Friday, November 21, 2008

«Ούτε εντασσόμαστε, ούτε το ανατρέπουμε»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


«Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων ήταν για μας πρόκληση», λένε οι Erasers. «Το στοίχημά μας είναι να μη μας απορροφήσει η τηλεοπτική εικόνα». Η τελετή, ως γνωστόν, μεταδίδεται από την ΕΤ-1
Με ένα επίφοβο όνομα, οι Erasers (Διαγραφείς), η κολεκτίβα κινηματογραφιστών και μουσικών, θα προσπαθήσουν τη Δευτέρα, πάνω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, να «κινηματογραφήσει τον κινηματογράφο». Ολα αυτά κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας.

«Κινηματογραφούμε τον κινηματογράφο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διαμεσολάβηση ανάμεσα στη δημιουργία της εικόνας και την προβολή της», μας εξηγεί ο πυρήνας των Erasers, με τα ψευδώνυμα voltnoi, evgeniou και mr. comfort. «Το βασικό συστατικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι η αδιαμεσολάβητη θέαση της εικόνας της κάμερας από τον θεατή. Ετσι, τεχνικά η πιο απλή μορφή της είναι μια κάμερα με ένα καλώδιο, που συνδέεται με έναν προτζέκτορα, ο οποίος προβάλλει την εικόνα στην οθόνη». Παράλληλα στη σκηνή θα υπάρχουν και μουσικοί από τους drog_Α_tec, τους Sancho και τους Electroware, συνθέτοντας «μουσικούς πειραματικούς αυτοσχεδιασμούς, ακολουθώντας τη ροή των εικόνων».

Από το 2005 οι Erasers, αυτή η ιδιότυπη κολεκτίβα που ενσωματώνει «τον κινηματογράφο σε πραγματικό χρόνο, τη θεατρική δράση, το Διαδίκτυο και τις ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις», παρεμβαίνουν στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Είτε «αγοράζοντας» γκαλερίστες, όπως τον Δάκη Ιωάννου, είτε κηδεύοντας με αφίσες-κηδειόχαρτα στους δρόμους της Αθήνας την «ηθική» και την «αξιοπρέπεια». Είτε ακόμα παρουσιάζοντας «ταινίες με αντικινηματογραφικούς κανόνες» σε μια και μόνη προβολή «σβήνοντας τον κινηματογράφο μέσα από τον κινηματογράφο». Με μια φιλοσοφία που εμπνέεται από τα βιβλία του Πολ Βιριλιό μέχρι τις περφόρμανς των Fluxus και τη μουσική των Suicide, στόχο έχουν τη δημιουργία ενός νέου ηχητικού-οπτικού αλφαβήτου.

«Στα έργα μας δεν υπάρχει γραμμικότητα», λένε. «Αντίθετα υπάρχει μια αλληλουχία εικόνων και λέξεων ώστε ο θεατής θα πρέπει να μπει στη θέση να συρράψει σχέσεις από τις εικόνες που του δίνουμε. Σε μια εποχή που ο βομβαρδισμός των εικόνων είναι συνεχής, όπως μέσα από το You Tube, η ανάγνωσή τους είναι τόσο πολύπλοκη, που απαιτείται ένα νέο αλφάβητο. Εμείς δεν προτείνουμε μια έτοιμη λύση στον θεατή αλλά πολλές εναλλακτικές διαδρομές».

Γιατί δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων; «Αυτή η πρόσκληση ήταν μια πρόκληση για μας», εξηγούν. «Θα παρουσιάσουμε το εγχείρημά μας σε συγκεκριμένο χρόνο ενώ ταυτόχρονα η εικόνα που δείχνουμε θα παίζεται στην τηλεόραση. Το στοίχημά μας είναι να καταφέρουμε να προβάλλουμε αυτό που θέλουμε μέσα από την εικόνα της τηλεόρασης. Αλλιώς η τηλεοπτική οθόνη θα μας απορροφήσει».

Η εμφάνισή τους στην τελετή εντάσσεται σε αυτό που περιγράφουν ως μια νέα ανοιχτή παγκόσμια αφήγηση πέρα από τις καθιερωμένες χρήσεις και αξίες της τέχνης. «Πηγαίνουμε στο κοινό κάθε φορά για να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό», καταλήγουν οι Erasers. «Δεν δρούμε κάτω από μια συγκεκριμένη ιδεολογική Βίβλο. Δεν εντασσόμαστε στην αισθητική του φεστιβάλ αλλά ούτε πάμε με καμία ψευδοανατρεπτική διάθεση».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2008

No comments: