Saturday, November 22, 2008

Τέρενς Ντέιβις: «Θεωρώ τον εαυτό μου αουτσάιντερ»

Έβγαλε τις ψυχώσεις του στο πανί. Και αν σήμερα ο ανεξάρτητος Βρετανός δημιουργός Τέρενς Ντέιβις θεωρείται από τους πλέον καταθλιπτικούς -σε τέτοιον βαθμό ώστε κάποτε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος έγραψε ότι μπροστά του ο Ιγκμαρ Μπέργκμαν μοιάζει με τον... Τζέρι Λούις-, ο ίδιος το διασκεδάζει, λέγοντας ότι «η ζωή είναι αβάστακτη χωρίς χιούμορ».

Ο Τζόνι Ντεπ έρχεται σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον Τιμ Μπάρτον, θα είναι πιθανότατα οι επίσημοι προσκεκλημένοι του 50ού -επετειακού και οικολογικού- Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ο Τζόνι Ντεπ έρχεται σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον Τιμ Μπάρτον, θα είναι πιθανότατα οι επίσημοι προσκεκλημένοι του 50ού -επετειακού και οικολογικού- Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ο Τέρενς Ντέιβις έδωσε masterclass χθες στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του τμήματος «Ημέρες Ανεξαρτησίας» του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και περιέγραψε τις εμπειρίες του.

Οπως είπε, μεγάλωσε στο Λίβερπουλ, σε μια αυστηρά καθολική οικογένεια «με έναν πατέρα ψυχωτικό» και κάθε εβδομάδα εξομολογούνταν, ενώ ο ίδιος ήθελε να είναι ένα φυσιολογικό παιδί και να βλέπει ποδόσφαιρο. Ετσι, είναι λογικό οι ταινίες του να έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία.

«Οταν τις βλέπω, νιώθω την απελπισία κάποιου απελπιστικά μοναχικού ανθρώπου, μια άβυσσο», είπε και αποκάλυψε ότι μέχρι τα 22 του χρόνια πίστευε ότι τον παρακολουθούσαν ο Θεός και ο διάβολος. «Ημουν σίγουρος ότι θα γινόμουν άγιος και δεν αμφέβαλα για τίποτα», δήλωσε ενώπιον ενός νεανικού ακροατηρίου που τον άκουγε σιωπηρά και συνέχισε: «Ηθελα πάντα να είμαι κανονικός, αλλά δεν τα κατάφερα. Θεωρώ τον εαυτό μου αουτσάιντερ από κάθε ομάδα, είτε αυτό λέγεται οικογένεια είτε κινηματογραφικός χώρος, και αυτό είναι απελπιστικό».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΤΕΠ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΟΝ

Κορίτσια, πάρτε θέσεις. Ο Τζόνι Ντεπ έρχεται σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον ίσως πιο ιδιαίτερο Αμερικανό σκηνοθέτη, τον Τιμ Μπάρτον, θα είναι πιθανότατα οι επίσημοι προσκεκλημένοι του 50ού -επετειακού και οικολογικού- Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στις πολύ γνωστές και πετυχημένες εισπρακτικά ταινίες «Ο Ψαλιδοχέρης», «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «Εντ Γουντ», «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» και στο περσινό «Σουίνι Τοντ: ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ». Τα κορίτσια τρέχουν από φέτος να εξασφαλίσουν διαπιστεύσεις. Οσο για το ελληνικό τμήμα, δεν αποκλείεται να δούμε μια αναδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο με συζητήσεις, ημερίδα, εκδόσεις και τιμητικές βραδιές.

«ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ 50ό»

Εν μέσω Φεστιβάλ έσκασε και η είδηση ότι ανανεώθηκε για άλλα τέσσερα χρόνια η θητεία του προέδρου και της διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ο διορισμός του Γιώργου Χωραφά και της Δέσποινας Μουζάκη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από 15 μέρες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η δεύτερη το σκέφτεται σοβαρά να μείνει. «Θα κάνω και το 50ό Φεστιβάλ», φέρεται να είπε στους συνεργάτες της, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το απώτερο μέλλον. Οφείλει, ωστόσο, να ενημερώσει έγκαιρα για τις προθέσεις της.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Και λίγο πριν πέσει η αυλαία, το μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος βρήκε χρόνο για μία συναυλία. Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα πάει κατευθείαν από τις κινηματογραφικές αίθουσες στην Αποθήκη Γ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για να δώσει συναυλία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με παλιά και καινούργια τραγούδια του.

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Την Κυριακή ολοκληρώνεται το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τη Δευτέρα τελειώνει η γιορτή του σινεμά με την απονομή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ οι διοργανωτές θέλουν να φέρουν ως καλεσμένο τον Θανάση Βέγγο, αλλά δυσκολεύονται ακόμη και σκοντάφτουν στη... σεμνότητά του.

[ΕΘΝΟΣ, 21/11/2008]

No comments: