Friday, November 21, 2008

Τέρενς Ντέιβις: «Ήθελα να ήμουν όμορφος χωρίς μυαλό»*

Απλός, χαμηλότονος, αφοπλιστικός στο masterclass που έδωσε, ο Βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις


Απλός, χαμηλότονος, αφοπλιστικός στο masterclass που έδωσε, ο Βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις «εξομολογήθηκε» στο κοινό όλα όσα τον απασχολούν στην τέχνη και τη ζωή του. Δηλώνοντας άθεος, αποκάλυψε ότι κατάλαβε την ομοφυλοφιλία του στα 11 μόλις χρόνια του, σε μια εποχή που ο συντηρητισμός της βρετανικής κοινωνίας το απαγόρευε και το τιμωρούσε. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε πιστός καθολικός έως τα 22 του: «Μέχρι που άκουσα από τους κληρικούς ότι η αμφιβολία για οτιδήποτε είναι έργο του διαβόλου. Τότε, σε μια στιγμή κατάλαβα ότι όλα αυτά είναι ένα ψέμα και άλλαξαν τα πάντα στη ζωή μου. Μέσα σε ένα χρόνο διάβασα Σαίξπηρ και Μπροντέ, ανακάλυψα τη μουσική και την τέχνη γενικότερα».

Βαθιά ανθρώπινος και συγκινητικός, δήλωσε ότι η αθεΐα τού στέρησε για πάντα τη χαρά της συνάντησης στην επόμενη ζωή με τη μητέρα του, «το πρόσωπο που αγάπησα περισσότερο απ’ όλα και θα έδινα τα πάντα για να συναντήσω έστω για μία φορά».

Ο Τέρενς Ντέιβις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη βρετανική κινηματογραφία, ίσως ο πιο παραγνωρισμένος σκηνοθέτης, με έργο απόλυτα προσωπικό που δεν ευτυχεί να βρίσκει διανομή παρότι το αξίζει. Από την άλλη, η τελευταία του ταινία «Για το χρόνο και την πόλη», που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, έτυχε όχι απλώς θερμής υποδοχής, αλλά χαρακτηρίστηκε κινηματογραφικό γεγονός. Πρόκειται για μια «αυτοβιογραφία» του ιδίου και της πόλης του, του Λίβερπουλ, που βασίζεται σε αρχειακό υλικό και μόλις το 10% σε σημερινά γυρίσματα. Η ταινία προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη γεμάτη αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης» στο ΦΚΘ. Οπου οι «Ημέρες Ανεξαρτησίας» διοργάνωσαν πλήρη ρετροσπεκτίβα με το σύνολο των ταινιών του. Βαθιά σκεπτόμενος κι ευαίσθητος, είπε ότι δεν αντέχει «την ψιλοκουβέντα με ένα ποτήρι κρασί στους κύκλους του Χόλιγουντ» ενώ κάνοντας φλεγματικό βρετανικό χιούμορ κατέληξε: «Πάντα θα ήθελα να ήμουν ένας άλλος. Ψηλός, όμορφος, με ωραίο σώμα και χωρίς μυαλό»!

Μπορεί ο ίδιος να βασανίστηκε από τη βία, τη φτώχεια και την εξοντωτική θρησκευτική καταπίεση που βίωσε στα παιδικά του χρόνια αλλά αυτά συγκρότησαν τη διαφορετική προσωπικότητά του, που γίνεται αντιληπτή σ' όποιον τον γνωρίζει από κοντά και σ’ όσους τον ανακαλύπτουν μέσα από το έργο του.

H τελετή λήξης

Ο Άγγελος Φραντζής θα σκηνοθετήσει την τελετή λήξης του Φεστιβάλ το βράδυ της Κυριακής στο «Ολύμπιον», με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη. Επίσης, θα σκηνοθετήσει και την απονομή των Κρατικών Βραβείων του ΥΠΠΟ, στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Δευτέρας.

Εκεί θα βρίσκεται και ο υπ. Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, όπου, όπως μαθαίνουμε, εκτός από το βραβείο που θα απονείμει, θα δώσει και το στίγμα από το νέο ν/σ περί κινηματογράφου το οποίο, για όποιον θυμάται, είχε δεσμευτεί να είναι έτοιμο για να το παρουσιάσει στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Πού να προλάβουν όμως με τέτοιες φούριες στην κυβέρνηση…

Θεσσαλονίκη, της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 21.11.08

No comments: