Wednesday, November 5, 2008

Ερχεται ο «W» με τις μπότες του


Ο Ολιβερ Στόουν έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Η άφιξη του Αμερικανού σκηνοθέτη στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (14-23 Νοεμβρίου), λίγες μέρες μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, είναι μία από τις εντυπωσιακές ειδήσεις που ανακοίνωσε, χθες, η πρόεδρος του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη.

Με τα πόδια πάνω στο τραπέζι ο Τζος Μπρόλιν, πρωταγωνιστής της ταινίας του Στόουν
Δεν θα δούμε απλώς την πρόσφατη ταινία του «W», με θέμα την προσωπικότητα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Ο Στόουν θα τιμηθεί με «Χρυσό Αλέξανδρο» και θ' αναλύσει σε master class τον τρόπο που προσεγγίζει την πολιτική βιογραφία. Φαντάζεστε τη... βροχή των πολιτικών ερωτημάτων που θα δεχτεί.

Το ίδιο σημαντικοί είναι και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ.

Σκηνοθέτες: Τακέσι Κιτάνο, αδελφοί Νταρντέν, Βάλτερ Σάλες, Τέρενς Ντέιβις, Εμίρ Κουστουρίτσα, Ρίτσαρντ Τζόμπσον, Λίτα Στάντιτς.

Συνθέτης: Γκουστάβο Σανταολάγια.

Ηθοποιοί: Γουίλεμ Νταφόε, Αρτα Ντομπρόσι («Σιωπή της Λόρνα»), Εμιλι Ντεκέν («Ροζέτα»), Εύα Ρέιτσελ Γουντ («Παλαιστής»).

Διευθυντές φωτογραφίας: Γκιγέρμο Ναβάρο (Οσκαρ φωτογραφίας για τον «Λαβύρινθο του Πάνα» του Γκιγέρμο ντελ Τόρο) και Χάρης Ζαμπαρλούκος («Mamma mia»).

Σεναριογράφος: Ντιάμπλο Κόντι (Οσκαρ σεναρίου για το «Juno»).

Κι ένα Booker του 1992: ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Μάικλ Οντάτζε, είναι ο συγγραφέας του «Αγγλου ασθενή» (εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Ολοι οι καλεσμένοι θα μιλήσουν σε master class για την τέχνη τους. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουμε τον Τακέσι Κιτάνο να φιλοτεχνεί το πορτρέτο του «αναγεννησιακού» καλλιτέχνη ή να ακούσουμε τον Γουίλεμ Νταφόε να εξομολογείται την πορεία του από το Off Broadway στην καρδιά του Χόλιγουντ. Μεγάλες ανοιχτές συζητήσεις θα γίνουν ακόμα για τον κινηματογράφο στη Μέση Ανατολή και για τον σύγχρονο τουρκικό κινηματογράφο στο πλαίσιο των σχετικών κινηματογραφικών αφιερωμάτων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: