Wednesday, October 22, 2008

Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου - Κυριακή 26 Οκτωβρίου
12 ταινίες σε πρώτη πανελλήνια προβολή
ΑΦΑΙΑ- NEW STAR artcinema

Για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο εισιτήριο (7 ευρώ)

Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου διοργανώνει η NEW STAR από 23/10 έως 26/10 στην Αφαία- New Star artcinema. Χάρη σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με 21 ταινίες από 10 διαφορετικές χώρες της Λατινικής Αμερικής δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το άκρως ενδιαφέρον σινεμά μιας περιοχής με μεγάλη χρονικά και ποιοτικά κινηματογραφική παράδοση.

Πρόκειται για ταινίες που ταξίδεψαν εκτός συνόρων, κερδίζοντας βραβεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ταινίες που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή έμπνευσης, διάδοσης ιδεολογίας ακόμη και ως ιστορικά ντοκουμέντα για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Το φεστιβάλ είναι ένα αφιέρωμα στον λατινοαμερικανικό κινηματογράφο που όφειλε την εξέλιξή του όσο και το περιεχόμενο και το ανάστημα του λόγου του στην πολιτική αστάθεια και στις εξεγέρσεις που πυροδοτήθηκαν από ιδεολογίες όπως του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε Γκεβάρα και του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Οργανισμοί και ιδρύματα συστάθηκαν με γερό πνευματικό, πολιτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο γύρω από τον λατινοαμερικανικό κινηματογράφο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, το Γκρούπο Σινέ Λιμπερασιόν μέσα στο οποίο εντρύφησαν ριζοσπάστες Μαρξιστές ιδεολόγοι, όπως ο Φερνάντο Σολάνας και ο Οκτάβιο Τζετάνο, οι συγγραφείς του Μανιφέστου για το Τρίτο Σινεμά.

Οι περισσότεροι από τους σύγχρονους πια κινηματογραφιστές έχουν καταπιαστεί με τη θεματολογία ταινιών που περιστρέφεται γύρω από δύο πόλους, από τη μια της παγκοσμιοποίησης και τις αρνητικές συνέπειες που έχει στις χώρες και στις ζωές των ανθρώπων του Τρίτου Κόσμου, και από την άλλη της κοινωνικο - οικονομικής αστάθειας που ταλανίζει ακόμη και σήμερα την σύγχρονη Λατινική Αμερική σε πολύ μεγάλο μέρος της.

Αυτό όμως που δεν άφησε τον λατινοαμερικανικό κινηματογράφο να παρακμάσει είναι ο δυναμισμός και η ιδεολογία των κινηματογραφιστών ατομικά, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της εξέλιξης στην ποιότητα και της καινοτομίας μόνοι τους, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα και εμπόδια τόσο οικονομικά όσο και ιδεολογικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες και trailer στο site: www.afaianewstar.gr

No comments: