Tuesday, November 4, 2008

Κοσμοπολιτισμός... και «άλλοθι»


Σκηνή του ντοκιμαντέρ του Μάνου Ζαχαρία «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» (γυρίστηκε το 1948, με συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας)
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο, επιβεβαιώνει ότι αποτελεί «χοάνη» του αστικού κοσμοπολιτισμού, γεγονός που καθιστά μερικές καλές στιγμές του απλώς ως άλλοθι. Η κατηγορία που του αποδίδουν υγιείς δυνάμεις του κινηματογραφικού χώρου, περί του γιγαντισμού του και του αποπροσανατολισμού του από το βασικό στόχο που θα έπρεπε να έχει - δηλαδή τη μη εμπορευματική προβολή του ελληνικού κινηματογράφου - επιβεβαιώνεται και με τα οικονομικά του στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του για 9 μέρες της 49ης διοργάνωσης (14 - 23/11) είναι 3,1 εκ. ευρώ. Οσα, δηλαδή, εισέπραξε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008!

Το ΥΠΠΟ δίνει στο Φεστιβάλ 1,8 εκ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από «χορηγίες». Και πάλι όμως, το δημόσιο χρήμα που δίνεται στη διοργάνωση είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την ετήσια κρατική στήριξη στον κινηματογράφο. Το δε συνολικό, ετήσιο κόστος του Φεστιβάλ (και για άλλες εκδηλώσεις του) ανέρχεται περίπου στα 9 εκ. ευρώ, με τα 5,7 εκ. να δίνονται από το ΥΠΠΟ. Η κυβέρνηση - είναι ξεκάθαρο - «εξαντλεί» την πολιτική της για την «ανάπτυξη» του ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβεβαίωσε, εμμέσως, και ο γγ του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλας, λέγοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πως το Φεστιβάλ είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές «δράσεις».

Την ίδια ώρα, «κόβονται» ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα «Digital Wave» (ψηφιακό), αφού, από τις 24 ταινίες που κατατέθηκαν, η προκριματική επιτροπή επέλεξε μόνο 6 και άλλες δύο που θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού. Το Ελληνικό Τμήμα θα προβάλει επίσης 22 ταινίες μυθοπλασίας, 7 ντοκιμαντέρ, 6 μικρού μήκους και 14 στο νέο τμήμα για νέους «Generation Next». Σε ειδική προβολή θα προβληθεί η νέα ταινία του Θ. Αγγελόπουλου, «Η σκόνη του χρόνου», παρόντος του πρωταγωνιστή της, Αμερικανού ηθοποιού, Γουίλιαμ Νταφόε. Στο Ελληνικό Τμήμα ξεχωρίζει το πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία, με 11 ταινίες που συνοδεύονται από δίγλωσση έκδοση και έκθεση ντοκουμέντων. Φυσικά, τα βραβεία («Χρυσός» και «Αργυρός Αλέξανδρος») αφορούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου συμμετέχουν 14 ταινίες, εκ των οποίων 2 ελληνικές («Without» - Αλέξανδρος Αβρανάς, «Τρεις Στιγμές» - Πέτρος Σεβαστίκογλου).

Αφιερώματα θα γίνουν στους Βέλγους αδερφούς Νταρντέν και στον κινηματογράφο της Μ. Ανατολής, ενώ στο τμήμα «Μέρες Ανεξαρτησίας» θα γίνει αφιέρωμα στον Αγγλο σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις. Οι «Ματιές στα Βαλκάνια» φέτος αφιερώνονται στον τουρκικό κινηματογράφο, ενώ εγκαινιάζεται και το «Πειραματικό Φόρουμ» με πρώτο αφιέρωμα στον Κροάτη Ιβάν Γκαλέτα. Ολα αυτά συνοδεύονται από εκδόσεις, εκθέσεις, σεμινάρια με πολλούς γνωστούς δημιουργούς (μεταξύ τους και ο Ολιβερ Στόουν) και άλλες εκδηλώσεις που «απλώνονται» στην παραδοσιακή έδρα του Φεστιβάλ (αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας») και σε άλλες 8 αίθουσες, συν τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών στο λιμάνι.

Ταινία έναρξης είναι «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι («Χρυσό Λιοντάρι» στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας) και ταινία λήξης «Φροστ/ Νίξον: Η αναμέτρηση» του Ρον Χάουαρντ.

No comments: