Wednesday, September 24, 2008

Πινακοθήκες ηλιθίων πρακτόρων και νάρκισσων ηθοποιών

Φωτογραφία

ΤΟΥ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Φωτογραφία
Ο Μπραντ Πιτ παίζει έναν αργόστροφο που εκβιάζει έναν πολιτικό αναλυτή της CΙΑ με ένα CD στην ταινία των αδελφών Κόεν «Καυτό απόρρητο»
Στο μεγαλύτερο μέρος της η τελευταία ταινία των αδελφών Κόεν, το «Καυτό απόρρητο» («Βurn after reading», 2008, ΗΠΑ) τοποθετείται στο σκοτεινό σύμπαν της CΙΑ. Κεντρικό πρόσωπο δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει κεντρικός άξονας. Πέντε τουλάχιστον πρόσωπα κρατούν ισομερείς ρόλους και όλα αρχίζουν όταν ένας χολωμένος από την απόλυσή του πολιτικός αναλυτής της CΙΑ (Τζον Μάλκοβιτς) αποφασίζει να γράψει τα απομνημονεύματά του, την ώρα που η «σκύλα» γυναίκα του (Τίλντα Σουίντον) διατηρεί παράνομο δεσμό με έναν όχι και τόσο εύστροφο σερίφη (Τζορτζ Κλούνεϊ). Στην υπόθεση θα εμπλακούν δύο υπάλληλοι γυμναστηρίου (Μπραντ Πιτ,Φράνσες Μακ Ντόρμαντ), οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους αποφασίζουν να εκβιάσουν τον αναλυτή όταν βρίσκουν το CD των απομνημονευμάτων. Κάπως αμήχανα η ταινία μετατρέπεται άλλοτε σε φαρσοκωμωδία, άλλοτε σε δράμα, χωρίς ποτέ να πείθει σε τίποτε από τα δύο. Τα καλύτερα σημεία της; Η κυνική αντιμετώπιση όσων συμβαίνουν από την ίδια τη CΙΑ, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τίποτε.
Επιστρέφοντας στη σκηνοθεσία επτά χρόνια μετά το «Ζoolander», ο Μπεν Στίλερ έφτιαξε την «Τροπική καταιγίδα» («Τropic thunder», 2008, ΗΠΑ), μια ξύπνια παρωδία για τα παρασκήνια του Χόλιγουντ, εστιάζοντας στα μυριάδες προβλήματα που ανακύπτουν κατά τα γυρίσματα μιας ταινίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ταινία (μέσα στην ταινία) υποτίθεται ότι γυρίζεται σε κάποια ζούγκλα της Ασίας με πρωταγωνιστές τρεις σταρ του κινηματογράφου σε ρόλους σκληροτράχηλων πολεμιστών- διασταύρωση από «Πλατούν» και «Αποκάλυψη τώρα!». Ο Στίλερ υποδύεται τον ολίγον τι βλάκα σταρ φθηνών ραμποειδών περιπετειών, ο οποίος αναζητεί την αλλαγή προς το σοβαρό, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (αποκαλυπτικός!) είναι ένας νεοζηλανδός τελειομανής ηθοποιός που εμφανίζεται ως μαύρος (κλείσιμο του ματιού προς τον Ράσελ Κρόου) και ο Τζακ Μπλακ παίζει τον σταρ χυδαίων κωμωδιών που και αυτός θέλει να αλλάξει προφίλ (και έχει επίσης σοβαρό πρόβλημα με την ηρωίνη, ένα κλείσιμο του ματιού προς τον ίδιο τον Ντάουνι Τζούνιορ). Μια έξυπνη κωμωδία με «βρώμικο» χιούμορ που ποτέ δεν σε προσβάλλει.
▅ «Εμπιστεύσου την αγάπη» («Ζuo you»/ «Ιn love we trust», 2007, Κίνα) του Γουάνγκ Ξιαοσουάι. Για να σώσει τη ζωή του παιδιού της που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού οστών, μια νεαρή Κινέζα ( Ταϊσέν Τσενγκ ) πρέπει να πείσει τον πρώην σύζυγό της να κάνουν ένα ακόμη παιδί. Η κατάσταση όμως είναι αρκετά περίπλοκη, αφού και οι δύο έχουν ξαναπαντρευτεί. Ο κινέζος σκηνοθέτης του «Ποδηλάτη του Πεκίνου» Γουάνγκ Ξιαοσουάι εξακολουθεί να είναι μετρ στον χειρισμό των ανθρωπίνων σχέσεων.
▅ «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» («Journey to the centre of the Εarth», 2008, ΗΠΑ) του Ερικ Μπρέβιγκ. Εκσυγχρονισμένη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν με τον Μπρένταν Φρέιζερ. Το Χόλιγουντ «παντρεύει» τον Ιντιάνα Τζόουνς με το κλασικό παραμύθι.
  • Ο «Κομφορμίστας» σώθηκε ψηφιακά!
Επαναπροβάλλεται από την ερχόμενη Δευτέρα το αριστούργημα του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο κομφορμίστας» («Ιl conformista», 1970) μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια . Το φιλμ που χρονικά τοποθετείται δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το πορτρέτο ενός φασίστα ( Ζαν Λουί Τρεντινιάν - στη φωτογραφία) που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν του ζητείται να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Ας σημειωθεί ότι το αρνητικό του «Κομφορμίστα» έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τυπωθούν κόπιες των 35 mm. Η ταινία έχει διασωθεί σε ψηφιακή μορφή, με την οποία θα προβληθεί στον «Απόλλωνα».
▅ «Ευφορία» (Ρωσία, 207) του Ιβάν Βιριάπεφ. Τα πανέμορφα πλάνα της φύσης στις στέπες του ποταμού Ντον (200 χλμ. από το Βόλγκογκραντ) σε στοιχειώνουν. Σε αποσυντονίζει όμως ο χαοτικός χαρακτήρας του σεναρίου- τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι στη φονική δίνη του έρωτα και της παραφροσύνης.

▅ «Κυματιστά σύννεφα» (Ιαπωνία, 1964) του Μίκιο Ναρούζε. Καλοσκηνοθετημένο, μα και ξεπερασμένο μελόδραμα του παραγνωρισμένου ιάπωνα σκηνοθέτη με θέμα την ταλαιπωρία μιας Ιαπωνίδας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

▅ «Chico ο ανυπότακτος» (Γερμανία, 2008) του Οζγκούρ Γιλντιρίμ. Ενας αφγανός διακινητής ναρκωτικών ( Ντένις Μοσκίτο ) προσπαθεί να αναρριχηθεί στους κακόφημους δρόμους του Αμβούργου. Ενα φιλμ που αναμασά μια χιλιοειπωμένη ιστορία.

▅ «Ηamlet 2: Η ανάσταση» («Ηamlet 2») του Αντριου Φλέμινγκ. Ενας αποτυχημένος ηθοποιός ( Στιβ Κούγκαν ) αποφασίζει να ανεβάσει σε μιούζικαλ τη «συνέχεια» του «Αμλετ».

No comments: