Tuesday, September 9, 2008

Προβολές μέχρι... σκασμού

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας η κινηματογραφική εταιρεία Νew Star ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα του πρώτου φεστιβάλ αφρικανικού κινηματογράφου που θα λάβει χώρα από αύριο ως τις 17 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Αφαία. Ενα φεστιβάλ με δεκάδες άγνωστους- για το ελληνικό κοινό- τίτλους ταινιών αλλά και μια ρανίδα στον ωκεανό των κινηματογραφικών αφιερωμάτων και εκδηλώσεων που από την αρχή της σεζόν έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται από διάφορους κρατικούς και μη φορείς. Το αφιέρωμα στον αφρικανικό κινηματογράφο, για παράδειγμα, παίρνει τη θέση του αφιερώματος «100 χρόνια από τη γέννηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε» το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ίδια κινηματογραφική εταιρεία στην ίδια αίθουσα.
Επίσης αύριο εγκαινιάζεται το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά τη συνεργασία της με την πρεσβεία της Ιαπωνίας. Θα προβληθούν έξι ιαπωνικές ταινίες της σχετικώς σύγχρονης παραγωγής στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, Εξάρχεια, είσοδος ελεύθερη). Ανάμεσά τους οι «Charisma» (σκηνή στη φωτογραφία) του Κιγιόσι Κουροσάβα και «2/Duo» του Νομπιχούρο Σούβα. Η Θεσσαλονίκη δεν πάει πίσω. Σήμερα στο Ολύμπιον ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο «Ιταλία: Τα νέα καρέ. Κινηματογραφικές σημειώσεις για μια κοινωνία που αλλάζει» που συνδιοργάνωσε τo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα απάρτιζαν έξι ταινίες της σύγχρονης ιταλικής παραγωγής, όλες ήδη προβεβλημένες εμπορικά στις ελληνικές αίθουσες. Επί τη ευκαιρία, το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες ότι κατά τη διάρκειά του τον ερχόμενο Νοέμβριο θα τιμήσει τον έλληνα σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία που διέπρεψε στη Σοβιετική Ενωση, μέσα από ένα πλήρες και αναδρομικό κινηματογραφικό αφιέρωμα 11 ταινιών (επτά μεγάλου και τέσσερις μικρού μήκους).
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο προγραμματισμός όλων των αθηναϊκών αφιερωμάτων έχει γίνει με εξαιρετική προσοχή, ώστε κανένα να μη συμπέσει με τις ημερομηνίες του σημαντικότερου όλων αυτών των φεστιβάλ και αφιερωμάτων, που είναι το επερχόμενο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας (17-28 Σεπτεμβρίου). Το οποίο, εδώ που τα λέμε, είναι το μόνο που έχει νόημα.

No comments: