Monday, November 24, 2008

Οι ταινίες «Without» και «Σκλάβοι στα δεσμά τους» οι μεγάλες νικητές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σάρωσαν τα κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Δύο ταινίες «σάρωσαν» το σύνολο των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας που απονεμήθηκαν απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Είναι οι ταινίες «Without» και «Σκλάβοι στα δεσμά τους» .

Με έξι συνολικά βραβεία - έναντι δέκα που συγκέντρωσε η δεύτερη - η ταινία με τον τίτλο «Without? σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Αβρανά είναι η κάτοχος του πρώτου βραβείου ταινίας Μυθοπλασίας μεγάλου μήκους (συνοδεύεται από το ποσό των 58.700 ευρώ) . Ο δημιουργός της Αλέξανδρος Αβρανάς έλαβε επίσης το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (14.675 ευρώ) .

Συνεργάτες στην ταινία «Without? είναι επίσης οι βραβευθέντες με τα βραβεία: Πρώτου γυναικείου ρόλου (Εύη Σαουλίδου), Φωτογραφίας (Ηλίας Κωνσταντακόλοπουλος) Μοντάζ (Γιώργος Τριανταφύλλου) και Μακιγιάζ (Φανή Αλεξάκη).

Το δεύτερο βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας (44.025 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση . Η ταινία συγκέντρωσε συνολικά δέκα βραβεία: Το βραβείο σκηνοθεσίας (Τώνης Λυκουρέσης) Σεναρίου (Τώνης Λυκουρέσης και Μαρία Βαρδάκα), πρώτου ανδρικού ρόλου (Γιάννης Φέρτης) δεύτερου ανδρικού ρόλου (Χρήστος Λούλης), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Δήμητρα Ματσούκα), Μουσικής (Μίνως Μάτσα), Ήχου (Νίκος Μπουγιούκος) και Ενδυματολογίας (Μπιάνκα Νικολαρείζη).

Το τρίτο βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (29.350 ευρώ) έλαβε η ταινία «Καλά κρυμμένα μυστικά: Αθανασία» του Πάνου Καρκανεβάτου.

Οικοδεσπότης - παρουσιαστής στην τελετή απονομής των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Παρόντες στην τελετή στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, βουλευτές άνθρωποι του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους (17.610 ευρώ ) έλαβε η ταινία «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Το δεύτερο βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης (11.740 ευρώ) απονεμήθηκε από κοινού στις ταινίες «Είδωλα στον καθρέφτη» του Γιάννη Βαμβακά και «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκου.

Το 1ο Βραβείο ταινίας μικρού μήκους (8.805 ευρώ) έλαβε η ταινία «Πάρτνερς» σε σκηνοθεσία Ιωσηφίνας Μαρκαριάν, το δεύτερο (6.603,75 ευρώ ) η ταινία «Οδηγίες χρήσης» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιαλουρίδη και το τρίτο (4.402,50 ευρώ) η ταινία: «ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΣ Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΗΣ"του Ανδρά Σιαδήμα.

Τα δέκα (10) Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων, ύψους 2.348 ευρώ το καθένα, απονεμήθηκαν στις ταινίες:

1. ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (σκηνοθεσία: Γιάννης Καραπιπερίδης)

2. 10 ΛΕΠΤΑ (σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λεονταρίτης)

3. ΓΑΛΑ (σκηνοθεσία: Αλεξ. Σιπσίδης - Κ. Φραγκούλης)

4. ΟΔΟΜΑΧΙΑ (σκηνοθεσία: Χρίστος Κανάκης)

5. ΧΗΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ (σκηνοθεσία: Δημ. Κανελλόπουλος)

6. Η ΑΡΚΟΥΔΑ (σκηνοθεσία: Βικτώρια Βελοπούλου)

7. WHEN FISH FLY (σκηνοθεσία: Βίλκα Τζούρα)

8. NEBRASKA (σκηνοθεσία: Αχιλ. Κυριακίδης)

9. ΑΛΜΑ (σκηνοθεσία: Χάρης Σταθόπουλος)

10. BELLA (σκηνοθεσία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου)

Ομιλία Μ. Λιάπη

Τις βασικές κατευθύνσεις του Νόμου για τον κινηματογράφο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση, παρουσίασε απόψε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα την οποία την ορίζουν καινούργια δεδομένα. Ένας νέος νόμος για τον κινηματογράφο. Για την ουσιαστική ενίσχυση του, τον εκσυγχρονισμό του, την αναπτυξιακή του προοπτική», τόνισε εισαγωγικά ο υπουργός στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής των κρατικών βραβείων ποιότητας για τον κινηματογράφο.

Ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του νέου Νόμου προβλέπεται η επιστροφή του ειδικού παρακρατηθέντα φόρου στους ανθρώπους του κινηματογράφου.

«Θυμίζω πως αυτός ο ειδικός φόρος θεσπίστηκε ακριβώς για την ενίσχυσή τους. Όμως για 19 συνεχή χρόνια, κανένας παραγωγός και ποτέ, δεν εισέπραξε το ποσό που δικαιούνταν. Γι' αυτό και μεις σήμερα προχωρούμε στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού. Και αποδίδουμε το σύνολο των εσόδων του ειδικού φόρου στους δημιουργούς. Με συνέπεια, εκείνοι που επενδύουν στον κινηματογράφο, να έχουν πια την δυνατότητα να συνεχίζουν να επενδύουν. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης ευελπιστούμε ότι θα είναι η συνεχής και απρόσκοπτη ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής» τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως το «ποσό θα κατανέμεται στους παραγωγούς ταινιών, στις αίθουσες που πρόβαλαν ταινίες, στις εταιρείες διανομής, αλλά και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου για τις ανάγκες λειτουργίας του».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου ο κ. Λιάπης τόνισε πως το ΥΠΠΟ προχωρεί στην ίδρυση του, με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου και πρωτοποριακού φορέα, ο οποίος θα έχει αφενός επιμορφωτικό ρόλο και αφετέρου έναν καθαρά τεχνικό χαρακτήρα για την επεξεργασία σεναρίων με στόχο τη διαρκή επιμόρφωση και την ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής δραματουργίας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων που θα ισχύουν για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που επιθυμεί να επενδύσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση μίας ή περισσοτέρων παραγωγών κινηματογραφικών έργων, μεγάλου μήκους. Θα έχουν τη μορφή της έκπτωσης φόρου από το φορολογητέο εισόδημα ή τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Περαιτέρω, το νέο σχέδιο νόμου υπάγει τις επιχειρήσεις παραγωγής.

Ο υπουργός τέλος ανακοίνωσε τη βούληση του ΥΠΠΟ να αποσυνδέσει χρονικά την τελετή της απονομής κρατικών βραβείων ποιότητας από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: