Tuesday, September 30, 2008

Σπάρτακος των τεμπέληδων


Θα μπορούσε να λέγεται και Μάικλ Μουρ «Το Κήρυγμα»
«Το μόνο κακό με τις ταινίες μου είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν οκτώ ή εννιά δολάρια και να βρουν μπέιμπι σίτερ για να έρθουν στην αίθουσα να μάθουν πράγματα που θα έπρεπε να παίρνουν τζάμπα καθιστοί στους καναπέδες τους μασουλώντας Τοστίτος». Αυτό είχε δηλώσει το 2004 ο Μάικλ Μουρ («Φαρενάιτ 9/11», «Σίκο» κ.ά.), κατηγορώντας τα κυρίαρχα ΜΜΕ και χαρακτηρίζοντας τις ταινίες του «αντιπροπαγάνδα».

Τέσσερα χρόνια μετά κάνει τα λόγια του πράξεις. Η τελευταία του δουλειά, με τίτλο «Slacker Uprising» («Η Εξέγερση των Οκνηρών»), αντί να βγει στις αίθουσες, προβάλλεται τζάμπα στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα SlackerUprising.com.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ 100 λεπτών που μοντάρισε από το υλικό που είχε τραβήξει το 2004 σε κολέγια και πανεπιστήμια της Αμερικής. Τότε προσπαθούσε να σηκώσει τους «slackers» από την αφασία τους, για να πάνε να ψηφίσουν Δημοκρατικούς και να στείλουν τον Μπους σπίτι του. Οι κάμερες τον ακολούθησαν τότε σε 62 πόλεις όπου κήρυσσε τον λόγο του Τζον Κέρι.

«Δεν κάνει κακό να βγάζεις κάποιο κήρυγμα πότε πότε», είπε σχετικά στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «ειδικά όταν η δική μας πλευρά του φράχτη έχει αποκαρδιωθεί».

Είπαν στον Μάικλ Μουρ να κηρύξει και αυτός... το παράκανε. Εθισμένος στο ντοκιμαντέρ, εκτός από πλατείες γέμισε και ένα DVD
Το συγκεκριμένο υλικό κάθισε στο ράφι για χρόνια. Αρχικά το μοντάρισε στο φιλμ «Captain Mike Across America», που έδειξε πέρυσι στο φεστιβάλ του Τορόντο. Μετά αποφάσισε να το ξαναρίξει στο χειρουργικό τραπέζι για βελτιώσεις. Του προσέθεσε κωμικά επεισόδια, σκηνές με τους αντιπάλους του να προσπαθούν να τον σταματήσουν, φραστικές μονομαχίες με συντηρητικούς και τη σχετική ρητορική περί ελευθερίας του λόγου.

Σήμερα διαβεβαιώνει πως οι παραγωγοί εκτίμησαν την αξία του φιλμ στις αίθουσες στα 20 με 40 εκατομμύρια δολάρια (το «Σίκο» έκανε 24,5 μόνο στην Αμερική ). Οταν τους ανακοίνωσε την απόφασή του να το βγάλει τζάμπα στο Διαδίκτυο, του είπαν «να πάει να κοιταχτεί σε κάνα γιατρό».

Ο Μουρ δεν έχει τίποτα με τις αίθουσες. «Η ειρωνεία είναι πως πιστεύω ότι ο κόσμος εκεί πρέπει να βλέπει τις ταινίες», λέει εξυμνώντας τη συλλογική αυτή εμπειρία όπου «όλοι παίρνουν πολύ περισσότερα από το έργο, σε μια διαδικασία κάθαρσης». Αλλά ελπίζει πως η ταινία του θα χρησιμοποιηθεί για να μαζευτούν χρήματα για τους Δημοκρατικούς υποψηφίους με προβολές της σε όλη τη χώρα. Η πρώτη ετοιμάζεται ήδη στην Αλάσκα. Προσφέρει και δωρεάν κόπιες της σε όποια βιβλιοθήκη τις ζητήσει. Πωλούνται πάντως και DVD προς 10 δολάρια.

Γιατί, όπως εξηγεί, μπορεί το τέλος της ταινίας να είναι πικρό -ο Κέρι χάνει από τον Μπους- αλλά αυτοί οι νέοι, «που κοιμήθηκαν ώς το μεσημέρι και πάλι πρόλαβαν να ψηφίσουν» και, αντίθετα με τους γονείς τους, ψήφισαν Δημοκρατικούς, ξεκίνησαν το νέο πολιτικό ρεύμα που έφερε στο προσκήνιο τον Ομπάμα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2008

No comments: