Friday, September 12, 2008

Το σινεμά είναι ντόπα

Ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Φέτος έχει μέχρι και αφιέρωμα με τίτλο «Καθαροί αγώνες», εμπνευσμένο από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Με τη βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών ταινία του Λοράν Καντέ «Ανάμεσα στους τοίχους» σηκώνει αυλαία στις 17 Σεπτεμβρίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η ταινία «Τυχερή και ευτυχισμένη» του Μάικ Λι θα κλείσει το φετινό φεστιβάλ
Φέτος οι γνωστές «Νύχτες Πρεμιέρας-Conn-X», που οργανώνει το περιοδικό «Σινεμά», μας επιφυλάσσουν μια σειρά από καινούργια, άκρως ενδιαφέροντα αφιερώματα: την ενότητα «Καθαροί αγώνες», εμπνευσμένη από τα πρόσφατα κρούσματα... ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και το αφιέρωμα στην εκπαίδευση, «Διαγωγή μηδέν», με ταινίες που διατρέχουν όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Θα προηγούνται σπάνια αμερικανικά επίκαιρα της δεκαετίας του '40 και του '50. Ενώ το σινεμά του αύριο και η νουβέλ βαγκ του 21ου αιώνα είναι ο πυρήνας της νέας ενότητας «Do it yourself cinema» με ανεξάρτητες ταινίες.

Το φεστιβάλ θα λήξει με το «Τυχερή και ευτυχισμένη» του Μάικ Λι.

Διαγωνιστικό τμήμα

Πολλές είναι οι ταινίες που διεκδικούν τη «Χρυσή Αθηνά»:

* Το βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζιμ Γκρισμλέι «The Dream Boy» του Τζέιμς Μπόλτον.

* Βεντέτες, προκαταλήψεις και τα ανεξίτηλα τραύματα των Αράβων μεταναστών θίγονται στο «Go in Peace Jamil» του Ομάρ Σαργκάβι.

* «Ο βασιλιάς του πινγκ πονγκ» του Τζενς Τζόνσον.

* «Η Σίτα τραγουδάει τα μπλουζ» της Νίνα Πάλεϊ, μια διασκευή του ινδικού έπους Ραμαγιάνα.

* Το «Wonderful Town» της Αντίταγια Ασαράτ για τη μετά το τσουνάμι εποχή της Ταϊλάνδης.

Με μια ελεγεία στους μποέμ του 21ου αιώνα κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Μαντόνα, στο «Ηθική και χυδαιότητα»
Πανόραμα

Στον κύριο, μη διαγωνιστικό κορμό του φεστιβάλ, συναντάμε:

* Τον Φατίχ Ακίν σε ρόλο παραγωγού στο «Chiko» του Οζγκούρ Γιλντιρίμ, με φόντο τον υπόκοσμο του Αμβούργου.

* Την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Μαντόνα, «Ηθική και χυδαιότητα», μια ελεγεία στους μποέμ του 21ου αιώνα.

* Το γλυκόπικρο πορτρέτο ενός μηχανοδηγού στην «Καινούργια ζωή του κυρίου Ο' Χόρτεν» του Μπεντ Χάμερ, τον οποίο μάθαμε από τις πολυβραβευμένες «Ιστορίες κουζίνας».

* Την επιλόχειο κατάθλιψη ως θέμα της ταινίας «Ο εχθρός μέσα μου» της Εμιλι Ατεφ.

* Επτά τολμηρούς και ανερχόμενους σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων την Ισίλντ Λε Μπεσκό και την Ιωάννα Χατζηθωμά να εξερευνούν στο σπονδυλωτό «Παιδικές ηλικίες» τα παιδικά χρόνια θρυλικών κινηματογραφιστών, από τον Ζακ Τατί μέχρι τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

* Το μέλος της κριτικής επιτροπής του Τμήματος «Μουσική και Φιλμ» Ζακόμπ Μπέργκερ να υπογράφει την ταινία «Αυτή η μέρα», κερδίζοντας και το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ.
Το πορτρέτο του αμφιλεγόμενου Τζούλιο Αντρεότι θα δούμε στο «Il divo» του Πάολο Σορεντίνο.
Πρεμιέρες

Πολλές και πολυαναμενόμενες

* Ο Χαβιέρ Μπάρδεμ, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Πενέλοπε Κρουζ και η Ρεμπέκα Χολ κάνουν ένα απολαυστικό ερωτικό... πολύγωνο στο «Vicky Cristina Barcelona» του Γούντι Αλεν.

* Στο «Choke» του Κλαρκ Γκρεγκ, το παρακμιακό, παράδοξο σύμπαν του συγγραφέα του «Fight Club», Τσακ Πάλανιουκ, ζωντανεύει με τον Σαμ Ρόκγουελ στον ρόλο του σεξομανούς Βίκτορ Μαντσίνι.

* Ο βραβευμένος με βραβείο Τέρνερ εικαστικός Στιβ ΜακΚουίν παρουσιάζει την πρώτη του, πολυβραβευμένη ήδη, ταινία μυθοπλασίας, «66 μέρες», με θέμα τη μοιραία απεργία πείνας του αγωνιστή του IRA, Μπόμπι Σαντς, το 1981.

* Βασισμένα στο ομότιτλο best seller του Ρομπέρτο Σαβιάνο, τα «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο.

* «RocknRolla» του Γκάι Ρίτσι, συζύγου της Μαντόνα, με ήρωα έναν τζάνκι ροκ σταρ που όλοι θεωρούν νεκρό...

* Στο «Il divo» ο Πάολο Σορεντίνο κάνει ένα πορτρέτο του Τζούλιο Αντρεότι και καταγράφει τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα.

* Το μπεστ σέλερ του Τοντ Στράσερ μεταφέρει στο σινεμά ο Ντένις Γκάνσελ στην ταινία «Το κύμα».

* Ο συγγραφέας Τσάρλι Κάουφμαν περνά πίσω από την κάμερα στη «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης».

Η ταινία του «Παρίσι 36» φέρνει στην Αθήνα τον Κριστόφ Μπαρατιέ, τον οποίο μάθαμε από τα «Παιδιά της Χορωδίας»
* «Παρίσι 36» του Κριστόφ Μπαρατιέ, σκηνοθέτη της ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας». Θα είναι παρών στο φεστιβάλ.

Μουσική, ντοκιμαντέρ, ποδόσφαιρο και άλλα

Το δημοφιλές τμήμα «Μουσική και Φιλμ» θα μας τραβήξει πάλι την προσοχή με τις ταινίες: «Largo» (Αντριου Βαν Μπαλ & Μαρκ Φλάναγκαν) για το θρυλικό νυχτερινό κλαμπ του Λος Αντζελες, «Ο άνθρωπος της αιωνιότητας» του Τζούλιαν Τεμπλ, «Public Enemy: Καλωσήρθατε στον θόλο του τρόμου» (Ρόμπερτ Πάτον-Σπρούιλ), «Περιοδεία στην Ασία» (Τόμας Γκρουμπ) για τη φιλαρμονική του Βερολίνου, «Bananaz» (Τσέρι Λέβι) για τους «Gorillaz», «Velvet bus» (Γκρατσιέλα Κανέλλου), κ.ά.

* Στο τμήμα «Ντοκιμαντέρ» ξεχωρίζουν τα «Roman Polanski Wanted and Desired» (Μαρίνα Ζένοβιτς), «Είμαι γιατί είμαστε» του Νέιθαν Ρίσμαν με παραγωγό τη Μαντόνα, «Gonzo: The life and work of Dr. Hunter S. Thompson» (Αλεξ Γκίμπνεϊ), «Ποδόσφαιρο με τσαντόρ» (Ντέιβιντ Ασμαν & Αγιάτ Ναζαφί).

* Στο «DIY: a new wave for the 21st century», βρίσκουμε 9 «χειροποίητες» ταινίες. Ανάμεσά τους το «Μαρέ, Παρίσι» (Ισίλντ Λε Μπεσκό) και το «Ecce Momo» του δικού μας Ανέστη Χαραλαμπίδη.

* Στο «Καθαροί αγώνες» θα δούμε το «Bigger Stronger Faster» (Κρίστοφερ Μπελ) με πρωταγωνίστρια μια γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα του Βερολίνου, που επισκέπτεται την Τεχεράνη με σκοπό να δώσει έναν αγώνα με την Εθνική ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου του Ιράν, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Football Under Cover» των Ντέιβιντ Ασμαν και Αγιάτ Νατζαφί. Οι σκηνοθέτες των δύο ταινιών θα συζητήσουν για τη σύγχρονη εξέλιξη του αθλητισμού με συντονιστή τον Φίλιππο Συρίγο.

Στην ατζέντα του φεστιβάλ βρίσκουμε ακόμα αφιερώματα στον Ζακ Τουρνέρ, στην Αργεντινή Αλμπερτίνα Κάρι, στην Ισίλντ Λε Μπεσκό και στον βασιλιά των animation, Μπιλ Πλίντον. Δεν θα λείψει το «Σινεμά στα όρια» (όπου εντάσσονται οι «Μικρές ελευθερίες» του Κώστα Ζάππα»), το τμήμα «Μετά τα μεσάνυχτα» (εκεί και το «Εκ των έσω» του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ») και οι ειδικές προβολές.

* Η πρεμιέρα γίνεται στις 9 μ.μ. στις αίθουσες «Απόλλων» και «Αττικόν». Διάρκεια φεστιβάλ έως 28 Σεπτεμβρίου. Πρόγραμμα στο www.aiff.gr


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008

No comments: