Monday, November 24, 2008

Θρίαμβος της ταινίας «Εκεί πέρα» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

'Ελαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο και χρηματικό έπαθλο 37.000 ευρώ.

Η ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας μόλις 70 λεπτών με τίτλο «Εκεί πέρα» του 35χρονου Ιρανού Αμπντολρεζά Καχανί είναι η «μεγάλη νικήτρια» του 49ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε απόψε. Η ταινία «Εκεί πέρα» κρίθηκε ως καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους και έλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 37.000 ευρώ.

Το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδέυεται από το χρηματικό έπαθλο των 22.000 ευρώ έλαβε η ταινία του Ανντριάν Σιταρού (συμπαραγωγή Ρουμανίας - Γαλλίας) με τίτλο «Κυριακάτικο ψάρεμα».

Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε η σκηνοθέτης Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή για την ταινίας της «Μια εβδομάδα μόνοι».

Το βραβείο σεναρίου έλαβε ο αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Τρία τυφλά ποντίκια».

Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έλαβαν εξ ημισείας οι Ιωάννα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου από τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στην ταινία «Κυριακάτικο Ψάρεμα».

Το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού δόθηκε εξ ημισείας τους Σιντ Λουκέρο και Εμίλιο Γκαρσία για τη συμμετοχή τους στην ταινία «Ο τρόφιμος» από τις Φιλιππίνες.

Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στο σκηνοθέτ6η Σάμπολτς Τολνάι για την ταινία «Η κλεψύδρα».

Ειδική μνεία δόθηκε στο σκηνοθέτη Ντιαστέμ από τη Γαλλία για την ταινία «Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας»

Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «ανθρώπινες αξίες» που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Τέζα» του Χαϊλέ Γκερίμα από τη Γερμανία με το σκεπτικό ότι «η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας»

Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Χιόνι» της Αΐντα Μπέγκιτς (συμπαραγωγη από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν) με το σκεπτικό ότι «η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους»

Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία «Αποχωρισμός» της Ναντίτα Ντας από την Ινδία.

Το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη» τέλος που θεσμοθέτησε από φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στην τανία «Για το χρόνο και την πόλη» του Τέρενς Ντέιβις από τη Μ.Βρετανία.

Μ. Λιάπης: Ιδιαίτερα επιτυχημένο το Φεστιβάλ

O υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης παρέστη απόψε στην Τελετή Λήξης - Απονομή Βραβείων του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κατά την είσοδο του στην αίθουσα Ολύμπιον ο κ.Λιάπης δήλωσε :

«Ολοκληρώνονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έτσι ανοίγει η αυλαία για την 50η επέτειο του, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το Φεστιβάλ έχει αντέξει στο χρόνο, μισό πια αιώνα. Έχει καταξιωθεί ως θεσμός διεθνώς. Το φετινό Φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, όχι μόνο διότι είχαμε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές υψηλού επιπέδου, όχι μόνο επειδή είχαμε εξαιρετικές ερμηνείες, αλλά κυρίως διότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις αίθουσες, ειδικά των νέων ανθρώπων. Το υπουργείο Πολιτισμού αυτονόητα στηρίζει αυτή την προσπάθεια, διότι προβάλλεται η Θεσσαλονίκη αλλά και δίνεται βήμα σε νέους κινηματογραφικούς δημιουργούς. Θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην επιτυχία και την άρτια διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

No comments: