Tuesday, November 11, 2008

Πέντε φιλμ που ξεχωρίζουν

Πλήθος οι ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόσο στο διαγωνιστικό όσο και στα πολυάριθμα αφιερώματά του. Ιδού πέντε ταινίες που κατά τη γνώμη μας ξεχωρίζουν:

«ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ»
* Στην Υεμένη δεν είχε γυριστεί μέχρι πρότινος καμία ταινία μυθοπλασίας. Μόλις το 2005 ο Μπάντερ Μπεν Χιρσί κατάφερε να γυρίσει το «Α new day in old Sana'a», μια συμπαραγωγή με τη Βρετανία.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι με φόντο την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά: ο ήρωας ετοιμάζεται να παντρευτεί την κόρη ενός παράγοντα. Ομως, λόγω μπούργκας, δεν την έχει δει ποτέ. Μαγεύεται από κάποιαν, νομίζοντας ότι είναι η μέλλουσα γυναίκα του. Ομως γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως είναι άλλη. Ο σκηνοθέτης και δυσκολεύτηκε πολύ να ολοκληρώσει την ταινία, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τη λογοκρισία.

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ»
* Ο Φατμίρ Κότσι, που θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος αλβανός σκηνοθέτης σήμερα, υπογράφει την ακριβότερη κινηματογραφική παραγωγή της χώρας. Ο «Καιρός του Κομήτη» αποτελεί μια ελεύθερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Κανταρέ «Μαύρη χρονιά» και εστιάζει στις πολιτικές και πολιτισμικές συγκρούσεις που συνόδευαν την απελευθέρωση της Αλβανίας από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα. Πυρήνας, μια ερωτική ιστορία μεταξύ ενός νεαρού μουσουλμάνου πολεμιστή και μιας νεαρής καθολικής μοναχής.

* Μια ταινία για τον Λίβανο και τον αιματηρό Σεπτέμβριο του 1982 μας δίνει ο Ισραηλινός Αρι Φίλμαν. Με τη διαφορά πως η ταινία του είναι ένα καλοφτιαγμένο animation για ενηλίκους.

Το «Waltz with Bashir», που κέρδισε τις εντυπώσεις φέτος στις Κάνες, είναι ουσιαστικά μια αυτοβιογραφική ταινία αφού ο ίδιος ο σκηνοθέτης, 26 χρόνια πριν, συμμετείχε ως νεαρός στρατιώτης στη λεγόμενη Κρίση του Λιβάνου και τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και της Σατίλα, υπό το άγρυπνο βλέμμα ισραηλινών στρατιωτών.

* Θέμα του «Cafe de los maestros» του Μιγκέλ Κόχαν είναι η επανένωση ενός θρυλικού αργεντίνικου συγκροτήματος τάνγκο σε μια και μοναδική συναυλία στο Μπουένος Αϊρες.

Στην ταινία αυτή συναντιούνται και οι τρεις προσκεκλημένοι του φεστιβάλ: ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες («Ημερολόγια μοτοσικλέτας»), ο βραβευμένος με Οσκαρ αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια και η αργεντινή παραγωγός και κινηματογραφίστρια Λίτα Στάντιτς. Οι τρεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν τους σπουδαίους βετεράνους του τάνγκο και της φήμης του.

* Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμα μουσικό ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στο πλαίσιο του τουρκικού αφιερώματος: «Τα χαμένα τραγούδια της Ανατολίας».

Ο μουσικός και σκηνοθέης Νέζι Ουζέν (που θα δώσει και συναυλία) ερευνούσε επί χρόνια στα βάθη της Ανατολίας και τράβηξε περί τις 350 ώρες με όλες τις μουσικές εκφάνσεις της περιοχής.

Στο μουσικό του αυτό ταξίδι ο παραδοσιακός ήχος παντρεύεται με τον ηλεκτρονικό του συγκροτήματος του σκηνοθέτη.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 09/11/2008

No comments: