Sunday, November 23, 2008

Στην ιρανική ταινία «Εκεί Πέρα» το μεγάλο διεθνές βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Motionteam
Οι ταινίες του Φεστιβάλ γέμισαν τις αίθουσες

Απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος

Θεσσαλονίκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας μόλις 70 λεπτών με τίτλο Εκεί πέρα του 35χρονου Ιρανού Αμπντολρεζά Καχανί απέσπασε το μεγάλο βραβείο του 49ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φιλμ κρίθηκε ως καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους και έλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 37.000 ευρώ.

Το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 22.000 ευρώ έλαβε η ταινία του Αντριάν Σιταρού (συμπαραγωγή Ρουμανίας - Γαλλίας) με τίτλο Κυριακάτικο ψάρεμα.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε η σκηνοθέτης Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή για την ταινία Μια εβδομάδα μόνοι.

Το βραβείο Σεναρίου έλαβε ο Αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Τρία τυφλά ποντίκια.

Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έλαβαν εξ ημισείας οι Ιωάννα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου από τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στην ταινία Κυριακάτικο Ψάρεμα.

Το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού δόθηκε εξ ημισείας τους Σιντ Λουκέρο και Εμίλιο Γκαρσία για τη συμμετοχή τους στην ταινία Ο τρόφιμος από τις Φιλιππίνες.

Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στο σκηνοθέτη Σάμπολτς Τολνάι για την ταινία Η κλεψύδρα.

Ειδική μνεία δόθηκε στο σκηνοθέτη Ντιαστέμ από τη Γαλλία για την ταινία Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας.

Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «ανθρώπινες αξίες» που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Τέζα του Χαϊλέ Γκερίμα από τη Γερμανία με το σκεπτικό ότι «η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας».

Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Χιόνι της Αΐντα Μπέγκιτς (συμπαραγωγή από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν) με το σκεπτικό ότι «η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους».

Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Αποχωρισμός της Ναντίτα Ντας από την Ινδία.

Το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη» που θεσμοθέτησε από φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην τανία Για το χρόνο και την πόλη του Τέρενς Ντέιβις από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ παρευρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος δήλωσε ότι το Φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο «όχι μόνο διότι είχαμε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές υψηλού επιπέδου, όχι μόνο επειδή είχαμε εξαιρετικές ερμηνείες, αλλά κυρίως διότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις αίθουσες, ειδικά των νέων ανθρώπων».

Τη Δευτέρα θα απονεμηθούν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας για τη φετινή, εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: