Thursday, November 6, 2008

Αγωνιώδεις πορείες μοναχικών ανδρών

Φωτογραφία

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 6 Nοεμβρίου 2008

Ταινίες που περιγράφουν τις αγωνιώδεις πορείες μοναχικών πρωταγωνιστών βρίσκονται απέναντι στον Τζέιμς Μποντ αυτή την εβδομάδα. Το «Boy A» (**1/2) του Τζον Κράουλι αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άντρα, που αποφυλακίζεται έπειτα από αρκετά χρόνια στη φυλακή. Ο Τζακ (Αντριου Γκάρφιλντ) προσπαθεί να επανενταχθεί, έχοντας την υποστήριξη ενός κοινωνικού λειτουργού (στον ρόλο ο Πίτερ Μάλαν) με τον οποίο βρίσκεται συνεχώς σε επαφή. Ο Κράουλι μοιράζει την αφήγηση στο παρόν και σε φλας μπακ από το παρελθόν, επιχειρώντας να δώσει και ο ίδιος στον ήρωά του μια δεύτερη ευκαιρία, κάτι το οποίο αναζητεί και εκείνος από τη ζωή του.

Το «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» (**1/2) που σκηνοθέτησε η Ανέττα Παπαθανασίου, είναι η συγκινητική ιστορία ενός Αφγανού άντρα, του Καντίρ, ενός μετανάστη που έπειτα από εννέα χρόνια στην Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν για να βρει την οικογένειά του. Την ίδια χώρα απ’ όπου αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Ντουέτο σκηνοθέτη - πρωταγωνιστή στα «Παιδιά της χορωδίας», ο Κριστόφ Μπαρατιέ και ο Ζεράρ Ζινιό, ξανασυνεργάζονται στο «Paris 36» (*), την ιστορία μιας ομάδας φτωχών καλλιτεχνών του βαριετέ που επιχειρεί να στήσει το δικό της θέατρο. Η ταινία ωστόσο είναι στημένη με προκατασκευασμένη νοσταλγία και μελετημένη συγκίνηση.

Προβάλλεται ακόμη το «Καλοκαίρι που έφυγαν οι γονείς μου» του Βραζιλιάνου Τσάο Χάμπουργκερ. Είναι η ιστορία ενός αγοριού που μένει μόνο στο Σάο Πάολο του 1970, εποχή που συμβαίνουν ταυτόχρονα το παγκόσμιο κύπελλο και μια δικτατορία. Οι γονείς τον αφήνουν για να βρει τη γιαγιά του, όμως η γιαγιά πεθαίνει πριν φτάσει. Ετσι το παιδί θα ζήσει για λίγο στην εβραϊκή γειτονιά, βλέποντας ποδόσφαιρο και τον στρατό και περιμένοντας να γυρίσουν οι γονείς του.

Το «Flash of genius» τέλος, που σκηνοθέτησε ο Μαρκ Εϊμπραχαμ με πρωταγωνιστή τον Γκρεγκ Κινίαρ, αφηγείται την ιστορία του Τζέικ Αμπελ, ο οποίος εφηύρε τον υαλοκαθαριστήρα αυτοκινήτου και τα έβαλε με την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία.


No comments: