Monday, September 8, 2008

Μια... Δράμα Επιλογή


Σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω τι σόι μήνυμα στέλνει στους νέους κινηματογραφιστές, στους μικρομηκάδες του 2008, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος. Ορισε πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τμήματος τον Μανούσο Μανουσάκη, τηλεοπτικό σκηνοθέτη-σταρ, αφοσιωμένο εδώ και χρόνια σε σίριαλ λαϊκής απήχησης και λάιτ κοινωνικού προβληματισμού. Εχει, βέβαια, κάνει και μια ταινία το 1998, τον «Κόκκινο Δράκο». Μέχρι χθες πίστευα ότι ήταν ο μόνος που την θυμάται χωρίς να κοκκινίζει. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, στους θαυμαστές της ανήκει και ο Αντώνης Παπαδόπουλος.
Διότι αποκλείεται να τον επέλεξε για να κρίνει τη δουλειά νέων παιδιών, που μπαίνουν με φόρα και όνειρα στο σινεμά, επειδή έβλεπε στην ελεύθερη ώρα του καθισμένος στον καναπέ τους «Ψιθύρους καρδιάς» και το «Αγγιγμα ψυχής». Δεν μπορώ να φανταστώ διευθυντή φεστιβάλ να τρίβει εκστασιασμένος τα χέρια του που ο κ. Μανουσάκης έχει φέτος νέο σίριαλ για να του γεμίζει τα άδεια χειμωνιάτικα βράδια. Είχα την εντύπωση ότι η Δράμα παραμένει κινηματογραφικός θεσμός. Εκτός και αν στις τρεις εβδομάδες που έλειψα για διακοπές έχασα καμιά εξέλιξη, έγινε talent show με σπόνσορα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.
Με την επικίνδυνη εμπορική στροφή που έχει πάρει το ελληνικό σινεμά, θα 'πρεπε ο διευθυντής του μόνου κρατικού φεστιβάλ για νέους να επιμένει και να στηρίζει, έστω και ουτοπικά, δρόμους δημιουργικούς, προσωπικούς. Να δίνει στους μικρομηκάδες, που πηγαίνουν στη Δράμα με μια ταινιούλα υπό μάλης, έναν χώρο κινηματογραφικής ελευθερίας και αναζήτησης. Να μην επιβραβεύει, μέσω του προέδρου της κριτικής επιτροπής, τον κονφορμισμό, την αφέλεια και την τηλεοπτική σάχλα. Το μόνο που με καθησυχάζει είναι η ελπίδα ότι οι νέοι κινηματογραφιστές θα αντιδράσουν. Και όταν ο Αντώνης Παπαδόπουλος διορίσει του χρόνου στην κριτική επιτροπή τον Ψινάκη θα μείνουν σπίτι τους.

ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008

No comments: