Wednesday, November 5, 2008

Ο Ολιβερ Στόουν με το «W.» στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία
Τα (μεγάλα) πρόσωπα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου: ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν (επάνω, σε στιγμιότυπο από την πρεμιέρα της νέας ταινίας του «W.» στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα), ο ιάπωνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Τακέσι Κιτάνο (επάνω δεξιά) και οι βέλγοι σκηνοθέτες Λυκ (αριστερά στη φωτογραφία) και Ζαν-Πιερ Νταρντέν (δεξιά)
ΑΡ/ΡΕΤΕR ΚRΑΜΕR ΕΡΑ/CLΑUDΙΟ ΟΝΟRΑΤΙ ΕΡΑ/DΑΝΙΕL DΕΜΕ



Η άφιξη του Ολιβερ Στόουν στη Θεσσαλονίκη για την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του «W.» γίνεται αυτομάτως πρώτο θέμα του εφετινού, 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο χθες ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Ο βραβευμένος με δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας αμερικανός δημιουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, ενώ την επομένη θα παραχωρήσει masterclass στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης». Η πρεμιέρα του «W.», στην οποία επίσης θα παραστεί, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον. Το «W.», ένα επίκαιρο βιογραφικό δράμα, αφορά τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, το οποίο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή πλάθει ένα συμπαθές πορτρέτο του γενικώς αντιπαθούς πλανητάρχη.

Γενικότερα όμως το εφετινό φεστιβάλ θα είναι για μία ακόμη χρονιά πλούσιο σε αφίξεις. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο διασημότερος ιάπωνας σκηνοθέτης Τακέσι Κιτάνο θα επισκεφθεί το φεστιβάλ που θα τον τιμήσει με έναν Χρυσό Αλέξανδρο, ενώ τιμώμενα πρόσωπα θα είναι επίσης οι βέλγοι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν, οι οποίοι καλύπτουν δημιουργική διαδρομή 30 ετών.

Οι Νταρντέν ήρθαν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο με την «Υπόσχεση» (1996), ενώ στις πλούσιες καλλιτεχνικές περγαμηνές τους συμπεριλαμβάνονται δύο Χρυσοί Φοίνικες για τα «Ροζέτα» και «Παιδί». Η τελευταία ταινία τους, «Η σιωπή της Λόρνα», θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν επίσης ο διεθνώς αναγνωρισμένος αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια - βραβευμένος με Οσκαρ καλύτερης μουσικής για το «Μυστικό του Βrokeback Μountain» και την «Βabel»- και ο αμερικανός ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου». Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. O κατάλογος συνεχίζεται. Στους επισκέπτες ανήκουν επίσης ο βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις, ο παλιός γνώριμος του φεστιβάλ βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες και η αργεντινή παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια Λίτα Στάντιτς. Ο γεννημένος στο Λίβερπουλ σκηνοθέτης ταινιών όπως οι «Distant voices, still lives», «Τhe neon bible» και «Τhe house of mirth» είναι ένας από τους πλέον αυθεντικούς δημιουργούς του σύγχρονου βρετανικού κινηματογράφου.

Η Στάντιτς θα είναι ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, πρόεδρος της οποίας εφέτος θα είναι ο συγγραφέας του «Αγγλου ασθενούς» Μάικλ Ονταάτζε. Ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής διακρίνουμε δύο ακόμη ενδιαφέρουσες γυναικείες προσωπικότητες. Η βρετανίδα ηθοποιός Εμιλί Ντικέν, πρωταγωνίστρια στη «Ροζέτα» των Νταρντέν, αλλά και η Ντιάμπλο Κόντι, η βραβευμένη με Οσκαρ σεναριογράφος του «Juno». Από ελληνικής πλευράς, μέλος θα είναι ο συνθέτης και τραγουδιστής Διονύσης Σαββόπουλος. Σημειώνουμε, τέλος, ότι οι Ημέρες Ανεξαρτησίας θα κάνουν αφιέρωμα και σε μια εμβληματική προσωπικότητα του αφρικανικού κινηματογράφου, στον συγγραφέα και σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπένε (1923-2007), και ότι επίσης θα τιμηθεί ο Μάνος Ζαχαρίας, ένας σκηνοθέτης με ελληνικές ρίζες και σοβιετική δραστηριότητα, το έργο του οποίου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα.

Η αυλαία θα ανοίξει με την ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο παλαιστής» και θα κλείσει με το πολιτικό δράμα «Frost/Νixon: Η αναμέτρηση» του Ρον Χάουαρντ. Τέλος, 22 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και επτά ντοκυμαντέρ θα προβληθούν στο πλαίσιο των κινηματογραφικών βραβείων ποιότητας 2008. Ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα είναι οι «Τρεις στιγμές» και «Withoυt» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες Ολύμπιον 1 και 2, στις τέσσερις αίθουσες της προβλήτας του Λιμανιού και στον ανακαινισμένο Αλέξανδρο.

No comments: