Monday, November 10, 2008

Αριθμητική υπεροχή

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων τριών ετών το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (14-25 Νοεμβρίου) εξακολουθεί να ποντάρει κυρίως στην ποσότητα


Ανάμεσα στα σημαίνοντα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» (στην επάνω φωτογραφία, σκηνή της με τον Γουίλεμ Νταφόε) και η άφιξη του Ολιβερ Στόουν (ένθετη φωτογραφία) για την παρουσίαση της πολιτικής ταινίας «W.»

Με ταινίες όπως το «JFK», οι «Γεννημένοι δολοφόνοι» και ο «Νίξον» στο ενεργητικό του, ο Ολιβερ Στόουν έχει δικαιολογημένα πλάσει την εικόνα ενός σκηνοθέτη με «προβοκατόρικες» διαθέσεις. Φαίνεται και από την τελευταία ταινία του «W.», η οποία ασχολείται με το έργο του αμερικανού πλανητάρχη Τζορτζ Μπους τζούνιορ και διανεμήθηκε στις αίθουσες της Αμερικής εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αυτομάτως λοιπόν ο Στόουν, ο οποίος αυτή την εποχή περιοδεύει στην Ευρώπη για την προώθηση του «W.», γίνεται το πρόσωπο του εφετινού 49ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το οποίο θα επισκεφθεί για την πανελλήνια πρώτη της ταινίας του. Ο Στόουν θα αφιχθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, θα παραχωρήσει masterclass την Τρίτη 18 και θα παραστεί στην πρεμιέρα την Τετάρτη 19 του μηνός.

Τα μαθήματα κινηματογράφου όμως βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα της 49ης διοργάνωσης αφού σχεδόν όλοι οι επισκέπτες θα δώσουν από ένα. Ανάμεσά τους ο ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο (τιμώμενο πρόσωπο), ο βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις (προσκεκλημένος του προγράμματος Ημέρες Ανεξαρτησίας), οι βέλγοι σκηνοθέτες αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν (τιμώμενα πρόσωπα), ο συγγραφέας του «Αγγλου ασθενούς» Μάικλ Οντάατζε (πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής), η αμερικανίδα σεναριογράφος του «Τζούνο» Ντιάμπλο Κόντι (μέλος της Κριτικής Επιτροπής), ο αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας (τιμώμενο πρόσωπο), ο αμερικανός ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής στη «Σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ), αλλά και ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη όχι με ταινία αλλά για συναυλία με τους No Smoking Band. Masterclasses επίσης θα παραχωρήσουν δύο διευθυντές φωτογραφίας, ο Χάρης Ζαμπαρλούκος (του «Mamma mia!») και ο Γκιγέρμο Ναβάρο (του «Λαβύρινθου του Πάνα»).

Είναι να αναρωτιέται κανείς για το αν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απευθύνεται σε θεατές ή αποκλειστικώς σε σπουδαστές κινηματογράφου...

Η ταινία που θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι ο «Παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι, που προκάλεσε αίσθηση στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας, χάρη κυρίως στη σπαρακτική ερμηνεία του «αναστημένου» πρωταγωνιστή της Μίκι Ρουρκ. Στο δεκαήμερο που θα ακολουθήσει ως την τελετή λήξης με την επίσης πολιτική ταινία «Frost/Nixon: Η αναμέτρηση» θα προβληθούν παραπάνω από 250 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, μοιρασμένες σε πάρα πολλές - ως συνήθως - ενότητες.

Δεκατέσσερις ταινίες (πρώτες ή δεύτερες των σκηνοθετών τους) περιλαμβάνει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το ανώτατο βραβείο του οποίου, ο Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από 37.000 ευρώ. Το δεύτερο βραβείο, ο Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από 22.000 ευρώ. Οι ελληνικές ταινίες που έχουν επιλεγεί για να διαγωνιστούν είναι οι «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου και «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Τα τελευταία τρία χρόνια η ποσότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εφέτος την παρατηρούμε και στις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας 2008 (η απονομή θα γίνει μία ημέρα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ): είκοσι δύο μυθοπλασίας και επτά ντοκυμαντέρ. Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση εφέτος στις ελληνικές ταινίες αναβαθμίζοντας το τμήμα Digital Wave.

Ακόμη και στις παράλληλες εκδηλώσεις όμως μετρά κανείς δέκα(!) εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής και εγκαταστάσεις από τις οποίες εκείνη που ξεχωρίζει είναι η έκθεση φωτογραφίας του σπουδαίου μεξικανού διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα, συνεργάτη σκηνοθετών όπως ο Ισπανός Λουίς Μπουνιουέλ και ο Μεξικανός Εμίλιο Φερνάντεζ.


Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008

No comments: