Monday, November 24, 2008

ΕΛΗΞΕ το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από μέρα ...σε μέρα


* ΕΛΗΞΕ το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και όλα τα φώτα πέφτουν στην αποψινή απονομή των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

* ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ η θητεία του Γιώργου Χωραφά και της Δέσποινας Μουζάκη στις θέσεις του προέδρου και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ. Με την ευκαιρία η Δέσποινα Μουζάκη δηλώνει στην «Ε»: «Αισθανόμαστε τη μεγάλη ευθύνη που γεννά η πρόκληση του επετειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχουμε μπροστά μας. Θέλουμε να είναι αντάξια της ιστορίας και της εξέλιξης του θεσμού».

* ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ αποσπάσματα από τις βραβευμένες με Οσκαρ μουσικές του για το «Brokeback Mountain» και τη «Βαβέλ» έκλεισε το master class του ο Γκουστάβο Σανταολάγια. «Συχνά παίζω μουσική με όργανα, που δεν γνωρίζω, όπως το ούτι που χρησιμοποίησα στη «Βαβέλ». Η απειρία μου με οδηγεί να ανακαλύπτω απρόβλεπτους, νέους τρόπους έκφρασης», είπε ο Αργεντινός συνθέτης. Αυτή την εποχή γράφει τη μουσική στο «Beautiful» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και στο «On The Road» του Βάλτερ Σάλες, κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Κέρουακ. Γι' αυτό ειδικά, πειραματίζεται με τους ήχους της εποχής και ιδιαιτέρως με την τζαζ του Τσάρλι Πάρκερ.

* «ΑΝ ΠΟΤΕ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ θα μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στη Γη από τις κινηματογραφικές ταινίες», είπε στο master class του ο κορυφαίος μεξικανός διευθυντής φωτογραφίας Γκιγιέρμο Ναβάρο. (Οσκαρ φωτογραφίας για τον «Λαβύρινθο του Πάνα» του Ντελ Τόρο). Μιλώντας για τον καταιγιστικό πολλαπλασιασμό των εικόνων από τα ΜΜΕ, τα video games και τα νέα τεχνολογικά δίκτυα, είπε: «Πολλά νέα παιδιά αδυνατούν να ξεχωρίσουν τη βία των βιντεοπαιχνιδιών από την πραγματική βία του πολέμου στο Ιράκ».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2008

No comments: