Tuesday, September 16, 2008

Λιγότερη διάρκεια, λιγότερες ταινίες

Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

«The bear and the rabbit», του Σπύρου Ιακωβίδη

Ξεκίνησε (15/9) το Φεστιβάλ Δράμας (θα διαρκέσει μια μέρα λιγότερο και με λιγότερες ταινίες), με ομιλίες πολιτικών και του καλλιτεχνικού διευθυντή. Οσοι παρακολουθούν, ανελλιπώς κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ έχουν αποστηθίσει τουλάχιστον το μισό από το λόγο του κάθε πολιτικού παράγοντα. Εξαίρεση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, που έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση.

Ομως, στην τελετή έναρξης δεν ακούστηκε λέξη για το ΥΠΠΟ, που δεν έδωσε τα χρήματα για τη στέγαση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη Περδίκα, παρότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε. Είναι γελοίο, ένα Διεθνές Φεστιβάλ να λειτουργεί σε τόσο μικρούς χώρους (γραφεία, αίθουσες προβολής). Μια ακόμη απόδειξη της αδιαφορίας του ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο είναι και η συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των σωματείων (σήμερα στην Αθήνα), διαρκούντος του Φεστιβάλ στη Δράμα. Προφανώς, ο υπουργός αδιαφορεί για το Φεστιβάλ και την ταινία μικρού μήκους (φημολογείται ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης σήμερα, προτάθηκε από τον σύμβουλο του υπουργού, σκηνοθέτη Βασίλη Κεσίσογλου)!

Αντιστεκόμενοι στην τακτική του ΥΠΠΟ, οι παρακολουθούντες το Φεστιβάλ βλέπουν τις προβολές του, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τους «Ελληνες του Κόσμου» (τμήμα που φιλοξενεί ταινίες Ελλήνων, γυρισμένες στο εξωτερικό). Μεταξύ αυτών των ταινιών είναι και η «Roofless street», του Μπάμπη Τσούτα, που με όμορφο αλλά και ουσιαστικό τρόπο αφορά στο θέμα των αστέγων, με μεγάλη ένταση στην τελευταία σκηνή, με το θάνατο ενός από τους δύο πρωταγωνιστές. Χτες, ξεκίνησαν οι προβολές στη μικρή αίθουσα του «Ολυμπία» και στο Δημοτικό Ωδείο (στην άλλη άκρη της πόλης). Σ' αυτές τις ταινίες θα αναφερθούμε προσεχώς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008

No comments: