Monday, September 29, 2008

Το βραβείο στον «Βασιλιά»

Υστερα από 11 ημέρες προβολών, πάρτι, συνεντεύξεων, συζητήσεων και τρεχαλητών με βροχή ή χωρίς, η 14η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X αποχαιρέτησε χθες το βράδυ κοινό και καλεσμένους με την απονομή των βραβείων της.
Το βραβείο στον «Βασιλιά»

Γεμάτη ήταν η αίθουσα του «Αττικόν Cinemax Class» από όσους είχαν προνοήσει να προμηθευτούν από νωρίς τα εισιτήριά τους (μια ανακοίνωση από τις αρχές κιόλας της περασμένης βδομάδας προειδοποιούσε ότι δεν υπήρχαν πια θέσεις) για να απολαύσουν την κομεντί του Μάικ Λι «Τυχερή κι ευτυχισμένη», η οποία και σήμανε το τέλος για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X.

Το βραβείο στον «Βασιλιά»

Ο μεγάλος νικητής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος -κατά τις προτιμήσεις της κριτικής επιτροπής νέων- στέφθηκε ο σουηδός «Βασιλιάς του πινγκ πονγκ» του Γιενς Γιόνσον, που ως καλύτερο φιλμ κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά και, μαζί, το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Παρών στην τελετή για να παραλάβει το βραβείο ήταν ο παραγωγός Γιαν Μπλόμγκρεν. Με το βραβείο καλύτερου σεναρίου βραβεύτηκε η Νίνα Πέιλι για την εντυπωσιακή ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Σίτα τραγουδάει τα μπλουζ», ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Φάιτ Χέλμερ της ξεκαρδιστικής κωμωδίας «Παραλογιστάν» από τη Γερμανία. Το βραβείο παρέλαβε ο συν-σεναριογράφος του φιλμ Ζάζα Μπουάτζε.

Στο μουσικό διαγωνιστικό τμήμα, τη Χρυσή Αθηνά, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, πήρε στα χέρια του ο Αντριου Βαν Μπάαλ, σκηνοθέτης του «Largo» σε συνεργασία με τον Μαρκ Φλάναγκαν.

Οι θεατές, από τη μεριά τους, έδωσαν την ψήφο τους στη γαλλοβελγική σαρκαστική κωμωδία «Rumba» των Ντομινίκ Αμπέλ, Φιόνα Γκόρντον και Μπρούνο Ρόμι (οι δύο πρώτοι ήταν στην τελετή για να παραλάβουν το Βραβείο Κοινού).

Το «Rumba» κέρδισε και το Βραβείο ΙΟΜ, που δίνεται για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων σε μια ευρωπαϊκή ταινία που επιλέγει το κοινό (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ).

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Διεθνές Διαγωνιστικό

  • Χρυσή Αθηνά «Ο βασιλιάς του πινγκ πονγκ»
  • Βραβείο καλύτερου σεναρίου «Η Σίτα τραγουδάει τα μπλουζ» (Νίνα Πέιλι)
  • Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας «Παραλογιστάν» (Φάιτ Χέλμερ)

Μουσικό Διαγωνιστικό

  • Χρυσή Αθηνά «Largo»

Βραβείο Κοινού «Rumba»

Βραβείο ΙΟΜ «Rumba»

  • ΚΡΙΣΤΟΦ ΜΠΑΡΑΤΙΕ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΟΥ

Απορίες, αυτόγραφα και φωτογραφίες με ενθουσιώδεις μαθητές μοιράστηκε ο Κριστόφ Μπαρατιέ το πρωί της Παρασκευής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μετά το τέλος της ειδικής προβολής της ταινίας του, «Τα παιδιά της χορωδίας».

«Η μουσική για μένα είναι κάτι βασικό και με βοήθησε να ξεπεράσω τα προβλήματα που είχα στη ζωή μου», σχολίασε ο υποψήφιος για Όσκαρ Γάλλος σκηνοθέτης, που κατέφτασε στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X με αφορμή την Ημέρα Γαλλοφωνίας, μαζί με τον Ζεράρ Ζινιό, πρωταγωνιστή και δάσκαλο της «...Χορωδίας». Οι δυο τους, στη συνέχεια, μας μίλησαν πριν από την παρουσίαση της νέας ταινίας του Μπαρατιέ, «Ρaris 36».

Εμπνευση για τούτη τη μελοδραματική κομεντί εποχής, που μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 36, στάθηκε η μουσική του Ράινερ Βάγκνερ και η γενικότερη αισθητική του 30. «Η μουσική δεν είναι εμμονή, είναι το πάθος μου», σχολίασε ο δημιουργός.

«Είναι σαν να ρωτάτε τον Κώστα Γαβρά γιατί έχει εμμονή με την πολιτική ζωή.... Με συγκινεί η μουσική γιατί υπήρξα μουσικός. Ξέρω πώς να μεταδίδω συναισθήματα μέσω αυτής...».

Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 29/09/2008

No comments: