Friday, October 31, 2008

Φινάλε με Λολομπρίντζιντα


Σήμερα μπαίνουν οι τίτλοι - φινάλε στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Ρώμης, η οποία, πλέον, έχει καθιερώσει το στιλ της και το ύφος της κι έκανε φέτος, στην τρίτη χρονιά λειτουργίας της, ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση.

Απόψε θα γίνει η τελική αποθέωση με τη βράβευση της Τζίνα Λολομπρίντζιντα για το σύνολο της καριέρας της, για την «60χρονη συμβολή της στην προώθηση του ιταλικού σινεμά». Η μυθική σταρ της Ιταλίας αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου θα είναι ο κεντρικός άξονας της σημερινής βραδιάς που θα σημάνει και τη λήξη.

Από καθαρά κινηματογραφική άποψη μένει η προβολή της ταινίας του Γκάι Ρίτσι «Rocknrolla», που ακόμα δεν την έχουν δείξει στο κοινό του Φεστιβάλ παρά μόνο στους δημοσιογράφους. Και η ταινία μπορούμε να σας πούμε ότι είναι η καλύτερη που έχει κάνει μέχρι τώρα ο πρώην σύζυγος της Μαντόνα και ότι θυμίζει αρκετά, αλλά σε πιο προωθημένη μορφή, την επιτυχία του «Δυο καπνισμένες κάννες». Η δε ερμηνεία του Τομ Γουίλκινσον μπορεί να γίνει αντιληπτή και στα Οσκαρ, ενώ ο Τζέραρντ Μπάτλερ εντυπωσιάζει με το εκτόπισμά του.

Ωστόσο, χτες, που είχαμε τη συναυλία – δώρο της Λάιζα Μινέλι, ήταν μια μέρα δύσκολη για τη Ρώμη. Διότι μέσα στα πλεονεκτήματα του Φεστιβάλ αυτού είναι κι ότι διεξάγεται σε μια μεγάλη πόλη, σε μια πρωτεύουσα μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης και τα όσα συμβαίνουν στην πόλη έχουν αντίκτυπο κατά το μάλλον ή ήττον και στο Φεστιβάλ. Κι αν δεν έχουν αντίκτυπο, με τη στενή έννοια του όρου, γίνονται κατά κάποιο τρόπο κομμάτι του.

Η χτεσινή μέρα με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια παρέλυσε το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, το κυκλοφοριακό που δημιουργήθηκε εμπόδισε για αρκετές ώρες την πόλη να ανασάνει και το βράδυ ήρθε η βροχή και μας αποτελείωσε. Η συναυλία άρχισε χωρίς τους fan που αναμένονταν στην είσοδο. Μέσα, όμως, στο auditorium, που παρά τις απουσίες ήταν φίσκα, η Λάιζα τα έδωσε όλα και αποθεώθηκε. Αφιέρωσε τη συναυλία στον πατέρα της Βιντσέντε Μινέλι («που είναι αυτός που μου χάρισε τα όνειρα»), στη μητέρα της Τζούντι Γκάρλαντ («που μου κληροδότησε την ενεργητικότητά της») και στην ίδια τη Ρώμη.

Στην «Αιώνια Πόλη» εθεάθη κι ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος, όμως, «σνόμπαρε» το Φεστιβάλ, προτίμησε να μείνει στα στέκια της Βία Βένετο.


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 31.10.08

Μεγένθυση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς εκτύπωση αποστολή άρθρου με email

No comments: