Wednesday, November 5, 2008

Οι σταρ στη σκιά των... νέων


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Για ενέργεια, ορμή και ανανεωτικό πνεύμα μίλησε η Δέσποινα Μουζάκη όταν θέλησε να μας συστήσει την «καρδιά του φεστιβάλ», τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, που όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνει φιλμ σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, που δοκιμάζονται πρώτη ή δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα.

Από την ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Τρεις στιγμές»
Οι δύο ελληνικές ταινίες που διεκδικούν, φέτος, «Χρυσό Αλέξανδρο» είναι οι «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου και το «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά. Η πρώτη επικεντρώνεται στον έρωτα σε τρεις διαφορετικές ηλικίες. Ενώ ο θυμός, η καταπίεση και η έλλειψη επικοινωνίας είναι τα θέματα που αναγνωρίζονται στη δεύτερη, που είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του εικαστικού Αλέξανδρου Αβρανά.

Από την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική προέρχονται οι περισσότερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού καλύπτοντας όλη την γκάμα των στιλ, από την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή ώς και τον μοντέρνο μινιμαλισμό. Οι ξένες ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού είναι οι:

«Ο θόρυβος των ανθρώπων γύρω μου» του Ντιαστέμ έρχεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό από τη Γαλλία
«Selda» των Ελέν Ράμος και Πάολο Βιγιαλούνα (Φιλιππίνες), «Θα εκραγώ» του Χεράρδο Ναράνχο Γκονζάλες (Μεξικό), «Εκεί πέρα» του Αμπντολρεζά Καχανί (Ιράν), «Κλεψύδρα» του Σάμπολτς Τόλναϊ (Σερβία), «Τρεις τυφλοί ποντικοί» του Μάθιου Νιούτον (Αυστραλία), «Μια σκούπα γίνεται χρυσόψαρο» του Ντονγκ Τζου Κιμ (Κορέα), «Μια βδομάδα μόνο» της Σελίνα Μούργκα (Αργεντινή) «Κυριακάτικο ψάρεμα» του Αντριάν Σιτάρου (Ρουμανία), «Jiu Jiang Feng» του Τομ Σου-Γιου Λιν (Χονγκ Κονγκ), «Κανονικά παιδιά» του Ντανιέλ Ερνάντεθ (Ισπανία), «Firaaq» της Ναντίτα Ντας (Ινδία) και «Ο θόρυβος των ανθρώπων γύρω μου» του Ντιαστέμ (Γαλλία).

Φετινή καινοτομία του διεθνούς τμήματος είναι και η θέσπιση ενός νέου πιλοτικού τμήματος, με τίτλο «Experimental Forum», στραμμένου αποκλειστικά στον πειραματικό κινηματογράφο με δύο αφιερώματα. Το πρώτο στον Κροάτη multimedia artist και σκηνοθέτη Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα. Πρόκειται για πολυσχιδή δημιουργό που έχει παρουσιάσει το έργο του σε μεγάλες εικαστικές διοργανώσεις, όπως η Ντοκουμέντα στο Κάσελ και το Μιλένιουμ Φιλμ Σέντερ της Νέας Υόρκης. Και το δεύτερο σ' έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πειραματικού σινεμά στην Ευρώπη, το ουγγρικό «Μπέλα Μπάλαζ Στούντιο». Με αυτή την ευκαιρία έρχεται στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής του ουγγρικού Στούντιο Σεμπαστιέν Κοντολάνι.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος με πρόεδρο τον Καναδό συγγραφέα Μάικλ Οντάτζε έχει μέλη της τον Βρετανό συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου («Times» και «Financial Times») Ντέιβιντ Ρόμπινσον, την Αμερικανίδα σεναριογράφο Ντιάμπλο Κόντι, τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό από την Αργεντινή Λίτα Στάντιτς, την Τουρκάλα σκηνοθέτιδα Γεσίμ Ουστάογλου και τον Ελληνα τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο.

Το πολυεθνικό μωσαϊκό της 49ης κινηματογραφικής διοργάνωσης συμπληρώνεται από τις δεκάδες ταινίες όλων των ειδών που προβάλλονται στα τμήματα και στα αφιερώματα του φεστιβάλ: «Ημέρες ανεξαρτησίας», «Ματιές στα Βαλκάνια», «Focus: Κοινόβιο», «Digital Wave», «Generation Next», αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία κ.ά. Οσοι σινεφίλ αγαπούν και τις εικαστικές τέχνες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εντυπωσιακές εκθέσεις, όπως την έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Μεξικανού διευθυντή φωτογραφίας Γκαμπριέλ Φιγκερόα (1907-1997) στον Γενί Τζαμί και την έκθεση του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Στην κόψη του ματιού» με βιντεοεγκαταστάσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η χθεσινή παρουσίαση του φεστιβάλ δεν είχε μόνον αναφορές σε ταινίες αλλά και σε αριθμούς. Η Δέσποινα Μουζάκη απαντώντας σε ερώτημα για τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ είπε ότι ανέρχεται στο ποσό των 3.160.000, μόνο για τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και συνολικά στα 9 εκατ. ευρώ, με 5 εκατ. από αυτά να προέρχονται από το ΥΠΠΟ και τα υπόλοιπα από τα έσοδα της διοργάνωσης και χορηγίες.*


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: