Monday, November 17, 2008

Στη Θεσσαλονίκη ο Ολιβερ Στόουν

Στη Θεσσαλονίκη ο Ολιβερ Στόουν

Αναμένεται σήμερα (Δευτέρα 17/11) στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο βραβευμένος με Οσκαρ, Αμερικανός σκηνοθέτης, Ολιβερ Στόουν, ενώ ήδη στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο εκ των τιμώμενων της διοργάνωσης Βέλγος δημιουργός, Λικ Νταρντέν.

Στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του φεστιβάλ η Δέσποινα Μουζάκη, η καλλιτεχνική διευθύντριά του, είπε ότι ο Στόουν «ταίριαζε» στη φετινή διοργάνωση.

Το «ταίριαζε», φυσικά, οφείλεται στην τελευταία ταινία του. Το ήδη πολυσυζητημένο «W.» αναφέρεται στον πρόεδρο Τζορτζ Γουίλσον Μπους το νεότερο (από το Wilson προέρχεται ο πρωτότυπος τίτλος «W.») ο οποίος τον ερχόμενο Ιανουάριο θα παραδώσει τη θέση του στον Μπαράκ Ομπάμα, θριαμβευτή των Δημοκρατικών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσκεψη

Βέβαια, η πρόσκληση Στόουν στη Θεσσαλονίκη προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή, ενώ ο ουσιαστικός λόγος της επίσκεψής του δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ανακοινώσιμος.

Ο Στόουν δεν έρχεται επειδή ξαφνικά μας αγάπησε, αλλά επειδή η Θεσσαλονίκη είναι απλώς ένας ακόμη σταθμός στην ευρωπαϊκή εκστρατεία του για την προώθηση μιας ταινίας, η οποία δεν κινείται καθόλου καλά στην Αμερική και ποντάρει στις εισπράξεις του υπόλοιπου κόσμου.

Τα αρνητικά δείγματα φάνηκαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα προβολής της. Το «W.» άνοιξε στις 17 Οκτωβρίου στις αμερικανικές αίθουσες και ως σήμερα τα έσοδά του δεν έχουν φθάσει καν στο 1/3 του μάλλον χαμηλού προϋπολογισμού της (30 εκατ. δολάρια).

Μια κινηματογραφική έναρξη

Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια του κινηματογράφου είναι το «στίγμα» της φετινής 49ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που άρχισε σήμερα στην πόλη.

Η έναρξη έγινε από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, στην κινηματογραφική τελετή έναρξης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης ο οποίος ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση βραβείου και η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Δέσποινα Μουζάκη.

Το μίνι φιλμ - ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που προβλήθηκε σε τρεις οθόνες του κινηματογράφου διέσχισε την ιστορία του κινηματογράφου από τους αδερφούς Λιμιέρ μέχρι το σήμερα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας αναφέρθηκε στην επιχορήγηση 140.000 ευρώ που δίνει το υπουργείο του σε τέσσερις ταινίες οι οποίες γυρίζονται σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Ενώ χαιρέτησε με ενθουσιασμό τη διοργάνωση και ειδικά το φετινό αφιέρωμά της στον Έλληνα κινηματογραφιστή Μάνο Ζαχαρία.

Προβολή

Μετά τη λήξη της τελετής προβλήθηκε η βραβευμένη με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο Παλαιστής».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν ως τις 23 Νοεμβρίου και θα αναπτυχθούν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα του Λιμανιού, Μανώλης Ανδρόνικος (Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης), το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης), το Αμφιθέατρο Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού. [ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 17/11/2008]

No comments: