Wednesday, September 17, 2008

Η μεγάλη οθόνη βουλιάζει από πανκ, ροκ και χιπ χοπ


Η ταραχώδης πορεία των Public Enemy, που θέλησαν να κάνουν το χιπ χοπ «το CNN των μαύρων», η ιστορία ενός αλλόκοτου άστεγου, με σάουντρακ άριες από όπερα, ένα παιδί- στρατιώτης στο Σουδάν που μεταμορφώνεται σε χιπ χοπ σταρ αλλά και ένα ταξίδι στην ελληνική επαρχία με ένα λεωφορείο γεμάτο ροκ μπάντες. Το τμήμα «Μουσική και Φιλμ» του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας, που ξεκινάει σήμερα (μέχρι 28 Σεπτεμβρίου), προβάλλει σε πρεμιέρα ταινίες γεμάτες μουσική.

Μια πολυεθνική παρέα στην Αθήνα φτιάχνει μια χιπ χοπ μπάντα στην ταινία «Χιπ χοπ: ρυθμοί και ρίμες» (αριστερά). Αφίσα της ταινίας «Eternity Man» για έναν άστεγο στο Σίδνεϊ, με σάουντρακ όπερας (δεξιά)
Το «The Eternity Man», που ανοίγει το αφιέρωμα εκτός διαγωνισμού, είναι του σκηνοθέτη του πανκ Τζούλιαν Τεμπλ. Αυτή τη φορά ο Τεμπλ διηγείται την ιστορία ενός αλκοολικού άστεγου στο Σίδνεϊ, που είχε γεμίσει την πόλη με τη λέξη «Αιωνιότητα», με συνοδεία όπερας από τον συνθέτη Τζόναθαν Μάιλς.

Το διαγωνιστικό μέρος του τμήματος «Μουσική και Φιλμ» ξεκινάει με την ιστορία της πιο πολιτικοποιημένης χιπ χοπ μπάντας των ΗΠΑ, των Public Enemy. Το ντοκιμαντέρ «Public Enemy - Welcome Το The Terrordome» του Ρόμπερτ Πάτον Σπρούιλ καταγράφει την πορεία των ράπερ, που χρησιμοποίησαν το χιπ χοπ σαν μέσο προπαγάνδας για να σπείρουν τις ανατρεπτικές τους ιδέες.

Επόμενο ντοκιμαντέρ είναι το «Bananaz» του Σέρι Λεβί. Ακολουθεί τα χνάρια των Gorillaz, της ανιμέισιον μπάντας του Ντέιμον Αλμπαρν, τραγουδιστή των Blur, και του σχεδιαστή Τζέιμς Χιούλετ που σημάδεψαν την ποπ σκηνή με δύο άλμπουμ. Ενώ η ταινία «The Upsetter» των Ιθαν Χίγκμπι και Αντάμ Μπάλα Λαφ ερευνά τη ζωή και τη μουσική του Τζαμαϊκανού θρύλου Λι Σκρατς Πέρι. Ενός μουσικού που υπήρξε μέντορας του Μπομπ Μάρλεϊ και επινοητής της σκοτεινής νταμπ.

Το ντοκιμαντέρ «CSNY Deja Vu», αντίθετα, δεν ασχολείται με την ιστορία των Crosby, Stills Nash And Young. Εστιάζει στην πρόσφατη επανένωσή τους για την περιοδεία «Freedom of Speech» στις ΗΠΑ ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ και σκηνοθέτης είναι ο ίδιος ο Νιλ Γιανγκ. Στην ιδια φιλοσοφία κινείται και η ταινία «Playing for Change: Peace Through Music» των Μαρκ Τζόνσον και Τζόναθαν Γουόλς. Μόνο που οι δύο συνεργάτες αναζητούν τους μουσικούς που θα «αλλάξουν τον κόσμο» μέσα στο πλήθος των άγνωστων περιπλανώμενων μουσικών που παίζουν στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και της Λάσα, του Κέιπ Τάουν και της Σάντα Μόνικα.

Παρόμοια είναι και η ιστορία του Εμανουέλ Τζαλ, παιδιού-στρατιώτη στο Σουδάν στο «War Child» του Κριστιάν Καρίμ Κρόμπογκ. Είναι ένας πιτσιρικάς που επιβίωσε μέσα στην εμφύλια σφαγή και τώρα ως χιπ χοπ σταρ προσπαθεί να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα.

Οι διεθνείς συμμετοχές συμπληρώνονται με το ντοκιμαντέρ «Trip Το Asia: Die Suche Nach Dem Einklang», στο οποίο ο σκηνοθέτης Τόμας Γκρούμπε ακολουθεί την περιοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου στην Ασία. Το «Largo» είναι ένα ντοκιμαντέρ για το ομώνυμο στέκι της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής στο Λος Αντζελες. Και το «Rainbow Around The Sun» μια ροκ όπερα, στα χνάρια του Tommy των Who, για έναν ταλαντούχο αλλά αλκοολικό μουσικό που προσπαθεί να ξαναγίνει δημιουργικός.

Τέλος, υπάρχουν και οι ελληνικές συμμετοχές. Η Γκρατσιέλα Κανέλλου ακολουθεί στο «Velvet Bus», το λεωφορείο που μεταφέρει τους My Wet calvin, The Callas, Victory Collapse και The Boy σε περιοδεία στην επαρχία. Ενώ ο Νίκος Σκαρέντζος ερευνά την ελληνική χιπ χοπ σκηνή μέσα από την ιστορία μιας παρέας παιδιών που θέλουν να φτιάξουν μια μπάντα στην ταινία «Χιπ χοπ: ρυθμοί και ρίμες».

Οι ταινίες θα υποβληθούν στην κρίση μιας διεθνούς επιτροπής όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Γάλλος μουσικός Κιντ Λοκό και ο Κερκ Χάνικατ του Holywood Reporter. Η ταινία που θα επιλεγεί θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά - Μουσική και Φιλμ και το έπαθλο των 10.000 ευρώ.

* Οι ταινίες θα προβληθούν στις αίθουσες Απόλλων Cinemax Class, Αττικόν Cinemax Class, Δαναός 1 και 2. Το πρόγραμμα στο www.aiff.gr


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

No comments: