Friday, November 7, 2008

Περί «ενότητας» των κινηματογραφικών σωματείων


Γράψαμε προχθές στη στήλη «κι εκείνα» ένα σχόλιο το οποίο αφορούσε το σχέδιο νόμου για την κινηματογραφική πολιτική που κατέθεσαν όλα τα κινηματογραφικά σωματεία στον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

Αυτή την ενημέρωση είχαμε από τα σωματεία. Και επειδή τολμήσαμε να εκφράσουμε την απορία μας γι' αυτό το «θαύμα», που κατάφεραν, δηλαδή, να συνεννοηθούν και να καταλήξουν όλα μαζί σε ένα κείμενο, πήραμε οργισμένη επιστολή από τον πρόεδρο της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδος, Γιάννη Γλέζο. Ανάμεσα σε άλλα έγραφε:

«Θα ήταν πραγματικό θαύμα αν έστω και για μια φορά τα σχόλιά σας για τα Σωματεία και τους Φορείς της Κινηματογραφικής Κοινότητας είχαν κάτι θετικό και όχι μονάχα ειρωνικό και απαξιωτικό. Θα ήταν πραγματικό θαύμα αν έστω και για μια φορά κάνατε την ελάχιστη κριτική στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, του οποίου δημοσιεύετε ανελλιπώς και εγκωμιαστικά οτιδήποτε σας στέλνει, σε σημείο που να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι ενεργείτε σαν γραφείο δημοσίων σχέσεών του. Θα ήταν πραγματικό θαύμα αν είχατε καταλάβει ότι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά η ένωση Κινηματογραφικών Σωματείων για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά είχε προηγηθεί το Γ' Κινηματογραφικό Συνέδριο».

Ωστε, έτσι, λοιπόν; Υπήρξε για μία ακόμα φορά ένωση των σωματείων για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού σινεμά. Τι κρίμα που τον κ. Γλέζο τον διαψεύδει ένα από τα σωματεία που υπέγραψαν, δήθεν, το νομοσχέδιο.

Με επιστολή του στην «Ε», το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου καταρρίπτει την «ένωση» του κ. Γλέζου. Γράφει: «Με αφορμή το σχόλιο της Βένας Γεωργακοπούλου σχετικά με το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, σας γνωστοποιούμε την ακόλουθη διευκρίνιση. Ευχής έργο θα ήταν το θαύμα στο οποίο αναφέρεται. Ομως, αν η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη, η συμφωνία μας δεν είναι δεδομένη. Εχοντες παραλάβει με αξιοσημείωτη καθυστέρηση το σχέδιο της Διασωματειακής, αδυνατούμε να παράσχουμε την ΥΠΟ-στήριξή μας πριν το μελετήσουμε. Λίγη σοβαρότητα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Επιφυλασσόμενοι, δίνουμε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη».

Με λίγα λόγια, όχι απλώς την έκπληξή μας για την ενότητα των σωματείων, αλλά την καχυποψία μας έπρεπε να έχουμε εκφράσει. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε πολύ πιο καλοπροαίρετοι απ' όσο μας επιτρέπει η προϊστορία τους. Δεν πάει καιρός που ο κ. Γλέζος και οι φίλοι του είχαν υποκλέψει υπογραφές προσωπικοτήτων του χώρου (Αγγελόπουλος, Ζαχαρίας κ.λπ.) για να τονώσουν το κύρος μιας άλλης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Ας προσέχαμε κι εμείς. Και, κυρίως, αυτοί.

Β.ΓΕΩΡΓ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008

No comments: