Tuesday, November 11, 2008

«Τον σέβομαι μα δεν τον καταλαβαίνω»


Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Μια ταινία για τον Τζορτζ Μπους είναι σίγουρα σημαντικό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν σκηνοθέτης είναι ο Ολιβερ Στόουν, ο δημιουργός επίμαχων ταινιών όπως «Πλατούν», «Γουόλ Στριτ», «JFK», «Νίξον».

Η ταινία, με τον τίτλο W, παρουσιάζει τον Τζορτζ Μπους από τα νεανικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ μέχρι την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ. Ρόλος δύσκολος, που τον ερμηνεύει ο Τζος Μπρόλιν, γιος του ηθοποιού Τζέιμς Μπρόλιν. Τον απολαύσαμε πρόσφατα στις ταινίες «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», «American Gangster» και «Στην κοιλάδα του Ηλά», ενώ σύντομα θα τον δούμε στην ταινία «Milk», μαζί με τον Σον Πεν, που παρουσιάζει το πορτρέτο του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου ομοφυλόφιλου που είχε εκλεγεί δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, με τον Μπρόλιν να ερμηνεύει τον άνθρωπο που τον δολοφόνησε. Συναντήσαμε πριν από μερικές μέρες τον 40χρονο ηθοποιό:
  • Πώς νιώσατε όταν σας πρότειναν να υποδυθείτε τον Μπους;
«Προσβλήθηκα! Και τρόμαξα όταν μου το είπε ο Όλιβερ Στόουν. Στην αρχή νόμιζα ότι αστειευόταν. Ύστερα κατάλαβα πως το εννοούσε και σκέφτηκα: "Τρελάθηκα; Γιατί να κάνω τέτοιο πράγμα; Να παίξω κάποιον που τον βλέπεις καθημερινά στο CNN και παρακολουθείς τη δημοτικότητά του να πέφτει από το 90% στο 23%... Αλλά, όταν διάβασα το σενάριο, κατάλαβα πως σου έδινε την ευκαιρία να δώσεις μια ολοκληρωμένη ερμηνεία. Έπρεπε να ξεχάσω τον ίδιο τον άνθρωπο, ο ρόλος ήταν μια πρόκληση. Να τον δώσεις από 21 χρόνων μέχρι 58! Καλύπτεις ένα χρονικό διάστημα που δεν καλύπτουν οι περισσότερες κινηματογραφικές βιογραφίες».

«Δεν με ενδιαφέρει πολιτικά ο Μπους»
  • Με το ρόλο αυτόν μάθατε περισσότερα για τον Μπους;
«Διάβασα 13 βιογραφίες του και είδα όλες τις ταινίες και τα βίντεο που μπορούσα να βρω. Μίλησα με φίλους του, ανθρώπους που σπούδασαν μαζί του και άρχισε, πρέπει να σας πω, να μου αρέσει...»
  • Εσείς, όμως, δεν είστε Δημοκρατικός;
«Ναι, αλλά δεν με νοιάζει αν κάποιος είναι Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός, φτάνει να ενδιαφέρεται για το λαό. Ένας μέντοράς μου είναι ο Χάουορντ Ζιν που έγραψε την "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών". Λέει πως, αν είναι να υπάρξει αλλαγή στη χώρα μας, πρέπει να έρθει από τη βάση. Και αν δεν συμφωνούμε με όσα κάνει αυτός που ψηφίσαμε, πρέπει να κάνουμε κάτι να τον αλλάξουμε».
  • Η ταινία αυτή ήταν η δική σας διαμαρτυρία;
«Όχι. Αυτή ήταν για μένα η μελέτη χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ο οποίος πολιτικά δεν με ενδιαφέρει. Προσπάθησα να καταλάβω γιατί πήρε τις αποφάσεις που πήρε. Δεν το κατάλαβα».
  • Καταλάβατε τη στιγμή εκείνη που λέει πως είδε το φως, πως του μίλησε ο Θεός;
«Όχι. Το σέβομαι αλλά δεν το καταλαβαίνω. Εγώ το φως το είδα το πρωί όταν ξύπνησα. Μόνο αυτό το φως».
  • Και τι ήταν αυτό που σας άρεσε στον Τζορτζ Μπους;
«Δεν ήταν τόσο ότι μου άρεσε όσο ότι τον σεβάστηκα. Εκτίμησα τη σχέση του με τη γυναίκα του, την πίστη του, την αφοσίωσή του όταν συνεργάστηκε το 1998 με τον τότε πρόεδρο πατέρα του, όταν οι άλλοι μιλούσαν για τις γκόμενές τους κι εκείνος τους έλεγε ξεκάθαρα πως αυτά δεν του άρεσαν και ότι παρέμενε πιστός στη γυναίκα του. Αυτό το εκτίμησα, όπως εκτίμησα τη σχέση του με τα παιδιά του. Και ότι σταμάτησε να πίνει. Και τη σχέση του με τον Χριστό. Μερικοί λένε ότι ήταν "νεροκουβαλητής" στα βορειοανατολικά. Όχι, ήταν Τεξανός όσο οποιοσδήποτε άλλος από το Τέξας».
  • Μάλλον έκοψε το πιοτό γιατί ήθελε να ανακατευτεί με την πολιτική...
«Πιστεύω πως το έκοψε γιατί κατάλαβε πως κατέστρεφε τη ζωή του. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο και η γυναίκα του».
  • Είναι κάτι στον Μπους που δεν σας αρέσει;
«Πολιτικά; Πάρα πολλά... Δεν πιστεύω πάντως στην ιδέα του νεποτισμού, ότι ψηφίστηκε επειδή ήταν πρόεδρος ο πατέρας του. Αντίθετα με άλλους προέδρους που ήταν απόμακροι, ο κόσμος αισθανόταν πως ο Μπους ήταν σαν κι αυτούς. Αν αυτός μπορούσε να γίνει πρόεδρος, τότε μπορούσαν κι αυτοί. Πώς τον ψήφισαν τόσα εκατομμύρια; Ισως στην Αμερική να είμαστε πολύ αφελείς και να κάναμε λάθος και οι Ευρωπαίοι να έχουν δίκιο. Δεν έχω άλλη εξήγηση γιατί 50 εκατομμύρια άνθρωποι τον ψήφισαν».
  • Μήπως κι εσείς γίνατε ηθοποιός επειδή ήταν και ο πατέρας σας;
«(Γέλιο) Μερικοί πράγματι μου κάνουν αυτό το ερώτημα. Αν ο πατέρας μου είχε δικό του στούντιο, ίσως τότε, ναι, θα έβρισκα εύκολα δουλειά. Αλλιώς όχι. Στην αρχή έβρισκα εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να κάνεις τη δουλειά του πατέρα σου. Μπορείτε να φανταστείτε τον Μπους να καταλήγει να κάθεται στην ίδια καρέκλα στον Λευκό Οίκο όπου καθόταν και ο πατέρας του; Φαντάζεστε το βάρος που θα αισθανόταν;»

Οι σκηνές που κόπηκαν
  • Όσα αναφέρονται στην ταινία για τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι αλήθεια;
«Όλα».
  • Αλλά ο Μπους, όταν του το λένε στη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, παριστάνει τον αδαή.
«Είναι φανερό πως το γνώριζε. Πήραμε κάποιες ελευθερίες στην παρουσίαση. Αν δείτε στο Διαδίκτυο που αναφέρεται στα γυρίσματα του "W", ο Ολιβερ θα σας παρουσιάσει τα αρχεία και τα στοιχεία εκείνα στα οποία βασίστηκαν όλα όσα παρουσιάζουμε στην ταινία».
  • Επίσης, ο Μπους παρουσιάζεται να τρώει συνεχώς.
«Ήταν δική μου ιδέα. Επειδή είχε κόψει το πιοτό και το κάπνισμα, σκέφτηκα πως η μόνη του απόλαυση θα ήταν η τροφή. Θέλησα να τον κάνω να τρώει σαν Αμερικανός. Σαν Τζορτζ Μπους... (γέλιο)»
  • Κάνατε πολλή έρευνα;
«Πάρα πολλή. Όμως ακόμη ανησυχώ. Έπειτα από ταινίες όπως το "American Gangster" και το "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους", η καριέρα μου πήγαινε τόσο καλά. Γιατί να την καταστρέψω με τον Μπους; Αν δεν ήταν επιτυχημένη;».
  • Τον φαντάζεστε να βλέπει την ταινία;
«Όχι προς το παρόν. Ίσως ύστερα από πέντε έξι χρόνια. Τον βλέπω να πηγαίνει, αργά, μετά τα μεσάνυχτα, στο σαλόνι του και να βάζει κρυφά το DVD για να το δει... (γέλιο) Και να το βλέπει σιωπηλά, με τον ήχο χαμηλωμένο...»
  • Είπατε ότι τον μιμούνται τόσοι στην τηλεόραση. Εχουν επιτυχία;
«Ναι, στο πρόγραμμα "Saturday Night". Είναι τεράστια η επιτυχία. Ο καλύτερος είναι ο Φρανκ Καλιέντο. Και ο Ρίτσαρντ Λιτλ. Είναι ξεκαρδιστικοί. Γελάς, αλλά δεν μπορείς να το κρατήσεις για δύο ολόκληρες ώρες. Εμείς όμως έπρεπε να το πετύχουμε. Αν δείτε το "Πεντάγωνο καλεί Μόσχα", ο Πίτερ Σέλερς δίνει μια ερμηνεία του προέδρου που μοιάζει μ' αυτές που βλέπουμε στο πρόγραμμα "Saturday Night". Είδαμε με τον Στόουν την ταινία του Κιούμπρικ. Είναι τόσο σαρκαστική! Θελήσαμε όμως να κάνουμε κάτι ξεχωριστό».
  • Γυρίσατε σκηνές που δεν χρησιμοποιήθηκαν;
«Ναι, μαζί και τρεις με τον Σαντάμ Χουσέιν, που τελικά ο Ολιβερ δεν χρησιμοποίησε. Υπάρχει μια σκηνή όπου ο Μπους βλέπει τηλεόραση και η κάμερα κινείται προς τη μια πλευρά και μας αποκαλύπτει τον Σαντάμ να κάθεται δίπλα του και να μιλά για ποδόσφαιρο στα αραβικά, αλλά ήταν πολύ κωμική και δεν τη χρησιμοποίησε... Ισως τη δείτε στο director's cut».


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 09/11/2008

No comments: