Thursday, November 13, 2008

Ο αινιγματικός Τζούλιο Αντρεότι

Φωτογραφία

Il Divo ***

Του Δημήτρη Μπούρα, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 13 Nοεμβρίου 2008

Σινεφίλ. Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο. Ερμηνεία: Τόνι Σερβίλο, Άννα Μποναγιούτο, Πάολο Γκρατσιόζι, Πιέρα Ντέλι Εσπόστι

Δύο εβδομάδες μετά το ιταλικό «Γόμορρα», που περιγράφει ρεαλιστικά και με θαμπά χρώματα το παρακράτος της Καμόρα, έρχεται στις αίθουσες μια ανορθόδοξη βιογραφία του Τζούλιο Αντρεότι. Το «Ιl Divo», ακριβολογώντας, δεν είναι ακριβώς βιογραφία, αλλά μια προσωπογραφία του πιο αμφιλεγόμενου Ιταλού πολιτικού άνδρα, τουλάχιστον κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο Αντρεότι, που υπήρξε επτά φορές πρωθυπουργός, κατηγορήθηκε για σχέση του με τη μαφία και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το 1979 (καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση και αθωώθηκε τελικά από τον Αρειο Πάγο). Κατηγορήθηκε επίσης για αδράνεια στην υπόθεση της πολύκροτης απαγωγής και δολοφονίας του Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Στο «Ιl Divo», ο Πάολο Σορεντίνο σκηνοθετεί τον εξαιρετικό ηθοποιό Τόνι Σερβίλο, ακολουθώντας ένα οπτικό στυλ που είναι κοντά στην όπερα. Ο δικός του Αντρεότι είναι ένας σύγχρονος Μακιαβέλι. Ενα ανέκφραστο προσωπείο μίας σκοτεινής εξουσίας. Η αισθητική του «Il Divo» προϋποθέτει τη σχηματοποίηση και το πομπώδες στοιχείο της όπερας, αλλά και την αφομοίωση των καλύτερων παραδόσεων του ιταλικού κινηματογράφου. Το πολιτικό θρίλερ του ’70, αλλά και η εικόνα των ανθρώπινων «τεράτων», όπως αποτυπώθηκε από την commedia all’ italiana, είναι βασικά υλικά της συνταγής που χρησιμοποιεί ο Σορεντίνο για να περιγράψει έναν αινιγματικό χαρακτήρα.

Η ερμηνεία του Σερβίλο, που μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά, και η σκηνοθεσία απογειώνουν το πληθωρικό «Il Divo» από τα τετριμμένα μίας ακαδημαϊκής βιογραφίας και το μετατρέπουν σε ένα σχόλιο για ό,τι συνθέτει την πολιτική εξουσία την εποχή στην οποία αναφέρεται το φιλμ. Πίσω από τη μάσκα του Divo Giulio (αποκαλούσαν και έτσι τον Αντρεότι) βρίσκεται ένα τέρας: η πολιτική εξουσία διαβρωμένη από το κοινό έγκλημα. «Η γοητεία του Αντρεότι είναι ο διφορούμενος χαρακτήρας του, ο διχασμός ανάμεσα στον προβλέψιμο και στον μυστηριώδη άντρα, που έχει εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες για αυτόν», λέει ο Σορεντίνο. Το «Il Divo» βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο.

  • Προβάλλονται επίσης

Η χολιγουντιανή νεανική σεξοκωμωδία «Ο Ζακ και η Μίρι γυρίζουν πορνό» (*). Ο Ζακ και η Μίρι, που απλώς συγκατοικούν, αποφασίζουν να γυρίσουν μια ερασιτεχνική τσόντα για να γλιτώσουν την έξωση. Ομως, μετά το πορνό, όπου συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα και πληκτικά, έρχεται η ώρα του αληθινού έρωτα. Δικαίωμα στον έρωτα και τη ζωή έχουν και οι δύο μεσήλικες πρωταγωνιστές στο ρομάντζο «Νύχτες στη Ροδάνθη». Του Τζορτζ Σ. Γουλφ με Ρίτσαρντ Γκιρ και Ντάιαν Λέιν. Τέλος υπάρχει και το τρισδιάστατο animation «Ταξίδι στο φεγγάρι» που απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

No comments: