Friday, November 7, 2008

Αυτό δεν είναι φεστιβάλ, είναι η Μπιενάλε


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Την άριστη σχέση των εικαστικών τεχνών με το σινεμά αναδεικνύει και φέτος το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (14-23 Νοεμβρίου) με μια σειρά από εκθέσεις, διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σημαντικοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες (εικαστικοί, κινηματογραφιστές, multimedia artists) θα παρουσιάσουν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεων και βιντεοπροβολών. Ανάμεσά τους οι φωτογραφίες του Μεξικανού διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα (1907-1997), ο Κροάτης multimedia artist και σκηνοθέτης Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, ο πολυπράγμων Ρώσος εικαστικός και κινηματογραφιστής Ρούσταμ Χαμντάμοφ, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο εικαστικός και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης κ.ά.

* Γκαμπριέλ Φιγκερόα «1/24 του δευτερολέπτου» (φωτογραφία)

Με σπουδές ζωγραφικής στην Ακαδημία του Σαν Κάρλος της πόλης του Μεξικού, κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση ως διευθυντής φωτογραφίας σε αρκετές μεξικανικές και αμερικανικές ταινίες στο πλευρό κορυφαίων σκηνοθετών (Λουίς Μπουνιουέλ, Τζον Χιούστον, Ντον Σίγκελ κ.ά). Η έκθεση περιλαμβάνει 40 ασπρόμαυρα καρέ, κινηματογραφικά φωτογράμματα, αποκατεστημένα και μεγεθυσμένα από τον γιο του, Γκαμπριέλ Φιγκερόα Φλόρες.

Ο φακός του Φιγκερόα επικεντρώνεται στο μεξικανικό τοπίο και τους ανθρώπους του: οπτικοποιεί τον φόβο, την αγάπη, την αναμονή, την αγωνία και τη θλίψη. Γενί Τζαμί (13-28 Νοεμβρίου, Αρχαιολογικού Μουσείου 30), επιμέλεια - συντονισμός: Λίζα Ψωμιάδου).

Μία από τις εντυπωσιακές συνθέσεις του Ρώσου εικαστικού και κινηματογραφιστή Ρούσταμ Χαμντάμοφ
* Ρούσταμ Χαμντάμοφ «Αφθονία και Παρακμή» (ζωγραφική/σχέδια/3 ταινίες)

Στη ζωγραφική του απαλές πινελιές συνθέτουν σώματα, κινήσεις, παραλλαγές αντικειμένων. Γυναίκες με γούνες εναλλάσσονται με ημιδιάφανα φρούτα μεταμορφωμένα σε βιτρό και χρώματα που αστράφτουν σαν πολύτιμα πετράδια, συχνά ως αναφορές στο έργο των Ρέμπραντ, Κλιμτ, Βαζνετσόν και Ρέπιν.

Η έκθεση συμπληρώνεται από την προβολή των ταινιών του:

«Η ζωή μου είναι στα βουνά» (1967), βασισμένη σε βιβλίο του Ουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981). Πρόκειται για την ασπρόμαυρη διπλωματική εργασία του Χαμντάμοφ, με φόντο την καθημερινότητα στο Παρίσι του 19ου αιώνα.

«Αννα Καραμαζόφ» (1991). Απόσπασμα από ταινία με ηρωίδα μια γυναίκα (Ζαν Μορό) που επιστρέφει στο Λένινγκραντ, ύστερα από χρόνια παραμονή σε στρατόπεδο και περιφέρεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια συναντώντας ανθρώπους ξεχασμένους από τον χρόνο.

«Ηχητικά Παράλληλα» (2005). Ταινία-κοντσέρτο, πλημμυρισμένη από άριες («Τόσκα», «Τραβιάτα», «Ζωή και αγάπη μιας γυναίκας») και τη δράση να εκτυλίσσεται σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, σε μια καλύβα νομάδα και στις χιονισμένες στέπες του Καζακστάν.

Μπέη Χαμάμ-Λουτρά Παράδεισος (Εγνατίας και Μητρ. Γενναδίου - Αριστοτέλους) 14-26 Νοεμβρίου, επιμέλεια: Μάριον Ιγγλέση.

* Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα «Endart 4, Pendulum» (βιντεοπροβολή και εγκατάσταση)

Η ιδιόμορφη τέχνη του είναι ένας ύμνος στο εφήμερο. Η κάμερά του διεισδύει σε μικρόκοσμους άλλοτε ηλιόλουστους και άλλοτε σκοτεινούς. Ξυπνά τα στοιχεία της φύσης, παραμύθια, ξόρκια, μάγισσες, για να μιλήσει για τον θάνατο, τον έρωτα και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στο βίντεο «Endart 4» ο Γκαλέτα με το ένα χέρι κρατά την κάμερα και με το άλλο φροντίζει τον κήπο του. Καθαρίζει μπιζέλια, μεταφέρει σανό, τρώει φράουλες, ξεχορταριάζει, ενώ κότες μπαινοβγαίνουν στα πλάνα του. Γιαχουντί Χαμάμ - Λουτρά στα Λουλουδάδικα (Κομνηνών & Βασ. Ηρακλείου) 14 - 25 Νοεμβρίου, επιμέλεια: Μάριον Ιγγλέση.

Φωτογραφία από την ταινία «Η πόλη της πρώτης αγάπης» του Μάνου Ζαχαρία
* Μάνος Ζαχαρίας «Ο ταξιδιώτης της μνήμης» (φωτογραφία)

Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ στο πολιτικό σινεμά του συμπληρώνεται με τις λιτές ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα της κινηματογραφικής διαδρομής στην Σοβιετική Ενωση και στα στούντιο της Μοσφίλμ. Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α), 14-25 Νοεμβρίου. Επιμέλεια: Μάριον Ιγγλέση, Γιώργος Νούνεσης.

Αυτοπροσωπογραφία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη από την έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
* Κωνσταντίνος Γιάνναρης «Στην κόψη του ματιού» (βίντεο και εγκαταστάσεις)

Βουτιά σ' έναν κοφτερό κόσμο όπου ο πόθος, το όνειρο και η φαντασίωση συναντούν την ανισότητα των σχέσεων αποτελεί η έκθεση του Γιάνναρη στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την προβολή των μικρού μήκους ταινιών του «Ο Ζαν Ζενέ πέθανε» (1989), «Τρώες» (1989), «Σιωπές» (1990), «Σ' έπιασα να κοιτάς» (1991), «Βορείως της δίνης» (1991), «Μια θέση στον ήλιο» (1994-95), η έκθεση περιλαμβάνει αποσπάσματα πειραματικών βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, Helexpo), 14 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου. Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος.

* Κυριάκος Κατζουράκης «Ψάχνοντας τον Πανσέληνο» (ζωγραφική)

Τα έργα της έκθεσης αποτελούν το ντεκουπάζ της ταινίας που θα γυριστεί με τίτλο «Πανσέληνος», αναφορά στον ζωγράφο Εμμανουήλ Πανσέληνο. Η συμπτωματική συνάντηση δύο ηρώων της ταινίας, της Αννας και του Μάνου, κινητοποιεί όλα τα πρόσωπα γύρω τους για να κάνουν ένα βήμα αλλαγής, μια μικρή εξέγερση. Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α) 13 - 30 Νοεμβρίου. Επιμέλεια - συντονισμός: Λίζα Ψωμιάδου.

* Μέση Ανατολή «Ευτυχισμένες Μέρες» (βιντεοπροβολές, σκίτσα και φωτογραφία)

Σ' ένα παλιό μικρό οθωμανικό χάνι, απομεινάρι μιας άλλης εποχής, φιλοξενούνται για λίγες μέρες νέοι καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος να κατανοήσουμε τη ζωή στη Μέση Ανατολή είναι η τέχνη. Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Ανω Λαδάδικα) 14 - 25 Νοεμβρίου. Επιμέλεια - συντονισμός: Λίζα Ψωμιάδου.

* Πράσινα Μονοπάτια. Μέρος του έργου εν εξελίξει Πράσινοι Διάλογοι

Το φεστιβάλ εκπέμπει SOS για τις δραματικές κλιματικές αλλαγές του πλανήτη με μια σειρά εκδηλώσεων στην πόλη.

* Ράνια Καπελιάρη, «Λατρείες της Γης» (ζωγραφική)

Εκθεση βασισμένη σε εθνολογικά ντοκιμαντέρ και φωτογραφικά ντοκουμέντα και εικόνες κατεστραμμένων τοπίων. Αγορά Μπεζεστένι (Σκεπαστή αγορά Εγνατίας & Βενιζέλου - ημιώροφος) 14 - 23 Νοεμβρίου. Επιμέλεια-συντονισμός: Λίζα Ψωμιάδου.

* Ομαδική έκθεση «Νερό Ι» (φωτογραφία)

Εργα που αναφέρονται στο «Νερό» πρόκειται να εγκατασταθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Προβλήτα Α', στα κεντρικά σημεία συνάντησης των σινεφίλ. Επιμέλεια: Gabriel Bauret, Βαγγέλης Ιωακειμίδης. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008

No comments: