζει το ταξίδι τους. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης εξερευνά το τέλος των ανθρώπινων σχέσεων και του ίδιου του δυτικού πολιτισμού, ξεκινώντας από το συναίσθημα και καταλήγοντας στο ένστικτο, σε μια πεσιμιστική αλληγορία για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.

* «Reclaim your brain» του Χανς Βάινγκαρντνερ (αβάν πρεμιέρα) με τους Moritz Bleibtreu, Elsa Sophie Gambard, Milan Peschel (9.30 μ.μ.).

Η ταινία ασχολείται με το πώς η trash τηλεόραση διαφθείρει μαζικά το μυαλό των θεατών της, μέσα από την ιστορία του Rainer, δημιουργού άθλιων τηλεοπτικών σόου τα οποία χαίρουν μεγάλης επιτυχίας. Στο απόγειο της καριέρας του, αηδιασμένος και ο ίδιος από τα σκουπίδια που παράγει, ξεκινά να μάχεται κατά των reality προκαλώντας ένα είδος τηλεοπτικής επανάστασης.

* «Gas-Or it became necessary to destroy the world in order to save it» του Ρότζερ Κόρμαν («Η επόμενη μέρα») με τους Μπομπ Κορφ, Ιλέιν Γκίφτος, Τάλια Σάιρ (11.45 μ.μ.).

Ενα πειραματικό αέριο σκοτώνει όλους όσοι είναι πάνω από 25 χρόνων. Η ταινία ακολουθεί μια παρέα 6 νέων, κάτω των 25, στις λεωφόρους της Αμερικής, στην πορεία προς μια μεξικανική κοινότητα στην οποία ένας νέος κόσμος τούς περιμένει. Σε μια καριέρα που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, ο Κόρμαν καταπιάστηκε με κάθε πιθανό κινηματογραφικό είδος, από τα φτηνιάρικα monster movies και τον τρόμο ώς το γουέστερν και την επιστημονική φαντασία, δημιουργώντας νέα κινηματογραφικά υβρίδια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2008

No comments: