Monday, October 20, 2008

«Ευρωπαίοι, πάρτε τις οθόνες στα χέρια σας»


«Είναι πραγματικά τεράστια η τιμή να λαμβάνω το ειδικό βραβείο της "Ε" από έναν μετρ όπως ο Τεό Αγγελόπουλος. Αν είχα να επιλέξω μεταξύ ενός πολιτικού και ενός σκηνοθέτη, θα προτιμούσα τον σκηνοθέτη!». Η κορυφαία στιγμή της τελετής λήξης του 21ου Κινηματογραφικού Πανοράματος της «Ε» ήταν όταν χθες το βράδυ στον κατάμεστο «Απόλλωνα» ο σπουδαίος Κεν Λόουτς παραλάμβανε καταχειροκροτούμενος το ειδικό βραβείο της διοργάνωσης από τον κορυφαίο Θόδωρο Αγγελλόπουλο.

Μια Ιταλίδα από την Αθήνα, η Βαλέρια Γκολίνο, πιστή πάντα στο φεστιβάλ της εφημερίδας μας, παρέα με έναν στρατευμένο Βρετανό, τον Κεν Λόουτς
Πολιτικός ο κινηματογράφος του Βρετανού σκηνοθέτη, δεν θα μπορούσε παρά να ήταν πολιτικός κι ο λόγος του: «Είναι καιρός οι οθόνες της Ευρώπης να επιστρέψουν στα χέρια των Ευρωπαίων», δήλωσε. «Πρέπει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να υψώσουν ανάστημα για να το πετύχουν. Γι' αυτό τον λόγο είναι σημαντικές οι διοργανώσεις για το ευρωπαϊκό σινεμά, όπως αυτή της "Ε"».

Στην τελετή λήξης με το ειδικό βραβείο του «Πανοράματος» τιμήθηκε και ένας Γάλλος μετρ που «κυνηγούσε» το βραβείο του από τα χέρια της Βαλέρια Γκολίνο γονατιστός σαν σκυλάκι. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βραβεύομαι μπροστά στον Αγγελόπουλο και τον Λόουτς», αρκέστηκε να πει ο Αλέν Κορνό.

Η είδηση, διά στόματος του προέδρου του ΕΚΚ, Γιώργου Παπαλιού, που απένειμε το ειδικό βραβείο στον Ελληνα της σκηνοθετικής παρέας του «Πανοράματος», τον Μάνο Ζαχαρία, είναι ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υποβάλει στο ΕΚΚ πρόταση όχι για μία ταινία, αλλά για μία τριλογία. «Ο Μάνος έχει ακόμα πολλά να δώσει», υπενθύμισε ο κ. Παπαλιός.

«Ευχαριστώ πολύ για την καλή σας διάθεση και την τιμή». Λακωνικός ο χαιρετισμός του Λευτέρη Βογιατζή, που πήρε ειδικό βραβείο για την κινηματογραφική του διαδρομή. «Αυτό το βραβείο θα το στήσω μπροστά μου για να βλέπω τι έχω ακόμη να κάνω», είπε και ο Γιάννης Βόγλης, με το δικό του ειδικό βραβείο ανά χείρας.

Το βραβείο κοινού του «Πανοράματος» απονεμήθηκε στη ταινία «Miroush» του Μάριου Χόλστ, της κριτικής επιτροπής Fipresci στις «Τέσσερις Νύχτες με την Αννα» του Γιέρζι Σκολιμόφσκι και της «Ε» στην ταινία της Κλερ Σιμόν «Τα γραφεία του Θεού».

«Το 21ο Πανόραμα πήγε εξαιρετικά. Οι σκοτεινές αίθουσες γέμισαν», συνόψισε στο καλωσόρισμά του ο διευθυντής της «Ε» Βαγγέλης Παναγόπουλος. Και του χρόνου!


ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ-ΑΣΔΡΑΧΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/10/2008

No comments: