Friday, November 28, 2008

O Mπους αντιμέτωπος με τον Ηλία του 16ου!

Φωτογραφία

Ταινίες που κέρδισαν το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβάλλονται αυτή την εβδομάδα

O Mπους αντιμέτωπος με τον Ηλία του 16ου!

Δύο ταινίες που έκαναν στη Θεσσαλονίκη τη δική τους αίσθηση βγαίνουν μαζί στην Αθήνα. Ο εγχώριος «Ηλίας του 16ου» με τη νέα μορφή του και τον Πέτρο Φιλιππίδη και το «W» ή ο κατά Ολιβερ Στόουν Τζορτζ Μπους. Μαζί τους κι ένα διακριτικό, χαμηλού προφίλ αλλά και έντονου συναισθήματος γερμανικό φιλμ, οι «Ανθισμένες κερασιές», με υποψηφιότητα ανδρικής ερμηνείας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

«Ο Ηλίας του 16ου»

«Ο Ηλίας του 16ου»

Ελλαδα, 2008
Σκηνοθεσια:
Νικος Ζαπατινας
Παιζουν: Πετρος Φιλιππιδης, Θεμις Μπαζακα

Τα γράψαμε για τον «Ηλία του 16ου» από την πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη, τις μέρες του Φεστιβάλ, τα συνοψίζουμε τώρα που βγαίνει στις αίθουσες. Το πετυχημένο remake της κινηματογραφικής κωμωδίας του Αλέκου Σακελλάριου από το θεατρικό έργο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου στέλνει αυτή τη στιγμή ένα μήνυμα, σε όποιον θέλει να το εισπράξει. Πως μπορούν να στραφούν στο παρελθόν του ελληνικού κινηματογράφου κι αφού έχασαν τη ροή και τη συνέχεια να ανακτήσουν τουλάχιστον επαφή από τα ίδια τα έργα. Και να αναδείξουν νέους ηθοποιούς στους κλασικούς ρόλους των προκατόχων τους. Ο Φιλιππίδης είναι αριστουργηματικός, η σκηνοθεσία ευρηματική αλλά κι αδύναμη στην επίτευξη ενιαίας ερμηνείας από το σύνολο των ηθοποιών, το μοντάζ αδυνατεί στις εναλλαγές των κοντινών πλάνων, το φινάλε και ως ιδέα αλλά και ως σκηνοθετική πραγμάτωση είναι καλύτερο από το πρωτότυπο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

«W»

«W»

ΗΠΑ, 2008
Σκηνοθεσια:
Ολιβερ Στοουν
Παιζουν: Τζος Μπρολιν, Ελεν Μπερστιν, Ριτσαρντ Ντρεϊφους

Για να κατανοήσει κανείς την ουσία αλλά και την αξία ή μη αυτής της ταινίας του Ολιβερ Στόουν, ας ασχοληθεί με τον πρωταγωνιστή Τζος Μπρόλιν και με την ερμηνεία του. Είναι καλός ο Μπρόλιν; Ούτε συζήτηση. Εξοχος! Είναι όμως ο Μπους; Χμ! Εδώ πώς να απαντήσεις «ναι», χωρίς μια δεύτερη σκέψη; Οπου η δεύτερη σκέψη είναι πολύ πιθανό να σε οδηγήσει στο «όχι». Κι αυτό γιατί; Μα επειδή ο Μπους είναι πρόσωπο γνωστό, υπαρκτό, ενεργό. Κι ο Μπρόλιν δεν του μοιάζει ούτε φυσιογνωμικά. Διότι υποδύεται τον Μπους του Στόουν κι όχι τον Μπους που ξέρουμε. Εδώ είναι που σκοντάφτει η ταινία, στην ανωριμότητα θέματος αλλά και δέκτη. Ο Ολιβερ Στόουν είναι δραματουργός. Δεν είναι καθηγητής της Ιστορίας. Οι κρίσεις, όμως, γύρω από αυτόν και ειδικά γύρω από τον «W» (όπως, άλλωστε, και γύρω από τον «Αλέξανδρο») είναι κριτικές για ιστορικό πόνημα παρά για φιλμ, για δραματουργική επεξεργασία. Δεν έχω ακούσει από κανέναν κάποιο σχόλιο που να αφορά τη δραματουργική εκδοχή της υπόθεσης που είναι και το ζητούμενο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


«Ανθισμένες κερασιές»

«Ανθισμένες κερασιές»

Γερμανια, 2008
Σκηνοθεσια:
Ντορι Ντορι
Παιζουν: Ελμαρ Βέπερ

Συγκινητική ταινία από τη Γερμανία. Οταν ο σύζυγος χάνει τη σύντροφότου κι αποφασίζει να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες της, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με την υφή της μέσα από αυτό τον τρόπο. Το έργο δεν είναι καθόλου καταθλιπτικό. Κάθε άλλο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


Επίσης προβάλλονται

Πέμπτη, 20.11.08
- «Κούρσα θανάτου» (Death race). Περιπέτεια δράσης με τον καλό του είδους Τζέισον Στέιθαμ. Oμως ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που τις κατεβάζουν αλόγιστα από το Internet, μιας και δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός απέναντι στο σινεμά σε Ρωσία, Κίνα και Ελλάδα- οι τρεις χάριτες της αντικινηματογραφικής παρανομίας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.



- «Το τρένο του μεσονυχτίου» (Midnight meat train). Θρίλερ με κατακρεουργημένα πτώματα στο μετρό της Νέας Υόρκης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.



ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 27.11.08

No comments: