Tuesday, September 16, 2008

Πάνω από 640.000 επισκέπτες στο Φεστιβάλ Ταινιών Οπερας και Κλασικής Μουσικής στη Βιέννη

Πάνω από 640.000 φιλόμουσοι Βιεννέζοι και ξένοι τουρίστες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν - από τις 12 Ιουλίου και μέχρι χθες βράδυ που «έπεσε η αυλαία» του -τις υπαίθριες, δωρεάν παραστάσεις του πρωτότυπου κινηματογραφικού φεστιβάλ ταινιών όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και συναυλιών κλασικής μουσικής, στο κέντρο της Βιέννης, που φέτος ήταν αφιερωμένο σε τρεις μεγάλους μουσουργούς, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Λέοναρντ Μπέρνσταιν και Τζιάκομο Πουτσίνι.

Για δέκατη όγδοη στη σειρά χρονιά, το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο φεστιβάλ - που έχει γίνει πλέον θεσμός και πρόπερσι είχε βρει μιμητές σε Πράγα, Βερολίνο αλλά και Τόκιο - πραγματοποιήθηκε και φέτος στην τεράστια πλατεία μπροστά στο επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η πλατεία του Δημαρχείου είχε μετατραπεί σε θερινό κινηματογράφο, με σχεδόν 5.000 θέσεις και ελεύθερη είσοδο, πλαισιούμενο από δεκάδες ταβέρνες - μεταξύ των οποίων και ελληνική - μπυραρίες και καφενεία, που, με το σύνθημα «Οι καλύτερες γεύσεις του κόσμου», προσέφεραν 20 διαφορετικά είδη κουζίνας από όλο τον κόσμο.

Μια από τις κορυφαίες προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ήταν εκείνη της επετειακής συναυλίας της Φιλαρμονικής του Βερολίνου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου αρχιμαέστρου του 20ου αιώνα, του ελληνικής καταγωγής Αυστριακού Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, που γιορτάζονται φέτος στην Αυστρία ως «Ετος Κάραγιαν».

Καινοτομίες στο φετινό Φεστιβάλ ήταν η νέα γιγαντοοθόνη του με την πλέον σύγχρονη τεχνική ήχου, καθώς και οι δύο επιπλέον, έξι επιπέδων, αμφιθεατρικές θέσεις θεατών (κερκίδες), ενώ είχαν προβλεφθεί και 300 θέσεις βαρήκοων εξοπλισμένες με ειδικά ακουστικά.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ όπερας και οπερέτας συγκεντρώνει στη Βιέννη κάθε χρόνο στους δύο μήνες της διάρκειάς του, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες-θεατές, και περιλαμβάνεται ήδη εδώ και χρόνια σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς αλλά και σε πολλά προγράμματα οργανωμένων ταξιδιών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Το φετινό Φεστιβάλ στη Βιέννη είχε βέβαια το βάρος του στο Ετος Κάραγιαν, πλαισιώθηκε όμως από ταινίες με παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, αλλά και συναυλίες κλασικής μουσικής με τα γνωστότερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Εξάλλου, κάθε Κυριακή, στους δύο μήνες της διάρκειάς του, στο χώρο του Φεστιβάλ παρουσιαζόταν πριν το μεσημέρι ζωντανή μουσική τζαζ από διάφορες ορχήστρες νέων καλλιτεχνών.

Οι προβολές στην Πλατεία του βιεννέζικου Δημαρχείου άρχιζαν μετά το σούρουπο, και μια και πολλές από τις ταινίες διαρκούσαν τρεις και τέσσερις ώρες και πολλοί από τους θεατές παρέμεναν κατόπιν στις ταβέρνες, στις μπυραρίες και τα καφενεία της Πλατείας, το όμορφο «λαϊκό πανηγύρι» τελείωνε τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: