Wednesday, September 17, 2008

Με τη σκέψη στη Μελίνα



Είναι παρήγορο ότι ο διάλογος για το νέο κινηματογραφικό νομοσχέδιο προχωράει σε ήρεμο πολιτισμένο κλίμα. Χθες ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είχε την πρώτη του συνάντηση με εκπροσώπους των κινηματογραφικών σωματείων, χωρίς να αναγγελθούν κινητοποιήσεις, χωρίς να σηκωθούν λάβαρα που να λένε «Συμμετοχή στα όργανα ή θάνατος».

Διότι, όπως είχαμε φανταστεί -χωρίς να χρειαζόμαστε και ιδιαίτερη ευφυΐα- το σημείο των προτάσεων της Επιτροπής Γαβρά, στο οποίο κόλλησαν κυρίως τα σωματεία, είναι η εκπροσώπησή τους στα όργανα (Γενική Συνέλευση και Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ). Οι προτάσεις της Επιτροπής Γαβρά ψαλιδίζουν αποφασιστικά τον αριθμό τους. Η αντίρρηση των σωματείων είναι κοινό μυστικό, την αποκάλυψε και δημοσίως την Τρίτη ο Μιχάλης Λιάπης.

Χθες, πάντως, δήλωσε στα σωματεία ότι δεν βρίσκει για ποιο λόγο να μη διορίζει -κυρίως ή μόνον αυτός- τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου ή των διαφόρων επιτροπών. Το ίδιο γίνεται, εδώ και χρόνια, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για παράδειγμα, χωρίς να έχει ξεπουληθεί η αρχαία μας κληρονομιά. Το ίδιο, θα προσθέταμε, γίνεται και στη Γαλλία και το σινεμά της είναι υγιέστατο, αντίθετα με το δικό μας.

«Εγώ θα αναλάβω την ευθύνη της νέας κινηματογραφικής πολιτικής», είπε ο κ. Λιάπης και, περιέργως, αυτό το αυτονόητο έγινε κατά κάποιον τρόπο δεκτό. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει στον απρόβλεπτο κόσμο των κινηματογραφικών σωματείων. Αλλά για την ώρα, η χθεσινή σύσκεψη του ΥΠΠΟ κατέληξε συναινετικά. Ο μεν υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τόσο τις προτάσεις της Επιτροπής Γαβρά όσο και εκείνες των σωματείων που έχει στα χέρια του από τον Μάιο. Τα δε σωματεία «κέρδισαν» το δικαίωμα τρεις εκπρόσωποί τους να συζητούν με συνεργάτες του (Βασίλη Κεσίσογλου, Ελένη Σουράνη) το διάστημα κατά το οποίο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα κάνει τη δική της δουλειά.

Την ξεκινάει σήμερα. Ιστορική μέρα. Η ανάγκη της αναμόρφωσης του ιστορικού και υπερχρήσιμου στην εποχή του θεσμικού πλαισίου της Μελίνας (1986) κρατάει τόσα χρόνια, που έχουμε χάσει τον λογαριασμό.

ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: