Saturday, November 22, 2008

Γυναικείες κόντρες

Η Μαρία Δαμανάκη έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη ως πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα πολιτισμού, κατηγορώντας τη διοίκηση του Φεστιβάλ για δαπάνες που έχουν ξεφύγει, για να συναντήσει όμως την οργή της Δέσποινας Μουζάκη που άστραψε και βρόντηξε.

Γυναικείες κόντρες

«Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη σήμερα. Είναι ασέβεια του ΠΑΣΟΚ και της κ. Δαμανάκη, ήταν μια άκομψη κίνηση προς τους επίσημους προσκεκλημένους. Η κ. Δαμανάκη διάλεξε την πιο λάθος στιγμή να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το δεκαήμερο αυτής της μεγάλης γιορτής, του Φεστιβάλ», είπε αργά το μεσημέρι η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Γυναικείες κόντρες

Νωρίτερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι το 2007 το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ) κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 6.094.174 ευρώ και η συνολική του υπέρβαση ήταν 1.000.000 ευρώ.

«Οι δαπάνες φιλοξενίας και δημοσίων σχέσεων έχουν ξεφύγει. Οι δαπάνες διοικητικής λειτουργίας είναι το 40% των συνολικών δαπανών. Η διαφάνεια δεν είναι πλήρης», είπε η κ. Δαμανάκη και ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου με θέμα τα οικονομικά στο υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα πολιτισμού σημείωσε ότι ο γιγαντισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου οδήγησε στο να ξεφύγει από τον στόχο του. «Το Φεστιβάλ δεν έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, οι ταινίες επιλέγονται χωρίς αξιολόγηση, επιτέλους δεν μπορούμε να ικανοποιούμε για πελατειακούς σκοπούς τους πάντες», είπε η κ. Δαμανάκη.

Οσον αφορά τις διεθνείς παρουσίες στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η διεθνής διάσταση είναι αναγκαία, έστω κι αν κοστίζει, ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί χωρίς μικρομεγαλισμούς και σε σαφέστερη κατεύθυνση την προσέλκυση του αδιάφορου θεατή.

Αναφορικά με τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας είπε ότι πρέπει να διαχωριστούν από τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, να αναδιοργανωθεί ο θεσμός και να διευρυνθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων.

Τέλος, η κ. Δαμανάκη πρότεινε το άνοιγμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην πόλη, τη συγκρότηση ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών, την ουσιαστική συμβολή του πανεπιστημίου και έκανε γνωστό ότι σε 1-2 μήνες θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό με ειδική παραπομπή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στην ιστοσελίδα www.wikipolitics.gr δίνονται ήδη δεκτές προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις.

Μαρία Ριτζαλέου, Έθνος, 21/11/2008

No comments: