Tuesday, November 11, 2008

Συνωστισμός ταλέντων για το Φελίξ 2008

Για άλλη μια χρονιά η Ακαδημία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δεν σπαζοκεφάλιασε για να καταλήξει στις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία της (τα γνωστά και ως Φελίξ), που θα απονεμηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Σκηνή από το «Hunger» του Στιβ ΜακΚουίν. Ο Βρετανός εικαστικός διεκδικεί βραβείο σκηνοθεσίας με την πρώτη του ταινία και ο πρωταγωνιστής Μάικλ Φασμπίντερ βραβείο ανδρικής ερμηνείας
Και οι πέντε ταινίες που διεκδικούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Ταινίας της χρονιάς έχουν ήδη ξεχωρίσει σε φεστιβάλ και αίθουσες. Οι δύο ιταλικές της λίστας («Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο και «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε) επιβεβαιώνουν την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται εσχάτως το ιταλικό σινεμά. Οι υπόλοιπες τέσσερις εκπροσωπούν τη Γαλλία («Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ), τη Μεγάλη Βρετανία («Τυχερή και ευτυχισμένη» του Μάικ Λι), την Ισπανία («Το ορφανοτροφείο» του Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα) και το Ισραήλ («Χορεύοντας με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν).

Οι υποψήφιοι για τον τίτλο του Ευρωπαίου Σκηνοθέτη του 2008 δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους παραπάνω. Οι Λοράν Καντέ, Αρι Φόλμαν, Ματέο Γκαρόνε και Πάολο Σορεντίνο κρατάνε τη θέση τους. Ο Βρετανός Μάικ Λι εξαφανίζεται προς χάρη του συμπατριώτη του Στιβ ΜακΚουίν, σκηνοθέτη της ταινίας «Hunger», που ήταν μάλλον η αποκάλυψη της χρονιάς. Και την εξάδα των υποψηφίων συμπληρώνει ο Γερμανός Αντρέας Ντρέζεν χάρη στην ταινία του «Wolke 9».

Η Βρετανίδα Κριστίν Σκοτ Τόμας χτυπάει το βραβείο ερμηνείας χάρη στη γαλλική ταινία «Απλά σ' αγαπώ»
Ανάμεσα στις ηθοποιούς που διεκδικούν βραβείο γυναικείας ερμηνείας συναντάμε την Αρτα Ντομπρόσι, πρωταγωνίστρια της ταινίας των αδελφών Νταρντέν «Η σιωπή της Λόρνα», την «Τυχερή και ευτυχισμένη» Σάλι Χόκινς της ταινίας του Μάικ Λι, την επίσης Βρετανίδα Κριστίν Σκοτ Τόμας για τη συμμετοχή της στη γαλλική ταινία «Απλά σ' αγαπώ» του Φίλιπ Κλοντέλ, αλλά και την πρωταγωνίστρια του «Ορφανοτροφείου» Μπέλεν Ρουέντα.

Στους άνδρες ηθοποιούς η Γερμανία έχει το πάνω χέρι, αφού τρεις από τις έξι υποψηφιότητες προήρθαν από δικές της ταινίες («Flammen und Citronen», «Το Κύμα» και «Ανθη κερασιάς-Χανάμι»). Οι Βρετανοί Μάικλ Φασμπίντερ (του «Hunger») και Τζέιμς ΜακΑβόι (της «Εξιλέωσης») μαζί με τον Τόνι Σερβίλο (του «Γόμορρα») συμπληρώνουν τη λίστα.

Να θυμήσουμε ότι τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα είδος ευρωπαϊκής απάντησης στα Οσκαρ, άρχισαν να απονέμονται από την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τα 1.850 μέλη της, επιφανείς κινηματογραφιστές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, το 1988. Τη δεύτερη χρονιά το βραβείο καλύτερης ταινίας πήρε το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελλόπουλου. [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2008]

No comments: