Monday, November 24, 2008

Η Περσία κατέκτησε τον «Αλέξανδρο»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Ο Χρυσός Αλέξανδρος (37.000 ευρώ) του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ θα ταξιδέψει για άλλη μια χρονιά στο Ιράν. Μεγάλος νικητής της διοργάνωσης είναι ο 35χρονος Αμπντολρεζά Καχανί για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Εκεί πέρα». Ενα ασπρόμαυρο, ατμοσφαιρικό φιλμ με ήρωα τον Πεϊμάν, διχασμένο ανάμεσα στην επιθυμία του να επιστρέψει στις ΗΠΑ ή να παραμείνει στο Ιράν. Ο προηγούμενος Ιρανός που είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο ήταν ο Μοσέν Αμιργιουσεφί το 2004 για το «Ονειρο Πικρό».

Ο ευτυχής Ιρανός σκηνοθέτης παίρνει τον Χρυσό Αλέξανδρο από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για μια μαυρόασπρη ταινία γύρω από την καθημερινότητα των 20άρηδων στην Τεχεράνη, που είναι απαγορευμένη στο Ιράν
Με τον Αργυρό Αλέξανδρο (22.000 ευρώ) βραβεύτηκε η πιο πολυσυζητημένη ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, το «Κυριακάτικο ψάρεμα», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρουμάνου Αντριάν Σιταρού. Μια απολαυστική ταινία για την καθημερινότητα και τον παραλογισμό που συνυπάρχουν στο αλλόκοτο Σαββατοκύριακο ενός ζευγαριού στην εξοχή. Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού μοιράστηκαν οι δυο πρωταγωνίστριές της, Ιοάνα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου.

Στην Αργεντινή και στην ταινία της Σελίνα Μούργκα «Μια βδομάδα μόνοι» δόθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού μοιράστηκαν ο Σιντ Λουσέρο και ο Εμίλιο Γκαρσία της τολμηρής θεματολογικά (αθλιότητα των φυλακών, ομοφυλοφιλία) ταινίας από τις Φιλιππίνες «Ο Τρόφιμος».

Ανάμεσα στα υπόλοιπα βραβεία είναι:

* Σεναρίου: «Τρία Τυφλά Ποντίκια» (Μάθιου Νιούτον, Αυστραλία).

* Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: «Κλεψύδρα» (Σάμπολτς Τολνάι, Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο).

* «Βουλής των Ελλήνων» (15.000 ευρώ): «Τεζά» (Χαϊλέ Γκερίμα, Αιθιοπία).

* «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» (5.500 ευρώ): «Χιόνι» (Αϊντα Μπέγκιτς, Βοσνία, Γαλλία, Ιράν κ.ά.)

* «Σινεμά και Πόλη» (10.000 ευρώ): «Για τον χρόνο και την πόλη» (Τέρενς Ντέιβις, Βρετανία).

* Fipresci: «Θα εκραγώ» (Χεράνδο Ναράνχο, Μεξικό) και «Καλά Κρυμμένα Μυστικά: Αθανασία» (Πάνου Καρκανεβάτου).

* Κοινού: «Ο Θόρυβος των άλλων γύρω μου» (Ντιαστέμ, Γαλλία), «Μακρόνησος» (Ηλία Γιαννακάκη, Εύη Καραμπάτσου), «Περιοδεία» (Γκόραν Μάρκοβιτς, Σερβία, Κροατία κ.ά.).

* Δύο ταινίες μοιράστηκαν τον Ψηφιακό Αλέξανδρο (10.000 ευρώ) του «Digital Wave»: «Ecce Homo» Ανέστη Χαραλαμπίδη και το «Σύνδρομο της Χιονάτης» Αγγελου Σπάρταλη. Το ειδικό βραβείο του τμήματος απονεμήθηκε στην «Μουσική των προσώπων» του Νίκου Κορνήλιου και στο βραβείο κοινού το «Σύνδρομο της Χιονάτης» του Α. Σπάρταλη.

* Τέλος στο ντοκιμαντέρ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου δόθηκε το βραβείο της ΠΕΚΚ. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2008

No comments: