Saturday, September 6, 2008

Η πολιτική επιστρέφει στο σινεμά

Ο Στόουν σκιαγραφεί τον Τζορτζ Μπους και ο Σορεντίνο τον Τζούλιο Αντρεότι
Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Kυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2008

Με έντονο πολιτικό χρώμα αρχίζει η κινηματογραφική σεζόν, αφού όπως φαίνεται, οι επικείμενες εκλογές στην Αμερική έχουν επηρεάσει και την κινηματογραφική παραγωγή. Ήδη προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες ο «Κύριος Κανένας», μια πολιτική κομεντί, στα χνάρια των ταινιών του Φρανκ Κάπρα, με τον Κέβιν Κόστνερ στον ρόλο ενός ανθρώπου από τα χέρια του οποίου κρέμεται η εκλογή προέδρου.

Η ταινία, που εμπνέεται από την ιδιαίτερη κατάσταση που προκλήθηκε στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές από την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, έχει και ελληνική συμμετοχή. Ο «Κύριος Κανένας» είναι συμπαραγωγή της εταιρείας 1821, του Ελληνοαμερικανού Τέρι Ντούγκας (είχε συνεργαστεί και στις «Νύφες») και του Πάρι Κασιδόκωστα.

Πιο άμεση εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα επιχειρεί για ακόμη μια φορά ο Ολιβερ Στόουν με το «W.», ένα –σίγουρα ελάχιστα κολακευτικό– πορτρέτο του Τζορτζ Μπους και μια καταγραφή των γεγονότων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του. Ο Στόουν δίνει για τρίτη φορά το όνομα ενός Αμερικανού προέδρου σε ταινία του. Είχαν προηγηθεί ο Τζον Κένεντι στο «JFK» και ο Ρίτσαρντ Νίξον στον «Nixon». Είναι όμως η πρώτη φορά που μια ταινία αφιερώνεται σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο και έχει έναν σαφέστατο στόχο. Βγαίνοντας στις αίθουσες δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, να βοηθήσει σε ένα αντιπολιτευτικό κρεσέντο και να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα.

  • Αφορμές για κριτική
Λεπτομέρειες για την πλοκή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως οι φιλο-Δημοκρατικές πολιτικές θέσεις του Ολιβερ Στόουν είναι γνωστές. Ο Τζορτζ Μπους έχει δώσει περισσότερες από αρκετές ευκαιρίες στους αντιπάλους του ώστε να τού επιτεθούν. Το θέμα είναι με πόση εξυπνάδα και τόνους, που δεν θα προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θα χειριστεί το υλικό ο Στόουν. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζος Μπρόλιν στον ρόλο του Τζορτζ Μπους, ενώ ένα πολυπληθές καλό καστ ενσαρκώνει πραγματικά πρόσωπα της αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής και κοινωνικής σκηνής. Η Θάντι Νιούτον είναι η Κοντολίζα Ράις, ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους ο Ντικ Τσένι, ο Γιόαν Γκράφαντ ο Τόνι Μπλερ, ο Σκοτ Γκλεν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ο Τζέιμς Κρόμγουελ ο Τζορτζ Μπους–πατέρας και η Ελεν Μπέρστιν η Μπάρμπαρα Μπους.
Με μιαν άλλη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας ασχολείται ο Γκας βαν Σαντ στον «Milk», που θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο. Η ταινία ασχολείται με την ιστορία του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου πολίτη που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Αμερική. Ο Μιλκ, τον οποίο στην ταινία ενσαρκώνει ο Σον Πεν, ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος με φωτογραφικά είδη στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο και εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης με την τρίτη προσπάθεια το 1977.

  • Σε πραγματικούς χώρους

Η επόμενη χρονιά ήταν γεμάτη εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που οδήγησαν στην αποπομπή του συντηρητικού συμβούλου Νταν Γουάιτ. Εξαλλος από θυμό, ο Γουάιτ εισέβαλε στο κτίριο του δημαρχείου και επιτέθηκε τυφλά σε όσους θεωρούσε υπεύθυνους. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Χάρβεϊ Μιλκ, αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, Τζορτζ Μοσκόνε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χάρβεϊ Μιλκ έγινε κεντρική μορφή του αγώνα για τα γκέι δικαιώματα, ενώ η περίπτωσή του έχει εμπνεύσει αρκετά βιβλία και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και το βραβευμένο με Οσκαρ «The times of Harvey Milk». Ο «Milk» του Γκας βαν Σαντ είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας με θέμα την ιστορία του Μιλκ. Γυρίστηκε στους πραγματικούς χώρους όπου συνέβησαν τα γεγονότα, στο Σαν Φρανσίσκο, με πολλή βοήθεια από τους κατοίκους της πόλης, που δέχτηκαν να συμμετάσχουν χωρίς αμοιβή.
Η εμμονή του Γκας βαν Σαντ για αυθεντικότητα τον οδήγησε να χρησιμοποιήσει ακόμη και το πραγματικό κατάστημα του Μιλκ στο Κάστρο, το οποίο οι νυν ιδιοκτήτες παραχώρησαν στην παραγωγή ώστε να το διαμορφώσει όπως ακριβώς ήταν κατά τη δεκαετία του ’70. Μαζί με τον Σον Πεν παίζουν οι Τζος Μπρόλιν, Εμίλ Χερς, Τζέιμς Φράνκο, Ντιέγκο Λούνα και Βίκτορ Γκάρμπερ.
Και η Ευρώπη έχει όμως φέτος τη δική της πολιτική ταινία. Στις 23 Οκτωβρίου αρχίζει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες το «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο, ένα χρονικό της τελευταίας περιόδου δραστηριότητας του Τζούλιο Αντρεότι στην ιταλική πολιτική σκηνή. Οπως αναφέρει ο Σορεντίνο, «ο Τζούλιο Αντρεότι είναι ο πιο σημαντικός πολιτικός που είχε η Ιταλία τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αυτό που τον κάνει συναρπαστικό είναι η αμφιθυμία του και είναι τόσο σύνθετος ψυχολογικά, ώστε έχει συναρπάσει τους πάντες στο πέρασμα του χρόνου».

  • Σύμβολο εξουσίας

Η ταινία παρακολουθεί τον Αντρεότι γύρω στα εβδομήντα του χρόνια, ενώ είναι ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα εξουσίας στην Ιταλία. Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει στην έβδομη πρωθυπουργική του θητεία. Εκτός από τη Μαφία, που κηρύσσει πόλεμο εναντίον του. Τα πράγματα όμως στην μπερδεμένη πολιτική σκηνή της Ιταλίας δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, και η ταινία παρουσιάζει το πορτρέτο ενός πολιτικού που μπορεί να κινείται σε όλες τις καταστάσεις και να διαχειρίζεται ανθρώπους και πράγματα που φαίνονται αδιέξοδα.

No comments: