Thursday, November 20, 2008

Παραλειπόμενα του Φεστιβάλ

«Κυριακάτικο ψάρεμα» του Ρουμάνου Αντριάν Σιτάρου, η πιο συζητημένη μέχρι στιγμής ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού
** ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Η πιο πολυσυζητημένη, μέχρι στιγμής, ταινία στο Διεθνές Διαγωνιστικό είναι το «Κυριακάτικο ψάρεμα» του 37χρονου, πρωτοεμφανιζόμενου Αντριάν Σιτάρου. Στο φιλμ η ειδυλλιακή έξοδος για Σαββατοκύριακο ενός ζευγαριού εξελίσσεται σε μια αλλόκοτη μέρα. Ο Σιτάρου πιστεύει πως μια καλή ταινία πρέπει να έχει ένταση, χιούμορ και ποίηση στην εικόνα. Η δική του τα διαθέτει όλα.

** Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ στις Φιλιππίνες ταινία «Ο τρόφιμος» των Πάολο Βιλανόβα και Ελέν Ράμος δεν έχει περάσει επίσης απαρατήρητη από το Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια σκοτεινή ταινία, σκηνοθετημένη άλλοτε κλειστοφοβικά κι άλλοτε γαλήνια, για την πολυπλοκότητα των σχέσεων και τις διαφορετικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Στις Φιλιππίνες χαρακτηρίστηκε αυστηρώς ακατάλληλη, με τον ισχυρισμό ότι η σκηνή του βιασμού του κεντρικού ήρωα ήταν υπέρ το δέον ρεαλιστική!

** ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΑΕΡΑΚΙ φυσά εδώ και δύο μέρες στο Γενί Τζαμί. Ανοιξε η έκθεση με 40 ασπρόμαυρα καρέ του σπουδαίου Μεξικάνου διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα, στενού συνεργάτη των Μπουνιουέλ και Χιούστον, που πέθανε το 1997.

** ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ BALKAN FUND, του ταμείου του Φεστιβάλ που παρέχει συμβουλευτική και οικονομική στήριξη (10.000 ευρώ) στην ανάπτυξη σεναρίων, συγκαταλέγεται και το σενάριο «Ασπρη κλωστή, μαύρη κλωστή» της Νατάσσας Σέγκου, που θα σκηνοθετήσει ο Χρήστος Καρακέπελης, γνωστός μας από το ντοκιμαντέρ «Το σπίτι του Κάιν» για το σωφρονιστικό σύστημα. Τα υπόλοιπα τρία βραβεία πήγαν στα σενάρια ενός Βούλγαρου και δύο Τούρκων δημιουργών.

** ΟΣΗ ΩΡΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ, συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στη διπλανή αίθουσα για να προετοιμάσουν τη συναυλία του Εμίρ Κουστουρίτσα και της μπάντας του, «Νο Smoking Band». Αυτή τη φορά, ο οργισμένος Βαλκάνιος έρχεται στη Θεσσαλονίκη ως μπασίστας! Ούτε ταινία ούτε master class ούτε τίποτα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2008

No comments: