Wednesday, November 5, 2008

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τους σταρ

Παναγιώτης Παναγόπουλος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 5 Nοεμβρίου 2008

Περισσότερες από 170 ταινίες μεγάλου μήκους, πλήθος εκδηλώσεων και καλεσμένων διαθέτει το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αρχίζει την επόμενη Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, με τον βραβευμένο στη Μόστρα της Βενετίας «Wrestler» του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Για τον Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, διαγωνίζονται 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών, από τις Φιλιππίνες, το Μεξικό, το Ιράν, τη Σερβία, την Αυστραλία, την Κορέα, την Αργεντινή, τη Ρουμανία, την Ταϊβάν, την Ισπανία, την Ινδία και τη Γαλλία, ενώ δύο ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι ελληνικές. Το «Without», ντεμπούτο του Αλέξανδρου Αβρανά και οι «Τρεις στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Από τα αφιερώματα και τις ειδικές προβολές του φεστιβάλ προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των φετινών καλεσμένων του, οι περισσότεροι από τους οποίους θα παραδώσουν masterclass, όπως δήλωσε χθες η διευθύντρια της διοργάνωσης, Δέσποινα Μουζάκη. Πιο θορυβώδης ο Ολιβερ Στόουν, που θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές και την ταινία του «W.», ένα χρονικό της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Καλεσμένοι είναι επίσης οι αδελφοί Νταρντέν, ο Τακέσι Κιτάνο, ο Βάλτερ Σάλες, ο διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Ζαμπαρλούκος, ο δις βραβευμένος με Οσκαρ συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Εμίρ Κουστουρίτσα και ο βραβευμένος με Οσκαρ διευθυντής φωτογραφίας (για τον «Λαβύρινθο του Πάνα») Γκιγιέρμο Ναβάρο. Τις προβολές των ταινιών τους θα στηρίξουν με την παρουσία τους και η Εβαν Ρέιτσελ Γουντ, που πρωταγωνιστεί δίπλα στον Μίκι Ρουρκ στο «The Wrestler», καθώς και η Αρτα Ντομπρόσι, πρωταγωνίστρια της «Σιωπής της Λόρνα» των αδελφών Νταρντέν.

Για τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία θα διαγωνιστούν 22 ταινίες μεγάλου μήκους, επτά ντοκιμαντέρ και έξι ταινίες μικρού μήκους, ενώ θα παρουσιαστούν και οκτώ ταινίες στο τμήμα Digital Wave. Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί η τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», που δεν πρόλαβε τις προθεσμίες υποβολής για τα βραβεία, ενώ το ελληνικό τμήμα διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ζαχαρία.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει το αρκετά άγνωστο σινεμά της Μέσης Ανατολής, ενώ οι Ημέρες Ανεξαρτησίας, το παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ, συστήνουν τον Ουσμάν Σεμπέν και τον Τέρενς Ντέιβις. Οι Ματιές στα Βαλκάνια οργανώνουν ένα αφιέρωμα για τον σύγχρονο κινηματογράφο της Τουρκίας και τις ρουμανικές ταινίες μικρού μήκους, ενώ το τμήμα Focus είναι αφιερωμένο στην έννοια του κοινοβίου.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Καναδός συγγραφέας Μάικλ Οντάτζε (Ο Αγγλος ασθενής) και μέλη, η βραβευμένη με Οσκαρ σεναριογράφος του «Juno» Ντιάμπλο Κόντι, ο κριτικός Ντέιβιντ Ρόμπινσον, η παραγωγός Λίτα Στάντιτς, η σκηνοθέτις Γεσίμ Ουστάογλου και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου λήγει στις 23 Νοεμβρίου με την ταινία του Ρον Χάουαρντ «Frost/ Nixon η αναμέτρηση», ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων.

No comments: