Friday, November 21, 2008

«Φεστιβάλ πανάκριβο και αδιαφανές»



Συμπύκνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε διάρκεια, ταινίες, εκδηλώσεις και χρήμα, με κριτήρια τη λιτότητα και την ποιότητα και πλήρη διαχωρισμό του από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Τις προτάσεις παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη η Μαρία Δαμανάκη, για να ξεκινήσει ένας διάλογος για το μέλλον του θεσμού, έτσι ώστε «το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει δεσμεύσεις και, ως επόμενη κυβέρνηση, να κάνει ένα καλύτερο Φεστιβάλ», όπως είπε.

**Οικονομικά: Η κ. Δαμανάκη εξαπέλυσε κατηγορίες για αδιαφάνεια στα οικονομικά και υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2007. Στοιχεία που, όπως είπε, «δεν δημοσιεύονται και τα πήραμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου». Το ΠΑΣΟΚ θα τα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά από τη μελέτη τους η Μ. Δαμανάκη διαπίστωσε ότι το 2007 το Φεστιβάλ (κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ) κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 6.094.174 ευρώ (σε σύνολο εσόδων 8.657.794,05 ευρώ). Διαπίστωσε επίσης υπερβάσεις του προϋπολογισμού, που φτάνουν μέχρι και το 50%, δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που ανέρχονται στο 40% των συνολικών, και δαπάνες φιλοξενίας και δημοσίων σχέσεων που «έχουν ξεφύγει». Ως αποτέλεσμα, το σύνολο εξόδων διαμορφώθηκε σε 9.100.542,39 ευρώ, με τη συνολική υπέρβαση να ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. «Το Δημόσιο δίνει στο Φεστιβάλ περισσότερα χρήματα από όσα δίνει για την παραγωγή ταινιών», κατέληξε η Μ.Δαμανάκη.

* Χαρακτήρας: Η διεθνής διάσταση του Φεστιβάλ θεωρείται και από το ΠΑΣΟΚ αναγκαία, έστω κι αν κοστίζει. Να παραμείνει Φεστιβάλ νέων σκηνοθετών με την πρώτη ή δεύτερη ταινία τους, χωρίς να αποκλείονται ταινίες που έχουν βραβευθεί σε άλλα φεστιβάλ, αν δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα. Εξυπακούεται ότι πρέπει να υπάρχει ελληνικό τμήμα, με διαχωρισμό όμως από αυτό των Κρατικών Βραβείων. Προτείνεται μείωση των αφιερωμάτων με κριτήριο την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Χρειάζεται, δηλαδή, να ενισχυθεί το Φεστιβάλ χωρίς μικρομεγαλισμούς και με σαφέστερη κατεύθυνση την προσέλκυση του αδιάφορου θεατή. Χρειάζεται επίσης αξιοποίηση της παρουσίας των ξένων προσκεκλημένων σε συνεργασία με την πόλη (Πανεπιστήμιο, σχολεία κ.λπ.)

* Σχέση με πόλη: Προτείνεται η συμμετοχή της στον σχεδιασμό και στη διοργάνωση, η διάχυση των εκδηλώσεων σ' αυτήν, η συμμετοχή του ΑΠΘ στην τεχνική στήριξη (με μελέτες και υποδομές ως τεχνικός σύμβουλος), η συγκρότηση δικτύου εθελοντών.

**Κρατικά βραβεία: Αναδιοργάνωση του θεσμού με πλήρη διαχωρισμό του από το Φεστιβάλ, με εκδημοκρατισμό και δημοσιότητα σε όλες τις διαδικασίες. Προτείνεται η αποφασιστική διεύρυνση του αριθμού των εκλεκτόρων -αφού ο μικρός αριθμός δεν αποκλείει κατευθυνόμενες επιρροές των αποτελεσμάτων- ώστε πρακτικά να συμμετέχουν όλοι όσοι αποδεδειγμένα εργάζονται στον χώρο του κινηματογράφου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

* Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη χαρακτήρισε «άκομψο για τους καλεσμένους του φεστιβάλ και ασέβεια στις ταινίες την επιλογή του συγκεκριμένου δεκαημέρου για τις παραπάνω ανακοινώσεις». Επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ.

No comments: