Tuesday, November 4, 2008

Μεγάλα ονόματα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μεγάλα ονόματα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το δεκαήμερο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου, με το πανόραμα των ελληνικών ταινιών της φετινής χρονιάς και το διεθνές διαγωνιστικό του τμήμα, όπου θα διαγωνισθούν 14 ξένες ταινίες νέων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, οι «Τρεις Στιγμές» του Πέτρου Σεβαστίκογλου και το «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, τα αφιερώματα, οι εκθέσεις, τα ειδικά προγράμματα, οι προβολές, τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής που θα βραβευθούν για τη συμβολή τους στην 7η τέχνη αναμένεται να στγκεντρώσουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Έτσι, φέτος στο Φεστιβάλ θα παραστούν ο Τακέσι Κιτάνο, ο Όλιβερ Στόουν με τη νέα ταινία του «W», ο βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερης μουσικής, Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια («Το μυστικό του Brokeback Mountain» και «Babel»), ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες («Κεντρικός Σταθμός», «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας»), οι πολυβραβευμένοι Βέλγοι σκηνοθέτες Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν («Ροζέτα») και φυσικά ο Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, σε avant-premiere, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήμτος, εκτός διαγωνισμού.

Το Φεστιβάλ φέτος τιμά, επίσης, τον Μάνο Ζαχαρία, με πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα του σχεδόν άγνωστου στην Ελλάδα έργου του, ενός έργου «με ρίζες ελληνικές, βάσεις σοβιετικές και ιδέες οικουμενικές».

Ακόμα, αφιέρωμα επιφυλάσεται για πρώτη φορά φέτος στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, που θα συνοδεύεται και από έκθεση νέων καλλιτεχνών. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκθεση με ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, που επιμελήθηκε ο διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Στα νέα προγράμματα του Φεστιβάλ εντάσσεται και το «Experimental Forum», που φιλοδοξεί να ανοίξει «παράθυρο» στον πειραματικό κινηματογράφο.

Σε μια πρώτη επαφή με το κοινό, το πρόγραμμα παρουσιάζει αφιέρωμα στον αντισυμβατικό Κροάτη δημιουργό Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, καθώς και μια επιλογή 19 ταινιών από τα περίφημα ουγγρικά στούντιο Bela Balazs.

Οι «Ημέρες ανεξαρτησίας» συνεχίζουν να παρουσιάζουν για τέταρτη χρονιά ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ενώ οι «Ματιές στα Βαλκάνια» τις σημαντικότερες φετινές παραγωγές και ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο τούρκικο κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου. Το κόστος για τη διοργάνωσή του ανέρχεται σε 3.160.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από το ΥΠΠΟ και από χορηγίες.

No comments: