Monday, November 24, 2008

Επιστροφή στα… θρανία για το Χόλιγουντ

Το Χόλιγουντ θα κάνει «μαθήματα» για να μάθει να προβάλει σωστά την επιστήμη στις ταινίες του.

Είναι γνωστή η τρομερή επίδραση των ταινιών του Χόλιγουντ στο ευρύ κοινό ανά τον κόσμο. Συχνά όμως ο κινηματογράφος γίνεται πηγή παραπληροφόρησης ή έστω ελλιπούς ενημέρωσης σε σχέση με τα επιστημονικά θέματα.

Τώρα, με πρωτοβουλία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Ανταλλαγή Επιστήμης και Ψυχαγωγίας», που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λος Άντζελες, οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της βιομηχανίας του θεάματος θα σφυρηλατήσουν στενότερες σχέσεις με αμοιβαίο όφελος.

Το σχέδιο, που θα έχει ως συντονίστρια τη συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων Τζένιφετ Κελέτ και ένθερμους συμπαραστάτες τους κινηματογραφικούς παραγωγούς Τζάνετ και Τζέρι Τσούκερ, αποσκοπεί στο να βελτιώσει την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου των κινηματογραφικών ταινιών.

Παράλληλα, φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβάλουν πιο αποτελεσματικά το έργο τους στο πλατύ κοινό και να εξάψουν το ενδιαφέρον για την επιστήμη στις νέες γενιές, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και New Scientist.

Η γενική αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ένα μέρος της καλλιτεχνικής κοινότητας, είναι ότι τα επιστημονικά θέματα δεν παρουσιάζονται σωστά από το Χόλιγουντ και ότι η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί. Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως σημείο επαφής για όσους ανθρώπους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης θέλουν συμβουλές για ακριβή παρουσίαση των επιστημονικών ζητημάτων.

No comments: