Monday, October 20, 2008

Κεν Λόουτς: «Μια ταινία πρέπει να θέτει ερωτήματα»


Δευτέρα, 20.10.08
Ο Κεν Λόουτς ξέρει να κερδίζει το κοινό μ' ένα ζεστό χαμόγελο και μια κουβέντα ουσιαστική, «συγκινησιακή και διαφωτιστική», έτσι όπως ακριβώς χαρακτηρίζονται οι ταινίες του. Αυτή την εντύπωση άφησε και στο ελληνικό κοινό με το οποίο συναντήθηκε τη Δευτέρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός, προσκεκλημένος του 21ου Κινηματογραφικού Πανοράματος της εφ. «Ελευθεροτυπία», από όπου βραβεύτηκε το βράδυ της Κυριακής, στην τελετή λήξης, για την προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου.

«Για πολλούς, αν η ταινία δεν διαθέτει αμερικανική προφορά, δεν είναι ταινία», ήταν η πρώτη κουβέντα του Βρετανού σκηνοθέτη, πιστού στον πολιτικό κινηματογράφο, με τον οποίο καταξιώθηκε στην συνείδηση των θεατών από την αρχή της καριέρας του, το ΄60 και κορυφώθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2006, για το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι».

Πίσω από τα μυωπικά του γυαλιά, ο 70χρονος Κεν Λόουτς παρατηρούσε τα πάντα με προσήλωση και ένταση.

«Μια ταινία θα πρέπει να θέτει ερωτήματα σε αυτούς, που μας κυβερνούν. Να ρωτάει αυτά ακριβώς, που οι ηγέτες δεν θέλουν να τους ρωτάμε. Το πιο σημαντικό για μένα δεν είναι πώς γυρίζεται μια ταινία αλλά γιατί, ποιος ο στόχος του σχεδίου σου. Πολλές φορές γυρίζουμε ταινίες χωρίς στόχο. Μού έχει συμβεί κι εμένα. Έχω υπάρξει κι εγώ ένοχος. Ο κινηματογράφος είναι λαϊκό είδος, έχουμε μια υποχρέωση στην κοινωνία», τόνισε ο σκηνοθέτης και σχολίασε: «Συνηθίσαμε να μην πηγαίνουμε στις αίθουσες όταν πρόκειται για ταινία που ασχολείται με το τί γίνεται στον κόσμο» και πως «πρέπει να υπάρχει ποικιλία στις ταινίες, όπως τα βιβλία σε μια βιβλιοθήκη».

Είπε ακόμη ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες πρέπει να ανήκουν στους δήμους, όπως οι βιβλιοθήκες, και να είναι υπεύθυνοι γι αυτές άνθρωποι που γνωρίζουν από κινηματογράφο όχι μάνατζερ που τους ενδιαφέρει μόνον πόσο θα πουλάνε το ποπ κορν στο διάλειμμα.

Το κοινό σήμερα στον Ιανό, φοιτητές, ηθοποιοί, συγγραφείς, υπέβαλαν διαρκώς ερωτήσεις στον Κεν Λόουτς, για παράδειγμα, πώς τα καταφέρνει με τα οικονομικά των ταινιών του.

«Είμαστε γενικά φτηνοί. Ξοδεύουμε όσα μπορούμε να πάρουμε πίσω», απάντησε χαμογελώντας για να καταλήξει: «Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια κάθε κράτους και οι κρατικοί κινηματογραφικοί φορείς, θα πρέπει να είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις ταινίες»

No comments: