Saturday, September 13, 2008

Στα πλατό η Ελλάδα αναστενάζει


Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Κι όμως κινείται. Σε οργασμό βρίσκεται το ελληνικό σινεμά, παρ' όλο που το Κέντρο Κινηματογράφου έπαψε να δέχεται προτάσεις ελλείψει χρημάτων. Αρκετές ταινίες είναι ήδη έτοιμες (29) και κάποιες από αυτές ετοιμάζονται να βρουν τον δρόμο για τις αίθουσες. Αλλες πάλι είναι σε τελικό στάδιο παραγωγής και κάμποσες βρίσκονται ακόμα στα γυρίσματα.
O Δημήτρης Πουλικάκος, η Αλεξία Καλτσίκη και ο Λευτέρης Βογιατζής κάνουν τη διαδρομή «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» στο road movie του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Η έκπληξη είναι ότι παρά τη στροφή του ελληνικού σινεμά σε κωμωδίες -που είναι τα γερά χαρτιά των εισιτηρίων- στη λίστα κυριαρχούν άλλα κινηματογραφικά είδη. Χωρίς να λείπουν οι κωμωδίες μπλοκμπάστερ, θα δούμε από ταινίες για τον εμφύλιο (Παντελής Βούλγαρης) και εποχής (Βαρδής Μαρινάκης) μέχρι σπλάτερ (Γιώργος Νούσιας) και κουνγκ φου (Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν).
Στα highlights της κινηματογραφικής ατζέντας έχουμε κατ' αρχάς την επιστροφή των μεγάλων: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς. Ο τελευταίος δεν είναι ο μόνος διεθνής Ελληνας που μας κάνει την τιμή να γυρίσει ταινία στην Ελλάδα. Και ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ τζούνιορ κάνει γυρίσματα στη Μάνη.

Διπλό «παρών» δίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που έχει έτοιμη την «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη», αλλά όπου να 'ναι ξεκινά γυρίσματα για τα «Οπωροφόρα της Αθήνας». Κάποιοι, όπως ο Σταύρος Καπλανίδης και ο Ερρίκος Ανδρέου, επιστρέφουν έπειτα από χρόνια στο σινεμά μυθοπλασίας. Την ίδια στιγμή ξεπετάγεται και μια νέα γενιά σκηνοθετών, με ενδιαφέροντα βιογραφικά - οι μικρομηκάδες Σύλλας Τζουμέρκας, Ανέστης Χαραλαμπίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Βασίλης Μαρινάκης κάνουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους. Ενώ και ο εικαστικός Αλέξανδρος Αβρανάς παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία. Ας πάρουμε μια γεύση...
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Προβλήματα επικοινωνίας έχουν οι ήρωες του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου
**Σε «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» μας μεταφέρει το road movie του Νίκου Παναγιωτόπουλου με ήρωα έναν ώριμο άνδρα, που στα όρια της κατάθλιψης, επιχειρεί ένα ταξίδι με αυτοκίνητο χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Παίζουν οι Λευτέρης Βογιατζής, Αλεξία Καλτσίκη και Δημήτρης Πουλικάκος (Οκτώβριος).
* Με το «Αυστηρώς ακατάλληλο» επανέρχεται το δίδυμο Ρέππα - Παπαθανασίου. Ηρωες, δύο ταλαίπωροι σκηνοθέτες (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), που εμπιστεύονται την ταινία τους σε έναν παραγωγό, βασιλιά της τσόντας... (23 Οκτωβρίου).
* Ο «Ηλίας του 16ου», το θεατρικό των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, «εκσυγχρονίζεται» από τον Νίκο Ζαπατίνα. Στον ρόλο του Κώστα Χατζηχρήστου, ο Πέτρος Φιλιππίδης φυσικά (27 Νοεμβρίου).
* Στην Ελλάδα του 1970 μάς πηγαίνει ο Παναγιώτης Καρκανεβάτος με τη, γυρισμένη στη Νίσυρο, ταινία «Καλά κρυμμένα μυστικά. Αθανασία», με τους Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργο Καραμίχο, Αγγελική Παπούλια (4 Δεκεμβρίου).

Από την «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη
* Πρώτη μεγάλου μήκους για τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, η κωμωδία «Bank Bang», με ήρωες δύο αδέρφια (Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Δημήτρη Ημελλο) που στρέφονται στην παρανομία γιατί οι «κακοί» απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν τη μάνα... (Δεκέμβριος).
*«Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους Γουίλεμ Νταφόε, Ιρέν Ζακόμπ, Μπρούνο Γκαντς και Μισέλ Πικολί (Ιανουάριος 2009).
* Η Ελένη Ράντου μετονόμασε το πετυχημένο της θεατρικό «Μαμά μην τρέχεις» σε «Πεθαίνω για σένα» και το παρέδωσε στις σκηνοθετικές επιταγές του Νίκου Καραπαναγιωτίδη. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται. Σημειώστε το come back της Μάρθας Καραγιάννη ως... κουφής γιαγιάς (Ιανουάριος 2009).
* Ολα πάνε στραβά για τους ήρωες της ταινίας του Γιάννη Ξανθόπουλου «Ολα θα πάνε καλά». Τρεις λωποδύτες (Ακης Σακελλαρίου, Φαίη Ξυλά, Ορφέας Αυγουστίδης) σχεδιάζουν να απαγάγουν μεγαλοδικηγόρο (Δημήτρη Πιατά), αλλά κατά λάθος αρπάζουν τη θεία του (Εφη Παπαθεοδώρου) (Ιανουάριος 2009).

«Πέρα Κάσσιρος» της Σοφίας Παπαχρήστου
* Ο «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά έχει ήρωα τον Ηλία (Ρικάρντο Σκαρμάτσιο) που αναζητεί στη Δύση μια καλύτερη ζωή. Πολυεθνικό καστ και γερή ελληνική εκπροσώπηση (Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αννη Λούλου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) (Φεβρουάριος 2009).
* Το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» μεταφέρει στο σινεμά ο Τώνης Λυκουρέσης. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Δήμητρα Ματσούκα, Ακης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Ειρήνη Ιγγλέση κ.ά.
* Αυταρχικός άντρας στα ορεινά της ελληνικής επαρχίας εμπορεύεται από Βαλκάνιους μετανάστες και νεαρές πόρνες μέχρι τα ίδια τα παιδιά του. Στις «Μικρές ελευθερίες» του Κώστα Ζάπα («Νύχτες Πρεμιέρας», 22/9, 8.30 μ.μ., «Απόλλων»).
* Ο Ευτύχης (Γιώργος Πυρπασόπουλος), ήρωας της ταινίας του Αλέξη Καρδαρά, είναι τόσο γκαντέμης... που γράφεται στο «Γκίνες». Με τους Στέλιο Μάινα, Ακη Σακελλαρίου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Δημήτρη Αλεξανδρή, Αντώνη Καφετζόπουλο (Μάρτιος 2009).

Η κλασική κωμωδία «Ο Ηλίας του 16ου» αναβιώνει από τον Νίκο Ζαπατίνα, με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ομώνυμο ρόλο
* Ο Αλέξης Καρδαράς ανέλαβε και το σενάριο του «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ», του Φίλιππου Τσίτου. Ηρωας, ο ρατσιστής, αργόσχολος, ροκάς και χωρισμένος Σταύρος (Αντώνης Καφετζόπουλος), που πληροφορείται από τη μάνα του (Τιτίκα Σαριγκούλη) ότι ο Αλβανός της γειτονιάς (Αναστάσης Κόζντινε) είναι αδερφός του...
* Στο νησάκι της Θηρασιάς γυρίστηκε το «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου. Το μυστήριο του θανάτου του γερο-Ζαχαρία (Αντώνης Κατσαρής) αναλαμβάνει να λύσει ο άρτι αφιχθείς αστυνομικός Λεωνίδας (Αρης Σερβετάλης), ερωτευμένος με διάσημη παρουσιάστρια πρωινάδικου (Βίκυ Παπαδοπούλου).
* Στρέφεται στο δράμα ο Σταμάτης Τσαρουχάς και με το «Carousel» εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης. Με τους Σοφία Δημητρίου, Τάκη Μόσχο, Ζαχαρία Ρόχα, Τάσο Παλατζίδη.
ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΑΝΟΜΕΑ

Ο Γιώργος Καραμίχος και η Μαρίνα Καλογήρου κρατούν... «Καλά κρυμμένα μυστικά» στη νέα ταινία του Παναγιώτη Καρκανεβάτου
* Η μάχη του καλού και του κακού στη Νίσυρο, όπου γύρισε η Ελένη Αλεξανδράκη την ταινία «Ο αρσιβαρίστας και ο άγγελος». Κινηματογραφικό ντεμπούτο της Λυδίας Κονιόρδου.
* Ο έρωτας σε τρεις ηλικίες και... «Τρεις στιγμές» στην ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου με τους Ρούλα Πατεράκη, Γιώργο Διαλεγμένο κ.ά.
* Σε σενάριο του Σταύρου Τσιώλη βασίζεται η «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη. Ηρωάς της, ένας καλοσυνάτος 40άρης που γίνεται κοινωνός των προβλημάτων όσων σταματούν στην καντίνα του. Παίζουν οι: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Σήφης Πολυζωίδης, Ερρίκος Λίτσης κ.ά.
* Από αληθινές ιστορίες μεταναστών εμπνεύστηκε ο Σταύρος Ιωάννου το «Χορεύοντας στον πάγο» με ηρωίδες τρεις Ανατολικοευρωπαίες (Ελένη Βεργέτη, Αρχόντισσα Μαυρακάκη, Μαρία Πρωτόπαππα) που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Η Θεοδώρα Τζήμου στο «Ricordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη
* Μια ομάδα πυροτεχνουργών ταξιδεύει με ένα βανάκι, αλλά όταν μένει στον δρόμο, χάνουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας. Στο «Βουνό μπροστά» του Βασίλη Ντούρου.

* Αλλου είδους προβλήματα επικοινωνίας έχουν οι τρεις ήρωες του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Αυταρχικοί γονείς τούς είχαν περιορίσει σε μια ζωή εντός των οικιακών ορίων. Οταν η «πόρτα» ανοίγει, οι συνέπειες είναι τραγικές (Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Αννα Καλαϊτζίδου).

* Σε διπλό ρόλο ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος στην ταινία της Στέλλας Θεοδωράκη «Ricordi mi», με ηρωίδα μια γυναίκα (Θεοδώρα Τζήμου) που χάνει τη μνήμη της μετά τον θάνατο του συντρόφου της. Παντρεύεται κάποιον που του μοιάζει.
* Ο νεαρός εικαστικός Αλέξανδρος Αβρανάς δοκιμάζεται και στη σκηνοθεσία με την ταινία «Without». Καταπίεση, ενοχές, έλλειψη ορίων είναι οι τρεις φράσεις-κλειδιά στη ζωή ενός μεσοαστικού ζευγαριού (Βασίλης Ανδρέου, Εύη Σαουλίδου, Ράνια Οικονομίδου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Ημελλος).
Δεξιά, «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση με τους Χρήστο Λούλη και Δήμητρα Ματσούκα
* Ο Βαγγέλης Μουρίκης και ο Τάκης Σπυριδάκης είναι οι δύο «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού. Ο ένας πιστεύει ότι η ζωή είναι καλύτερη στη στενή, ο άλλος κάνει τα πάντα για να βγει έξω.
* Ο άρτι αποφυλακισμένος ήρωας του Πάνου Χ. Κούτρα στη «Στρέλλα» ερωτεύεται, αντίθετα, μια όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ...
* Δύο αγόρια και ένα κορίτσι σε απομονωμένο σπίτι θα κάνουν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο «Κόκκινο σπίτι μέσα στο δάσος» του Αγγελου Φρατζή, με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ιάκωβο Καμχή, Nathan Pissoort.
* Στην Τουρκοκρατία μάς πάει ο Βαρδής Μαρινάκης με το «Μαύρο λιβάδι». Καταζητούμενος γενίτσαρος (Χρήστος Πασσαλής) ερωτεύεται μια έφηβη μοναχή (Σοφία Γεωργοβασίλη), αλλά ανακαλύπτει ότι είναι... αγόρι.
* Την πρώτη του μεγάλου μήκους, «Ecce Momo», γύρισε και ο Ανέστης Χαραλαμπίδης, ένα βίντεο-ημερολόγιο χωρίς πρωταγωνιστή. Δεν βλέπουμε, αλλά ακούμε, και μάλιστα στα ρωσικά, τον Μορίς Μοσέ να ξετυλίγει τις σκέψεις του πριν από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας... («Νύχτες Πρεμιέρας», 24/9, 11 μ.μ., «Απόλλων»).
* Την κωμωδία «Πέρα Κάσσιρος» σκηνοθέτησε η Σοφία Παπαχρήστου, με ήρωα Γερμανό μηχανικό που εργάζεται σε οικολογικά ασυνείδητη πολυεθνική και αναλαμβάνει την κατασκευή ενός αποτεφρωτήρα αστικών λυμάτων σε αιγαιοπελαγίτικο νησάκι (Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Ζωιόπουλος).
ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝ ΠΡΟΟΔΩ

* Στην πατρίδα του, την Πελοπόννησο, βρίσκεται ο διάσημος Ελληνας ομογενής Φαίδων Παπαμιχαήλ για την πρώτη του ταινία επί ελληνικού εδάφους, το road movie «Arcadia Lost» («Χαμένη Αρκαδία»), με πρωταγωνιστή τον Νικ Νόλτε. Στο καστ και ο Ρένος Χαραλαμπίδης.
* Τη δραματική εξέλιξη μιας ενδοοικογενειακής υπόθεσης αφηγείται ο Σύλλας Τζουμέρκας στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Χώρα προέλευσης» (Αμαλία Μουτούση, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης).
* Επειτα από τριάντα χρόνια επιστρέφει στο σινεμά ο Ερρίκος Ανδρέου με τη βασισμένη σε μυθιστόρημα του Μήτσου Ευθυμιάδη «Μοιραία σχέση».
* Τους Αποστόλη Τότσικα, Γιάννη Τσιμιτσέλη και Ορφέα Αυγουστίδη θα... «πετσοκόψει» ο Γιώργος Νούσιας στο σπλάτερ «Το Κακό στην εποχή των ηρώων».
* Ο 37χρονος μουσικός Τζόνι βλέπει τη ζωή του να καταρρέει. Γνωρίζει όμως έναν περίεργο ταξιτζή, που γίνεται το άλτερ έγκο του, στο «Αμα δεν σε θέλει» του Βασίλη Νεμέα. *


Ελευθεροτυπία / 2 - 13/09/2008

No comments: