Wednesday, September 17, 2008

Ο Καραγάτσης εμπνέει νέους σεναριογράφους

Ομόφωνα απονεμήθηκε στον Νικόλα Μίχα το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους 2008, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Το σενάριο, με τίτλο «Μοναχική βροχή», βασίστηκε στα διηγήματα του Μ. Καραγάτση «Το νερό της βροχής» και «Η μοναξιά».

Ο φετινός διαγωνισμός, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν αφιερωμένος στο έργο του Μ. Καραγάτση, με αφορμή τον εορτασμό του «Ετους Καραγάτση» για το 2008. Η απονομή έγινε από τον Πέτρο Μάρκαρη, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και προέδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θεσμοθέτη του βραβείου. Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο νεαρός σεναριογράφος τιμήθηκε «για τον συνδυασμό της πλοκής των δύο διηγημάτων σε ένα ενιαίο σενάριο και για την ικανότητά του να μεταφέρει την εποχή των διηγημάτων του Μ. Καραγάτση στη σημερινή, χωρίς η τολμηρότητα των διασκευαστικών λύσεων που δοκίμασε να αλλοιώνει το πνεύμα του». Είναι απόφοιτος της Σχολής Σταυράκου. Στο ενεργητικό του έχει τις σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους «Σκέψεις» και «Λυκαυγές».

Συνολικά, υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό είκοσι σενάρια βασισμένα σε νουβέλες και έργα του μεγάλου συγγραφέα. Ξεχώρισαν επίσης τα σενάρια «Νυχτερινή ιστορία» της Νάνσυς Σπετσιώτη και το «Εγγλέζικο μαχαίρι» του Αλέξανδρου Τσαντήλα. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν και από τους Δημήτρη Νόλλα, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Φωτεινή Σισκοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: