Tuesday, November 25, 2008

Στα «αζήτητα» η κινηματογραφική τέχνη

Τις «επόμενες μέρες» θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, ο οποίος έδωσε και μια «πρόγευση», κατά το χαιρετισμό του στην απονομή των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αμβλύνει την αντιδραστικότητα του νομοσχεδίου, που θα σημάνει την πλήρη παράδοση της κινηματογραφικής τέχνης στο κεφάλαιο, με διάφορους τρόπους και μορφές. Είπε ότι «επιστρέφουμε ολόκληρο τον ειδικό παρακρατημένο φόρο πίσω στους ανθρώπους του κινηματογράφου», ώστε «εκείνοι που επενδύουν στον κινηματογράφο να έχουν πια τη δυνατότητα να συνεχίζουν να επενδύουν»! Το ποσό αυτό θα κατανέμεται: Στους παραγωγούς, στις αίθουσες, στις εταιρείες διανομής και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου «για τις ανάγκες λειτουργίας του»! Βέβαια, «άνθρωποι του κινηματογράφου» είναι πρωτίστως οι δημιουργοί, αλλά μάλλον αυτοί δε «χωράνε» στη «βιομηχανία». Θυμίζουμε ότι το «Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου» θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας στις προτάσεις της επιτροπής.

«Πολλοί έκαναν δίκη προθέσεων», είπε για το Ινστιτούτο Σεναρίου, «και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, έσφαλαν (...) Επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και πρωτοποριακού φορέα, ο οποίος θα έχει αφενός επιμορφωτικό ρόλο και αφετέρου έναν καθαρά τεχνικό χαρακτήρα για την επεξεργασία σεναρίων». Ωστόσο, εκτός από το ότι το Ινστιτούτο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα «παίζει» συνολικά με τους όρους της αγοράς, αφού δε θα «ανταγωνίζεται άλλους φορείς (σ.σ. τους «σχολάρχες» του οπτικοακουστικού) που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά και συντονιστικά εφόσον αυτοί το επιθυμούν, με παροχή τεχνογνωσίας και πρόσβαση στην πληροφόρηση»!

Ανέφερε τα περίφημα φορολογικά κίνητρα για την κινηματογραφική παραγωγή που «θα ισχύουν για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που επιθυμεί να επενδύσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση μίας ή περισσότερων παραγωγών κινηματογραφικών έργων, μεγάλου μήκους» με έκπτωση φόρου από το εισόδημα ή από «τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης».

Επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο «υπάγει τις επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας και προβολής κινηματογραφικών ταινιών στον αναπτυξιακό νόμο. Η ρύθμιση, για παράδειγμα, αφορά στους όρους επιχορήγησης, επιδότησης, φορολογικής απαλλαγής». Δηλαδή, όλη η τεχνική πλευρά του εγχώριου κινηματογράφου θα αντιμετωπίζεται από το κράτος με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τέλος, ανήγγειλε την «αποσύνδεση» των κρατικών βραβείων από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008]

No comments: