Friday, October 17, 2008

Αγγελόπουλος: Σχολική τιμωρία... ο αποκλεισμός της «Σκόνης»

Αποκλείστηκε από τη λίστα των υποψηφίων για τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Η σκόνη του χρόνου». Σύμφωνα με την υποσημείωση της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού, ο πιο γνωστός Ελληνας σκηνοθέτης στον κόσμο και βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες δεν κατέθεσε έγκαιρα την κόπια.

Αγγελόπουλος: Σχολική τιμωρία... ο αποκλεισμός της «Σκόνης»

«Δεν γνώριζα ότι τα πράγματα είναι έτσι, με ημερομηνίες τόσο κοφτές και αποκλειστικές», δήλωσε στο «Εθνος» ο σκηνοθέτης από τη Ρώμη όπου βρίσκεται.

«Θα κατέβω στην Ελλάδα με κόπια, στην οποία θα μπουν υπότιτλοι στις αρχές της εβδομάδας και εάν αυτό δεν είναι αρκετό, λυπάμαι πολύ, δεν θα πάρω μέρος στα Κρατικά Βραβεία».

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θεωρεί τον αποκλεισμό του «άδικο και σχολική τιμωρία». Ακόμα πιο παράλογο θεωρεί τον αποκλεισμό των δύο νέων συναδέλφων του -Αθανασία Δρακοπούλου και Γιώργο Παπαθεοδώρου-, γιατί ως νέα πρόσωπα δεν τους δίνεται η ευκαιρία.

Παλιότερα ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα Βραβεία με τους συντελεστές της ταινίας, η μεγάλη πρεμιέρα της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο.

Την περασμένη Τρίτη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του ισπανικού ιδρύματος «Circulo de Bellas Αrtes».

Μιλώντας για τη βράβευσή του στην ισπανική εφημερίδα «Ρublico», αναφέρθηκε στην «εμμονή» του να παρουσιάζει τοπία της Ελλάδας που διαφέρουν από τα χαρακτηριστικά μεσογειακά τοπία και κυρίως σκηνές από τις συνοριακές περιοχές της χώρας, αφού «στα Βαλκάνια υπάρχει συνεχής αλλαγή συνόρων.

«Χώρες φτιάχνονται και καταστρέφονται» Ωστόσο η έννοια των συνόρων για τον ίδιο «δεν είναι απλά γεωγραφική αλλά και μεταξύ των ανθρώπων».

Ανάμεσα στις 22 υποψήφιες για τα Κρατικά Βραβεία ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους 2008 περιλαμβάνονται οι «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού, «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, «Το γαμήλιο πάρτι» της Χριστίνα Κρόκος, «Μόλις Χώρισα» του Βασίλη Μυριανθόπουλου, «Ψυχραιμία» του Νίκου Περάκη και «Τρεις Στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Επτά φιλμ είναι υποψήφια για την κατηγορία ταινιών τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων και είκοσι επτά ταινίες για τα βραβεία μικρού μήκους. Το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη λύπη του για την υποβολή παραίτησης της δημοσιογράφου Ελένης Μπίστικα από την Κριτική Επιτροπή των βραβείων.

No comments: