Friday, November 14, 2008

Ανοίγει τις πύλες του το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια του κινηματογράφου είναι το «στίγμα» της φετινής 49ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που άρχισε σήμερα στην πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη δεκάδες από τους καλεσμένους και συντελεστές του Φεστιβάλ, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί απόψε στις οκτώ. Την έναρξη θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας και χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Θοδωρής Δραβίλλας, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, εκ μέρους του δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Το «travelling» ως κινηματογραφικός όρος, αλλά και ως ταξίδι στο χώρο-χρόνο, θα δώσει στο στίγμα του στην τελετή έναρξης που σκηνοθετεί ο Άγγελος Φραντζής και θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης. Το «Ολύμπιον», με την βοήθεια τριών οθονών, θα μετατραπεί σε τρένο που θα διασχίσει την ιστορία του κινηματογράφου με ένα μεγάλο «travelling» οδηγώντας τους θεατές από τους αδερφούς Λυμιέρ ως το σήμερα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήξη της τελετής, θα προβληθεί η βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο Παλαιστής».

Ήδη, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο εκ των τιμωμένων της διοργάνωσης, Βέλγος δημιουργός Λυκ Νταρντέν που θα παραστεί και στην τελετή έναρξης, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην πόλη ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν ως τις 23 Νοεμβρίου και θα αναπτυχθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», την ιστορική δηλαδή έδρα του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και στις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα» του Λιμανιού, «Μανώλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο Αμφιθέατρο Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και στους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού.

Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 23.00 στο «Ολύμπιον», ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος, κλείνοντας έτσι το πρόγραμμά του. Στην προβολή της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον σκηνοθέτη θα παραβρεθεί και ο Γουίλεμ Νταφόε, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της.

Προσκεκλημένοι της φετινής 49ης διοργάνωσης είναι επίσης, οι πολυβραβευμένοι Βέλγοι δημιουργοί Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, ο αιρετικός Ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο, ο αντισυμβατικός Άγγλος σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις, ο Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες κ.α.

No comments: