Wednesday, September 3, 2008

H «πείνα» έρχεται με βραβείο από τη Βενετία

Ο Στιβ ΜακΚουίν σκηνοθετεί την αληθινή ιστορία του Σαντς στη φυλακή Μέιζ της Β. Ιρλανδίας

1981. Οι κρατούμενοι του IRA στη φυλακή Μέιζ της Βορείου Ιρλανδίας εξεγείρονται με αρχηγό των Μπόμπι Σαντς. Απαιτούν να αναγνωριστούν ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως ποινικοί.

Εν έτει 2008, ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν σκηνοθετεί την αληθινή ιστορία του Σαντς που πέθανε από απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του σε ηλικία μόλις 27 χρόνων.

H «πείνα» έρχεται με βραβείο από τη Βενετία

Μετά την προβολή του φιλμ στο Φεστιβάλ των Κανών, τον περασμένο Μάιο, μαθαίνουμε πως η σκληρή απεικόνιση των βασανιστηρίων των κρατουμένων κάνει την παρακολούθηση της ταινίας αβάσταχτη.

Ο Σαντς όμως έχει πετύχει τον στόχο του. Το «Ηunger» (ο τίτλος της ταινίας σημαίνει «Πείνα») προκαλεί τον πρώτο σάλο και παίρνει τη Χρυσή Κάμερα. Λίγους μήνες μετά, βραβεύεται στο υπό εξέλιξη κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας με το βραβείο Γκούτσι, σε μία χαμηλών τόνων τελετή στο Παλάτσο Γκράσι.

«Ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να ανοίγουμε τα χαρτιά μας στο τραπέζι και να αγωνιζόμαστε», δηλώνει ο ΜακΚουίν. Η προετοιμασία για την ταινία του υπήρξε εξαντλητική. Ο πρωταγωνιστής του, Μάικλ Φασμπέντερ έπρεπε να περάσει τη διαδικασία μιας εξαντλητικής δίαιτας προκειμένου να υποδυθεί τον Σαντς που επί 66 ημέρες αρνήθηκε να βάλει οτιδήποτε στο στόμα του.

«Είναι σημαντικό τα γεγονότα να παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια των κρατουμένων και των υπαλλήλων της φυλακής», διευκρινίζει ο σκηνοθέτης για το αιματηρό χρονικό του.

Το «Ηunger» συνεχίζει το ταξίδι του ανά τον κόσμο, καθώς θα προβληθεί στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, που ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου.

ΕΘΝΟΣ, Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: